Byl jsem zarytý zastánce benzínu, nejdříve spokojeně užívajíc 1.4 vvti a následně 1,6 vvti (celkem cca 150 tis. km najeto s oběma).
Když jsem chtěl obnovit autopark (E12), tak jsem se poohlížel po benzínových Avensisech nebo Priusech.
Cestou prozřetelnosti ale padla volba opět na Corollu (E15) a hlavně pro mě s vidinou největšího dobrodružství - s kamny 1,4d.
Po roce musím zhodnotit, že lepší motor do objemu 1,8l si opravdu nedovedu v současných modelech představit.
Velmi zkráceně:
motor je naprosto kultivovaný (žádný traktor, tichý a točivý), nejsem brzda provozu (190Nm), mám průměrnou rychlost mnohem vyšší než s benzínem (dálnice jezdím minimálně 130-140 km/h) a třešeň na dortu (!) mám po 25 tis. km Ø spotřebu 5l/100 km!!. Takže mě pustila touha po Priusu apod., min. už kvůli té spotřebě a jenom se modlím, ať tento skvělý motor nepřestanou vyrábět, než se do všeho začnou cpát hybridní pohony.
Jasně, není to svalovec na steroidech, co nakrájí Prassat 2,0tdi, ale na dálnici, jak už jsem uvedl, se spolu s tdičkama zabydlím v levém pruhu a nikoho nenapadne, že to tlačím 1,4