Byl jsem zarytý zastánce benzínu, nejdříve spokojeně užívajíc 1.4 vvti a následně 1,6 vvti (celkem cca 150 tis. km najeto s oběma).
Když jsem chtěl obnovit autopark (E12), tak jsem se poohlížel po benzínových Avensisech nebo Priusech.
Cestou prozřetelnosti ale padla volba opět na Corollu (E15) a hlavně pro mě s vidinou největšího dobrodružství - s kamny 1,4d.
Po roce musím zhodnotit, že lepší motor do objemu 1,8l si opravdu nedovedu v současných modelech představit.
Velmi zkráceně:
motor je naprosto kultivovaný (žádný traktor, tichý a točivý), nejsem brzda provozu (190Nm), mám průměrnou rychlost mnohem vyšší než s benzínem (dálnice jezdím minimálně 130-140 km/h) a třešeň na dortu (!) mám po 25 tis. km Ø spotřebu 5l/100 km!!. Takže mě pustila touha po Priusu apod., min. už kvůli té spotřebě a jenom se modlím, ať tento skvělý motor nepřestanou vyrábět, než se do všeho začnou cpát hybridní pohony.
Jasně, není to svalovec na steroidech, co nakrájí Prassat 2,0tdi, ale na dálnici, jak už jsem uvedl, se spolu s tdičkama zabydlím v levém pruhu a nikoho nenapadne, že to tlačím 1,4
 Vše navíc vykoupeno fantastickou spotřebou... Můžu tak jen doporučit. Je to nepřenositelná zkušenost. Jen škoda, že aut z druhé ruky, pro ty, co nové nekupují, je u nás s tímto motorem tak málo. Logicky. Já se ho taky jen tak nehodlám zbavit. Jedině, až někdo nabídne současnou generaci se stejnou motorizací, na což se těším. Apropo spotřeba oleje je cca 0,7 l na 10.000 km, a nijak mě to neznepokojuje. Naftu aditivuju VIFem. Motor má aktuálně najeto 140 tis. km
  Vše navíc vykoupeno fantastickou spotřebou... Můžu tak jen doporučit. Je to nepřenositelná zkušenost. Jen škoda, že aut z druhé ruky, pro ty, co nové nekupují, je u nás s tímto motorem tak málo. Logicky. Já se ho taky jen tak nehodlám zbavit. Jedině, až někdo nabídne současnou generaci se stejnou motorizací, na což se těším. Apropo spotřeba oleje je cca 0,7 l na 10.000 km, a nijak mě to neznepokojuje. Naftu aditivuju VIFem. Motor má aktuálně najeto 140 tis. km

2,2kč/1km se mi tedy zdá hodně, to nemám ani u mojí staré rolky 1,6VVT-i
  2,2kč/1km se mi tedy zdá hodně, to nemám ani u mojí staré rolky 1,6VVT-i
 dnes v tom už nejezdím. Jak do II. sednu, bolí mne čtyři místa (od míst, kde se rukama a lokty opíráte) které mne nutí z něj brzy vystoupit, proseděl jsem v priusech roky, jedna cesta 350km za dopoledne.
  dnes v tom už nejezdím. Jak do II. sednu, bolí mne čtyři místa (od míst, kde se rukama a lokty opíráte) které mne nutí z něj brzy vystoupit, proseděl jsem v priusech roky, jedna cesta 350km za dopoledne. . Proto tankuji pouze naftu bez biosložky u Eurooilu, kterou poctivě přikrmuji VIFem.
 . Proto tankuji pouze naftu bez biosložky u Eurooilu, kterou poctivě přikrmuji VIFem.