Předpoklady: koupě auta od fyzické osoby (ne z leasingu) - uzavřená kupní smlouva; auto je přihlášené na bývalého majitele (říkejme mu Pepa), smlouva je tedy mezi mnou a Pepou.
Postup:
1. uzavřená kupní smlouva mezi mnou a Pepou, vzor ke stažení například zde - http://www.leasing-plus.cz/vzory-smluv-auto.html
2. je dobré si udělat popis o technickém stavu - je také ke stažení na odkazu výše, můžete se tím bránit v případě zamlčení špatného technického stavu
3. plná moc od Pepy pro mě na odhlášení vozidla na nového majitele (tj. mě) - v případě, že je auto stále přihlášené; Pepa ale může auto odhlásit na nového majitele (vás) sám - pak plná moc není potřeba.
Takže - po sepsání smlouvy a případně záznamu o technickém stavu a plné moci máte vlastnické právo na auto. Co dál? Musí se přihlásit (pokud už je odhlášeno) a nebo odhlásit a přihlásit. Předpokládejme, že budeme auto ještě odhlašovat.
4. uzavřít povinné ručení! Pepa si ho totiž odhlásí a vy nesmíte jezdit bez něj.
5. vyplnit formulář Žádost o zápis změn údajů. (odkaz ke stažení dole) Zde je Žadatel majitel vozidla (Pepa!!), ale s jeho plnou mocí se podepisujete vy. Je třeba předložit velký techničák (OTP) (tam vytisknou info o převodu), občanku a malý techničák (ORV).
6. Tento formulář donést na evidenci vozidel v okrese, kde je vozidlo přihlášené. Je to podle trvalého bydliště bývalého majitele - Pepy. (v mém případě to bylo na Starou Boleslav)
7. Dojet s autem na evidenční kontrolu - stojí většinou od 100kč do 300kč a dělají to na STK většinou bez objednání a tak do půl hodinky i s čekáním.
8. vyplnit si formulář Přihláška k registraci vozidla do silničních vozidel - ke stažení níže. Přiložit protokol z evidenční kontroly, velký TP, malý TP, značky (pokud přehlašujete z jiného okresu), občanku, doklad o zaplacení povinného ručení.
9. Dostavit se na evidenci vozidel v okrese, kde máte trvalé bydliště vy. (v mém případě Praha, byl jsem ve Vysočanech, ul. Na Výběžku 11/688)
Tam předložit veškeré doklady připravené v bodu 8. Pošlou vás zaplatit správní poplatek 800 Kč. Dají vám nové značky i s nálepkami technické kontroly a emisí a nový ORV.
Všechny oficiální formuláře jsou ke stažení zde: http://www.brandysko.cz/stranka-206.html
Osobně jsem to zvládnul dneska během dopoledne, ale bylo to dost divoké. Pokud budou nějaké dotazy, rád zodpovím.
Doufám že to tu někomu pomůže