Tohle nechápu. Pokud je mi známo "xW" značí viskozitu oleje za studena, laicky řečeno čím nižší číslo, tím studený olej víc teče. Vliv to má pouze při startování studeného motoru, kdy při použití oleje s nižší viskozitou za studena lze jednak pohyblivými částmi motoru snadněji otáčet, ale především se řidší olej dostane dříve na patřičná místa a motor se dříve promaže, což snižuje jeho opotřebení.josuk píše:podle mě to zásadní problém není. 5W je akorát dražší (proto je tak vehementně doporučovanýPandy píše:Vím, že se to tady už několikrát řešilo, ale... Koupil jsem auto (nyní 140 tis. km), kde se podle ser. knižky lil Castrol 10W-40. Slyšel jsem, že nejlepší je pokračovat stejným a tak jsem ho dosud lil taky. Přesto se ale ptám: má někdo zkušenost s tím, že by v zimě používal řidší 5W40 a v létě hustší 10W40? Já měním tak 2 x do roka a to by pak časově vyhovovalo.přestože je v našich mírných zimách skoro zbytečný), uvidíš jak to bude motoru vyhovovat, možná bude s 5W malinko hlučnější, může trochu žrát olej.. kdyby měl ten motor najeto víc tak bych asi 5W nedoporučoval
Viskozita zahřátého oleje je samozřejmě jiná, než viskozita oleje studeného, proto v označení oleje figuruje druhé číslo za "W". Olej s nižší viskozitou za tepla vytváří tenší olejový film, klade menší odpor a v důsledku toho jde motor lépe do otáček a může mít i o něco menší spotřebu, zato je hlučnější. U staršího motoru, kde jsou vlivem opotřebení větší vůle, může nastat problém se správným mazáním.
Naopak olej za tepla hustší klade součástkám větší odpor, roste tedy o něco spotřeba, zato dobře vyplní a spolehlivě promaže i starší motor s většími vůlemi, čímž sníží i hlučnost.
Jinými slovy, to jak je olej hustý za studena nemá vůbec vliv na jeho vlastnosti při provozní teplotě, ty jsou v tu chvíli úplně jiné! Proto jsou v označení dvě čísla. Olej 0W40 se bude v zahřátém motoru chovat úplně stejně jako olej 10W40. Rozdíl bude pouze při studeném startu, kdy olej 0W40 dříve a lépe promaže studený motor.
Oleje s vyšším rozpětím viskozit jsou náročnější na výrobu, proto ten rozdíl v ceně.
P.S. Tak jsem ještě hledal trochu na webu, jestli tu nepíšu blbosti a zjistil jsem, že píšu