Novější hybrid za dvojkového Priuse
- Tomi71
- Manager Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Novější hybrid za dvojkového Priuse
Ahoj všem Priusákům. Jdu o radu, jestli taky někdo neřešil a nemá podobnou zkušenost alespoň v něčem. Už jsem zkoušel sondovat v záložkách pro Corollu a pro CH-R. Zvažuju, že bych svého dvojkového Priuse r.v. 2007 nahradil novějším modernějším hybridem a váhám, co vybrat. Cenu jsem si říkal do 350-370 tisíc, která by se mi snad pokrátila o prodej Priusu (počítám, že bych mohl ještě snad za 130-150 tisíc prodat). Klasickou Corollu v sedanu nechci, ten kufr mi prostě nesedí a Yaris je pro mě malý, nemám rád ty malé žabky a občas přeci jen potřebuji větší kufr. Většinu času sice jezdím sám do práce 10 km + 10 km, ale občas, většinou o víkendu už ve 3 či 4 lidech za sportem (kola, inline brusle, kolečkové lyže, v zimě běžky), na fotbalový zápas s bágly nebo na výlet. Můj roční nájezd je do 10 000 km. Za 6 let jsem najel cca 60 000 km, přebíral jsem se 71 tisíci a ted mám 130 tisíc). V Priusu to bylo i do 2 x Chorvatska, ale to bych bral asi jako poslední parametr, za posledních 6 let to bylo jen dvakrát. Na Priusu mám střešní nosiče a občas na nich převezu jedno či dvě kola, tři jen výjimečně. Střešní box šířky 90 cm jsem použil jen dvakrát do toho Chorvatska. Tažné by se hodilo a vozit ty kola spíše na tažném, navíc máme doma i vozík – zatím taháme taťkovou Corollou Verso, ale auto je rok 2005 a taťka má už 80 let, nevím, jak dlouho bude ještě řídit a jak dlouho pak budeme to auto doma držet. Asi si budu muset někde auta přímo osahat. Můj výběr:
1. Toyota CH-R – píše se o ní, že není úplně praktická, asi bych si mírně pohoršil s objemem kufru, ale na mé účely by snad mohl postačovat i na ten fotbalový zápas, horší možná do toho Chorvatska pro 4 lidi, už Prius měl namále to pobrat, pomohl ten střešní box. Ale jinak si ji snad uživatelé chválí, i když jeto spíše stylovka, ale už bych u ní ocenil to vyšší nasedání, přeci jen jsem ročník 71 a lepší to moc nebude . Ve skupině CH-R mi jeden uživatel npsal, že Ch-r je dizajnovka a nic než temnou komoru vzadu a malej kufr nenabízí, at koupím Ford Kuga 2,5 l hybrid, že má skvělý posaz a velkej kufr a je tam totožná technika, no to tedy nevím…
2. Toyota Corolla v hatchbacku asi ne, kufr malý, CH-R bude mít větší, takže spíše touring kombi, tam láká ten větší kufr (přeci jen jsme na dědině a převážíme občas sekačku, křoviňák i jiný náklad, někdy holt shodím v Priusu sedačky), mně jen odrazuje to hodně nízké nasedání a prý je to špatně odhlučněné od podvozku. Navíc v zimě parkuju auto na dvůr, kde už bych měl s kombi se asi problém vlézt, už Prius tam má menšího fóra. Jinak parkuju venku před barákem.
3. Toyota RAV-4 – pro mne už asi zbytečně velké auto a když se podívám na RAVky v mé cenové relaci, tak jsou to už starší auta.
4. Hyundai Ionic electric – úplně mimo značku, ale od února provozuji doma na baráku FVE 7,02 kWp Victron energy (bateriové úložiště 23 kWh) na dotaci s přebytky do sítě, tak zvažuji i elektromobil a v mé cenové relaci od Toyoty bohužel nic není, a to i kdybych bral v potaz zvýšit cenu za auto s tím, že se to vrátí na tom provozu auta z FVE, ale zase při mém nájezdu to bude trvat safra dlouho. BZ4X je prý fajn auto i do terénu, ale tak pěkně velké a má velkou spotřebu a špatné nabíjení a hlavně cenově mimo zatím. Ionic prý předběhl dobu a je to takový podobný liftback jak o Prius. U něj mi vadí to, resp. mám obavy, že to možná bude jakš takš dobrý elektromobil s parádní spotřebou kolem 12 kWh, ale jestli to bude i celkově dobré auto se spolehlivostí podvozku a další konstrukčních částí auta, to nevím. A samozřejmě u něj vadí, že pro dnešní dobu už je to zastaralejší EV s menší kapacitou baterie. A do toho Chorvatska bych to s ním fakt neriskoval takové dobrodružství. Další věc ale je, že já to s tou FVE moc nepředimenzoval a těch přebytků zase tolik není za ten měsíc (např. v květnu 293 kWh, v červnu 266, v červenci jen 186-máme velký odběr z naší chladící místnosti-bývalé řeznictví- která jede i když nesvítí a také v noci-když je velká teplota, tak prostě jede). Na jednu stranu je to dobře – lépe spotřebovat, protože ty dodávky do sítě a výkupy jsou čím dál tím nevýhodnější.
5. Plugin hybrid – vzhledem k těm přebytkům, tzn . k jejich výši pro mě množná řešení, ale RAV 4 nebo nová CH-R v pluginu je pro mě cenově nedostupná a bude ještě dlouho a jiný plugin asi nedává smysl, resp. ani není – u jiné značky než Toyoty bych do toho nešel a plugin Prius je asi mimo mísu …
6. Vydržet zatím s Priusem a šetřit dále na dostupné Evéčko od Toyoty Zvažujeme, jestli nepřidat pár panelů jako ostrovní systém mimo síť na tu chladící místnost a el. ohřev vody, protože tu spotřebu máme zejména v létě opravdu velkou, uvidí se až zhodnotíme fungování a vyúčtování FVE po celém roce.
Snad jsem vás moc nezahltil, budu rád za reakce
1. Toyota CH-R – píše se o ní, že není úplně praktická, asi bych si mírně pohoršil s objemem kufru, ale na mé účely by snad mohl postačovat i na ten fotbalový zápas, horší možná do toho Chorvatska pro 4 lidi, už Prius měl namále to pobrat, pomohl ten střešní box. Ale jinak si ji snad uživatelé chválí, i když jeto spíše stylovka, ale už bych u ní ocenil to vyšší nasedání, přeci jen jsem ročník 71 a lepší to moc nebude . Ve skupině CH-R mi jeden uživatel npsal, že Ch-r je dizajnovka a nic než temnou komoru vzadu a malej kufr nenabízí, at koupím Ford Kuga 2,5 l hybrid, že má skvělý posaz a velkej kufr a je tam totožná technika, no to tedy nevím…
2. Toyota Corolla v hatchbacku asi ne, kufr malý, CH-R bude mít větší, takže spíše touring kombi, tam láká ten větší kufr (přeci jen jsme na dědině a převážíme občas sekačku, křoviňák i jiný náklad, někdy holt shodím v Priusu sedačky), mně jen odrazuje to hodně nízké nasedání a prý je to špatně odhlučněné od podvozku. Navíc v zimě parkuju auto na dvůr, kde už bych měl s kombi se asi problém vlézt, už Prius tam má menšího fóra. Jinak parkuju venku před barákem.
3. Toyota RAV-4 – pro mne už asi zbytečně velké auto a když se podívám na RAVky v mé cenové relaci, tak jsou to už starší auta.
4. Hyundai Ionic electric – úplně mimo značku, ale od února provozuji doma na baráku FVE 7,02 kWp Victron energy (bateriové úložiště 23 kWh) na dotaci s přebytky do sítě, tak zvažuji i elektromobil a v mé cenové relaci od Toyoty bohužel nic není, a to i kdybych bral v potaz zvýšit cenu za auto s tím, že se to vrátí na tom provozu auta z FVE, ale zase při mém nájezdu to bude trvat safra dlouho. BZ4X je prý fajn auto i do terénu, ale tak pěkně velké a má velkou spotřebu a špatné nabíjení a hlavně cenově mimo zatím. Ionic prý předběhl dobu a je to takový podobný liftback jak o Prius. U něj mi vadí to, resp. mám obavy, že to možná bude jakš takš dobrý elektromobil s parádní spotřebou kolem 12 kWh, ale jestli to bude i celkově dobré auto se spolehlivostí podvozku a další konstrukčních částí auta, to nevím. A samozřejmě u něj vadí, že pro dnešní dobu už je to zastaralejší EV s menší kapacitou baterie. A do toho Chorvatska bych to s ním fakt neriskoval takové dobrodružství. Další věc ale je, že já to s tou FVE moc nepředimenzoval a těch přebytků zase tolik není za ten měsíc (např. v květnu 293 kWh, v červnu 266, v červenci jen 186-máme velký odběr z naší chladící místnosti-bývalé řeznictví- která jede i když nesvítí a také v noci-když je velká teplota, tak prostě jede). Na jednu stranu je to dobře – lépe spotřebovat, protože ty dodávky do sítě a výkupy jsou čím dál tím nevýhodnější.
5. Plugin hybrid – vzhledem k těm přebytkům, tzn . k jejich výši pro mě množná řešení, ale RAV 4 nebo nová CH-R v pluginu je pro mě cenově nedostupná a bude ještě dlouho a jiný plugin asi nedává smysl, resp. ani není – u jiné značky než Toyoty bych do toho nešel a plugin Prius je asi mimo mísu …
6. Vydržet zatím s Priusem a šetřit dále na dostupné Evéčko od Toyoty Zvažujeme, jestli nepřidat pár panelů jako ostrovní systém mimo síť na tu chladící místnost a el. ohřev vody, protože tu spotřebu máme zejména v létě opravdu velkou, uvidí se až zhodnotíme fungování a vyúčtování FVE po celém roce.
Snad jsem vás moc nezahltil, budu rád za reakce
Toyota Prius HSD II, 1.5., r.v. 09/2007
Toyota Corolla Verso, r.v. 2005, 1.8. benzin/LPG
Re: Novější hybrid za dvojkového Priuse
Pri tvojich najazdoch by som sa vobec neviazal na hybrid ci toyotu vseobecne. Honda crv, mazda cx...prius plus... Nebal by som sa ani dusteru. Nie tak stary bude scross - bud s 1.6 alebo 1.0,1.4 turbina, bez elektriky, velmi podarene vozitka.
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
- Tomi71
- Manager Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Díky za reakci. Do dacie opravud nepůjdu Suzuki je fajn, o tom vím, že Scross je fajn, něco jsem už v minulodti načetl a viděl, ale na hybrid jsem si tak navykl, že už jen znovu hybrid nebo posun na plug-in nebo évéčko díky té domácí FVE, do spalováku už zpět nepůjdu, ten si necháme doma jen v tom Versu 1.8 - tam máme navíc LPG, ale je to holt rok 2005, ted tam tatku stála oprava spojky přes 20 tisíc. Corollu v kombi jsem zavrhl - je to moc nízké a pro rodiče, které budu vozit by to nebylo fajn. Zatím mit o prostě vychází na CH-Rku, RAV 4 by byla fajn občan na ty praktické věci, ale na tu většinu jízd a hlavní využití by to bylo asi zbytečné a byla by tam zbytečně velká spotřeba. Jen se rozhodnout jestli CH-R v 1.8 nebo v 2.0 litru. CH-R může myslím tažné na vozík do 750 kg, to by bylo fajn. Je fakt, že za tu ceno 350 až 370 bych koupil i nějaké évéčko jao ten Ionic electric, ale uý by byl problém s tažným a s delšímí jízdami nebo jízdou na dovču do ciziny. Jako druhé auto do rodiny aono, takto ne, ještě s tím asi počkám....
Na ceskych strankach zacinaju chr hsd od 390 000czk myslim co uz je blizko, mozno by ti zlavnili plus moznost vykupu priusa ... Problem v II.priusom je ze vek. Ak ho predas cena bude nizka.
RAV4 HSD AWD 2021
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
Auris HSD 2012
Fiat Punto CVT 2000
- Tomi71
- Manager Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Já se dívám na mobile.de nebo autoscout24 a tam se dá sehnat už kolem 14 až 15 tisíci eur, samozřejmě 1.8, o dvoulitru nemůžu uvažovat v té ceně. A hrozně moc, převážná většina je z Itálie, to jsem u Priusu třeba neviděl. Já vždy auto hledal z Německa či Rakouska. Priuse jsem dovezl z dovozcem z Ostravy - mujdovoz.cz. Asi vyčkám na jaro. Co se týká Priusu, tak se dívám taky na mobile.de a autoscout a tam se v mém nájezdu a stáří prodávaá za cca 5500 až 6000 eur cca. Mám najeto 130 tisíc, mám instalované android rádio včetně couvací kamery, jsou tam střešní příčníky Thule a 3 nosiče kol Thule, nosič lyží, střešní box šířky 90 cm Ultraplast, záleží, jestli by to k tomu autu kupující chtěl. Původní komaxitové disky jse mdal na zimní pneu a letní mám na nových elektronech.
Za mě má CH-R málo místa v druhé řadě, blbej vlez. II prius bude na prodej spíš horší, to co jsi do toho dal, nikdo nezaplatí, řeš nabídku tady, ne co je venku - prodáváš to tady. Koukal bych se na Plusko.
Prius - ta obrazovka je droga
EX : Prius, Lexus RX h, LC120, LC100, Previe,Camry...atd.
Nyní LC100 (nafurt) + Prius+ a Verso 1,8...
- Tomi71
- Manager Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Díky za reakci. Neviděl jsem a nezkoušel přímo, viděl jsme nějaké testy, teřba Hrubise a ten má skoro19 nebo 2 metry a nebyla to taková trágedie, navíc většinu času jezdím sám. Prius plus už bude pro mně zbytečně velké, to už můžu jít od RAVky ne? A plusko může mít tažné? To nevím, a to už je taky starší auto nebo se pletu? Musím se mrknout...
Není za co, ono je to o osobní zkušenosti a pocitu. Já reagoval na ty převozy rodiny.... mě přijde fajn varianta Corolla Cross, ale to je ještě za víc peněz. V tom rozpočtu je asi CH-R dobrá volba, ale vyzkoušel bych a určitě nejdřív dobojuj prodej IIky, protiúčet tě (logicky) ořežou. Nedělal bych to tak.... ale jen názor, kéž bych se pletl
- Tomi71
- Manager Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Jo, v pohodě. Osobní zkušenost je nejlepší, taky jsem se před koupí Priusu svezl u člena tohto klubu. Corolla Cross je finančně mimo míssu. A tu plusko fakt ne, 7-místné nepotřebuji, to je pro mně velké a zbytečné, to už raději tu RAVku, většinu času jezdím sám, to máme doma to tatovo Verso také 7-místné na LPG, i když je to tej rok 2005 a těch 7 míst už jsme nevyužili pěkně dlouho, to dříve, když byly děcka, dnes už jsou dospělí Protiúčet určitě nebudui provádět ani jsme to neměl v plánu. Jako nejraději bych plu-gina nebo évéčko, je to můj cíl i díky té FVE, ale v té cenové relaci toho není a nerad bych koupil něco nedomrlého nedokonalého s moc kompromisy a přitom za tolik peněz. Dalo by se uvažovat navýšit rozpočet a že se to vrátí provozem z FVE za ušetřený peníz, ale u mně při tom nájezdu?
No právě mě FTVL přetok dává a Plugin by se mi i líbil, ale nedává mi to smysl, ani finančně... Pokud tě auto neštve a nemáš touhu po změně (pak jdou rozumové a finanční náhledy stranou ), tak bych dojezdil Priuse co to půjde, při tvém nájezdu ti vydrží. Takhle nějak se s tím vypořádávám já, Plusko má 235 tis a vypadá to, že si ho nechám dál... (a to minulý rok 40 tis.km). Cuky na změnu jsem měl, ale mě to začíná být vlastně fuk. Jezdí, vyhovuje, nesere se a nenervuje mě případný škrábanec...
- Tomi71
- Manager Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Jo jo, to víš, že se to ve mně taky tak nějak pere, je to takové to nutkání, ale zatím je to spíše plánování než úpně akutní a aktuální věc, kterou bych musel vyřešit do konce roku... Stále to nechávám otevřené a zatím sonduju. Než jsem koupil Priuse, taky mi to trvalo nsad rok. A opravdu mmně nic netlačí, aby to hned muselo být ...Ono se to i s těmi évéčky pohne za 2 až 3 roky a možná to bude až se budou zbavovat někteří těch EVéček co ted kupují na dotace...Do toho IOnic electric se mi )pně nechce a i kvli nasedání by pro mně bylo lepší Hyundai KOna a KIA eniro, ale jsou to takové plasťáky a nevím, možná to nejsou úplně špatná EV, ale nevím jaká jsou to celkově auta, ještě je neprověřil dostatečně zub času a uživatelé a pohybuje se to kolem půl mega, což je furt moc za ojetinu. A do aut jako Škoda citigo, e-golf, BMW I3 se mi jít nechce.
Jasný, nechce to rvát na sílu, klídek Na EV si počkám, nebráním se tomu, ale musí mi to dávat smysl (ne ušetřit za každý peníze ) a dojezd na klid. Jezdím někdy i ke 400 km za den a to chci být doma včas a ne si dávat kafe (který nepiju) u nabíjení. Ale to je dokola....
Tak držím palce
Tak držím palce