tuto otazku som riesil pred cca rokom a pol:
prechadzal som z corolly e10 1,4 benzin a hladal som nahradu..
1. E12 1,4 vvti som zavrhol z dovodu nizkeho vykonu, ked si pozries pohotovostne hmotnosti e12, budes nemilo prekvapeny a ja som chcel predsalen uz nieco silnejsie
2. e12 1,6 vvti - dobry benzin, ale spotreba v meste je vyssia (viem ze sa tu najdu majstri ktori s tym jazdia za 6 litrov cesta necesta, ale uprimne tomu neverim). ta jednasestka ma tahala, otec mal este tu starsiu volakedy v avensise a to auto chodilo slusne. kedze je ale moj rocny najazd vyssi, zacal som uvazovat nad dieslom
3 e12 2.0 d4d - + spotreba, - serivsne naklady a riziko pri kupe ojazdeneho auta, kedy clovek nikdy nevie ako sa o to predosly majitel staral. tu som uvazoval iba nad 85 kw versiou, kedze 90 koni mi je malo a tie 110 konove boli ta starsia verzia..
Nakoniec som sa rozhodol pre tretiu variantu. Vybavu som moc neriesil, je pravda ze tie silne diesle sa robili len vo vybave luna a sol, ale viacmenej by som sa v case kupy nebranil ani zakladnej vybave s klimou. Co sa motora tyka, zalezi to na preferenciach a rocnom najazde kazdeho cloveka, ale ja by som zatial nemenil. jedina vec co mi na tom aute trochu vadi je naozaj uzsie spektrum vyuzitelnych otacok a absencia sestky, ale da sa to prezit.. ta sestka tam chyba vyslovene pre velke rychlosti, kedy vies ze auto ma este silu, ale na nizsie otacky sa nedostanes. ten diesel je jeden z tych ortodoxnejsich, kedy sa nad 4000 otacok naozaj nedeje nic.. Do rychlosti okolo 160 kmh je vsak mimoriadne tichy kultivovany a plynule predbiehanie je naozaj radost, kedze tomu autu je svojim sposobom jedno co tam ma zaradene..
moderne 2,2 d4d a ten novy 2.0 d4d su ale uz niekde inde.
ja mam dlhodoby priemer 6,2 litra na 100 km, treba vsak aj povedat, ze sa vacsinou pohybujem rychlostnym priemerom niekde okolo 100 kmh, ked ide clovek defenzivne, nie je problem jazdit za pat a pol.
benzinove motory, by mali byt co sa spolahlivosti tyka v pohode, spotrebu oleja by som neriesil (ta bola vysadou skor modelu e11). ich vyhodou je rozvodova retaz a radost z jazdy, ak rad jazdis vo vysokych otackach.
vybava - ako som povedal, vybavu som neriesil ani ja, skocil som vsak u solky a nemozem si to vynachvalit. to auto sa citi ako o triedu vyssie. viem ze to vyznie ako ruhanie, ale dnes by som napr. uz auto s gumenou radiacou pakou a volantom asi nechcel..
bez ohladu na motorizaciu by som sa vsak urcite pozeral po rocnikoch 2003+. prve modely trpeli vrzgajucou pristrojovkou, problemami s radiom a jeho dialkovym ovladanim (vadne radio som bohuzial vychytil aj ja a to aj napriek tomu ze mam rv 2004) problemove byvaju aj brzdy, tie sa rychlo zoderu, hlavne zadne, tak pozeraj servisnu knizku kedy boli menene..
ak ale naozaj neriesis vybavu a stacila by ti 1.4 skus porozmyslat nad aurisom.. pri dnesom cenovom trende stoji nove auto naozaj za uvahu.
ps. tych airbagov je 6