PriusPHV (Prime)

vše ohledně modelové řady Prius
DavidDDD
Věčnej rejpal

Re: PriusPHV (Prime)

Příspěvek od DavidDDD »

Díky, je teda plus větší baterky že tam při jízdě a provozu "nateče" víc proudu, nebo ne ? Možná se ptám blbě, ale je to "jen" o tom že naberu doma víc elektriky a až ji spotřebuju jedu jako "obyč" Prius, nebo je to jinak (jak píšu na začátku). Doufám že je to pobratelné :? :oops:
Prius - ta obrazovka je droga :-)
EX : Prius, Lexus RX h, LC120, LC100, Previe,Camry...atd.
Nyní LC100 (nafurt) + Prius+ a Verso 1,8...
Petrs
Člen Týmu

Příspěvek od Petrs »

Pri cestovani u nas je krajne nepravdepodobne,ze by se sjizdenim dlouhych,prudkych stoupani podarilo nabit tovarni akumulator na 100%,snad nekdo,kdo bydli v Alpach...
MilhausPHV
Člen Týmu

Příspěvek od MilhausPHV »

Petrs píše:Pri cestovani u nas je krajne nepravdepodobne,ze by se sjizdenim dlouhych,prudkych stoupani podarilo nabit tovarni akumulator na 100%,snad nekdo,kdo bydli v Alpach...
Nabít na 100% bude v ČR asi opravdu ve sjezdech problém , ale např ze Skřítku nebo Červenohorského sedla se dá taky slušně dobít na x km další jízdy pouze EV.
Např z Červenovodského sedla dolů dobrých 7km jízdy jen EV u plug-in 2013. Auto se přepne z HV modu zpět do EV , předpokládám že nový model to má stejně.
Po cestě k moři do Chorvatska po staré cestě lze nabít bat ve sjezdech na 100% celkém bez problémů.
Ale nový Plug-in má tu bateri více než 2xvětší.
Přesto to bude mít vliv na celkový průměr spotřeby.
Zajímalo by mě , jak nový Prius Plug-in dovolí nabíjet-vybíjet baterii (rozpětí v %) ? Starší model jede od 85,1% do 21% pak přepne do HV a spustí motor. V HV modu jede cca 18% až 23%.
kadel
Věčnej rejpal

Příspěvek od kadel »

Diky za postrehy, jak funguje plugin me zajima, ale muzete nam uz prozradit, jak se to chova po vybiti baterky, ktera byla nabita ze site? :)
RAV4 HSD FWD
JirkaVejrazka
Člen Týmu

Příspěvek od JirkaVejrazka »

kadel píše:Diky za postrehy, jak funguje plugin me zajima, ale muzete nam uz prozradit, jak se to chova po vybiti baterky, ktera byla nabita ze site? :)
Stejne jako bezny Prius. Pri kazdem brzdeni nebo jizde z kopce rekuperuje energii, kterou pak pouzije pri dalsi jizde. Pri zastaveni z 50km/h na cervenou na semaforu mi podle ukazatele do baterky pribude elektrika na 200 - 300 metru elektricke jizdy.
MilhausPHV
Člen Týmu

kadel píše:Diky za postrehy, jak funguje plugin me zajima, ale muzete nam uz prozradit, jak se to chova po vybiti baterky, ktera byla nabita ze site? :)
O to se právě snažím :)
Myslím , že se po vybítí baterie na cca 20% , chová plug-in stejně jako normální hybrid . Jen s tou výhodou možnosti nabít např. v delším klesání více tu větší baterii a pak zase jet x km pouze na EV.
Příklad cesta 1000km (k moři) po ujetí čistě v EV cca 20km jede jen jako normální hybrid a spotřeba je 3,5 L na 100km. Je jasné že těch 20km nemůže vylepšit průměrnou spotřebu např o litr na sto na cestě tisic km.
Nový plug-in na tom bude zase o něco lépe neš předešlá generace, stejně jako Prius hybrid 4.gen proti 3.generaci.
Předpokládám , že se v běžném hybridu majitelům musí stávat , že již není kam uložit energii z brždění, protože baterie je již plná.
Ale vždy to bude o konkrétním užívání daného auta. Kdo jedí denně např 200km a více ? Náš Prius má dlouhodobou spořebu kolem 1,6l na sto. z důvodu krátkých jízd do 10km do práce a zět pouze na EV. Pouze o výkendu jedeme někam těch cca 200km cca za 3,5na sto.
https://www.youtube.com/watch?v=8FC4DAx_h8k
JirkaVejrazka
Člen Týmu

DavidDDD píše:Díky, je teda plus větší baterky že tam při jízdě a provozu "nateče" víc proudu, nebo ne ?
Nevim, jestli dokaze rekuperovat vic, nez aktualni Prius IV. generace. Urcite umi "zachranit" vic, nez II. generace.

Vyhodou oproti normalnimu Priusu je to, ze ani pri sjezdu z vetsich kopcu nepotrebuje naprazdno tocit motorem, aby nekam zahodil elektriku, ktera se mu do baterky uz nevejde. To se mi u II. generace pri jizde z delsich kopcu stavalo docela casto.
DavidDDD
Věčnej rejpal

Příspěvek od DavidDDD »

JirkaVejrazka píše:
DavidDDD píše:Díky, je teda plus větší baterky že tam při jízdě a provozu "nateče" víc proudu, nebo ne ?
Nevim, jestli dokaze rekuperovat vic, nez aktualni Prius IV. generace. Urcite umi "zachranit" vic, nez II. generace.

Vyhodou oproti normalnimu Priusu je to, ze ani pri sjezdu z vetsich kopcu nepotrebuje naprazdno tocit motorem, aby nekam zahodil elektriku, ktera se mu do baterky uz nevejde. To se mi u II. generace pri jizde z delsich kopcu stavalo docela casto.
Jasný, je to tedy "jen" Prius s větší baterkou a nemyslím to hanlivě :) . Jen jsem se mylně domníval, že rekuperace a možnost uchování je třeba lepší. Tak jestli můžu ještě další, jaký je dojezd čistě na baterii v dejme tomu městském, nebo příměstském provozu (cca do 100km/h). A co stojí naplnit baterii. To jsou asi věci, co člověk řeší a skládá + a -. Děkuji. :)
MilhausPHV
Člen Týmu

Jen jsem se mylně domníval, že rekuperace a možnost uchování je třeba lepší.
- rekuperace nebude lepší ve smyslu ,učinější, ale při prudším brždění bude rekuperovat větší proudy do baterie. Větší baterie snese větší
nabíjecí a vybíjecí proudy. Např plug-in 2013 povoluje nabíjet rekuperací baterii 30kW. To baterie v normálním Priusu určitě nesnese
takové proudy. https://www.youtube.com/watch?v=DbR-GxgL6lo

jaký je dojezd čistě na baterii v dejme tomu městském, nebo příměstském provozu?
-také by mě zajímalo jak je na tom nový model v reálu...

A co stojí naplnit baterii. To jsou asi věci, co člověk řeší a skládá + a -. Děkuji. :)
- to bude asi individuální, znám lidi co mají panely na střeše a doma 100kWh bateri a nabíjí i Teslu S nebo X zdarma.
Sám nabíjím Plug-in také z baterií doma zatím zdarma , než příjde zima a sníh.

Kolik energie (kWh) pojme ta 8,8kWh baterie v tom novém PHV ? Odhaduji tak 7?
Děkuji za info.
DavidDDD
Věčnej rejpal

Příspěvek od DavidDDD »

Takže lepší, dobrá tedy. A ty km třeba tedy u tvého (předpokládám že mášIIIku) ? To nabíjení je jasné, "střecha" je zdarma, samozřejmě myšleno ze sítě. Mě by stačila stručná odpověď, jako dítěti, jednoduše :D Nevím kw baterky...
Známý má kiu v EV a km ho stojí ( z čerpaček plus doma od Čezu) 0,35 kč.
Díky.
MilhausPHV
Člen Týmu

DavidDDD píše:Takže lepší, dobrá tedy. A ty km třeba tedy u tvého (předpokládám že mášIIIku) ? To nabíjení je jasné, "střecha" je zdarma, samozřejmě myšleno ze sítě. Mě by stačila stručná odpověď, jako dítěti, jednoduše :D Nevím kw baterky...
Známý má kiu v EV a km ho stojí ( z čerpaček plus doma od Čezu) 0,35 kč.
Díky.

Mám Prius Plug-in model 2012 je to vlastně první generace plug-in postavená na třetí gen. Priusu.
Km mě stojí 0,28Kč pokud budu nabíjet doma ze sítě. :)
DavidDDD
Věčnej rejpal

Příspěvek od DavidDDD »

Díky, už jsem doma :D
Jsem otravný, co ten dojezd ? A je znát zima/ léto ? U IIky to byl rozdíl poměrně dost. U IIIky (Pluska) to už tak strašné není.Jsný jsou v benzinu. Díky a už dám pokoj :D
JirkaVejrazka
Člen Týmu

DavidDDD píše:Jsem otravný, co ten dojezd ? A je znát zima/ léto ?
Pri nabijeni po jizde se do baterky vejde okolo 6kWh - cenu si spocitej sam podle tveho zdroje elektriky a ceniku dodavatele :)

Pri uplnem nabiti momentalne auto ukazuje odhad dojezdu 51,6km. Podle zkusenosti lidi se to ciste na elektriku da ujet, ale chce to lehkou nohu a priznive podminky. Pocitam, ze na zimnich pneu, se zapnutym topenim atd. atp. to bude okolo 40 realnych km, ale je to jenom muj soukromy odhad. Napisu vic, az budu mit nejake realne zkusenosti.
DavidDDD
Věčnej rejpal

Příspěvek od DavidDDD »

Díky, přeju fajn ježdění :wink: :)
JirkaVejrazka
Člen Týmu

DavidDDD píše:Díky, přeju fajn ježdění :wink: :)
Diky! :)
Odpovědět

Zpět na „Prius“