CommonUser píše:
No vidim, ze to nechapes. Clny nemaju de facto rovnaku konstrukciu, len s inym motoror a len od toho odvodene pouzivanie !
Aky je zasadny konstrukcny rozdiel medzi autami (benzin vs nafta), ak teda su urcene na rozdielne pouzivanie a preco to neuvadza vyrobca ?
Blbost ... ak jazdim kratke streky, tak si mam kupit benzin, ale na dialnicu, potrebujem naftu ? Takze kupovat 2 rovnake auta ?
To jo, to je "ekonomicke, ekologicke a ....". Auto ma sluzit mne, nie ja jemu a urcity pocet km to musi robit bez problemov.
Nechce sa mi znova vytahovat statistiku, ale Avensis sa viac predava v benzine (aj firemna klientela ma slusne percento) a napr. v CR Verso tiez.
Ved vravim, ze to ludia dnes uz niesu schopni pochopit...pritom su to snad veci vseobecne zname. (Alebo aspon boli)
Zasadnych konstrukcnych rozdielov je medzi benzinom a naftou skutocne velmi vela. Tie auta sa fakt nevyrabaju s roznymi motormi len preto aby bolo cim zaplnit strany katalogov. Ak sa ti nepacil priklad s loadami, tak ti dam priklad s ceruzkou na oci. Tiez si ju zeny nekupuju na to aby s nou cmarali po papiery aj ked to funguje.
Vzhladom na princip spalovania sa dielsovy motor sam o sebe nedokaze ohriat tak rychlo ako benzinovy motor. Kratke trasy = jazda so studenym motorom. Studenemu motoru prevadzka a caste starty skodia. U dieslov je to nasobene vysokym kompresnym pomerom a mnozstvom zlozitych periferii ako je napr. aj turbo. Produkcia emisii v meste mozno tiez stoji za zmienku.
Mozno si si vsimol, ze diesle maju vyssi krutiaci moment a tocia ovela nizsie otacky ako benzinove motory. Tam kde diesel na dialnici toci 2000rpm, benzin toci 3500rpm. Ak ti uz nevadi ten hluk, zrataj si o kolko viac nabeha piest vo vlaci benzinaka oproti dieslu. S tym suvisi opotrebenie materialov atd..
DMF, DPF, CAT a CR a ich servis su kapitoly sami o sebe. Preto uz dlho vravim, ze v beznej komercnej sfere sa diesle stali vysadou isteho nadstandardu oproti benzinakom a nie uspory ako tomu bolo volakedy.
Mimochodom videl si uz u nas kamion alebo lod s benzinovym motorom?
Chcel som tym povedat tolko, ze maly benzinak znicis na dialnici mozno aj skor ako diesel v meste.
Pokial jazdis kratke trasy, kup si maly benzinak.
Pokial jazdis dlhe trasy, kup si diesel.
Pokial jazdis mesto ale obcas aj dialnice, kup si vacsi benzinak.
Pokial tomu nerozumies alebo nechces pochopit, kup si kazde 4 roky akekolvek nove auto. Ako si vravel "urcity pocet km to musi robit bez problemov."
Downsizing a konzumny sposob zivota tento model este viac podporuju...