Celica 6. gen - motor 3S-GE - ACIS - funkce a vliv na výkon

vše ohledně modelové řady Celica
novakad
Člen Týmu

Celica 6. gen - motor 3S-GE - ACIS - funkce a vliv na výkon

Příspěvek od novakad »

Ahoj, asi hodně z vás už řešilo, jak fungují ty klapky v sání (ACIS) a jaký vliv mají na výkon.

V práci jsem to zjišťoval na své Celice (r.v. 1997, najeto 163 tis. km, motor 2.0i 3S-GE, 125 kW (170 PS), novější motor s EGR) a zde je výsledek:
- bez podtlaku jsou plně otevřené
- při podtlaku 0,2 bar a větším jsou plně zavřené

Při jízdě do cca 5500 ot. jsem naměřil podtlak, který ovládá funkci klapek, 0,5 až 0,55 bar, někde kolem těchto otáček prudce spadne podtlak na 0 bar a drží se na 0 až do omezovače.
Přikládám i graf z měření výkonu na válcové zkušebně, jak se zapojenými, tak odpojenými klapkami. To měření s odpojenými klapkami končí schválně v 6000 ot. - nechtěl jsem to tejrat pořád do omezovače :-)
P.S. Měření bylo prováděno na 3. RS a převodový poměr byl nastaven podle otáčkoměru v autě.
Přílohy
graf20141121_m3+m4serie.jpg
(228.81 KiB) Staženo 2250 x
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Re: Celica 6. gen - motor 3S-GE - ACIS - funkce a vliv na vý

Příspěvek od libor12 »

:lol: kdyby jsi použil funkci hledat tak by jsi zde na foru našel informaci o tom jak acis a jeho predchůdce TVIS funguje a že jeho funkce je o navýšení výkonu a kroutícího momentu v nizkém a středním pásmu otáček a proto není rozdíl s a bez ani 1% a to se dá považovat za běžnou odchylku měření.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
novakad
Člen Týmu

Příspěvek od novakad »

Hledal jsem narychlo, tak tuhle informaci jsem neviděl. Alespoň je to teď pěkně vidět na grafu ;-)
Určitě, ten nárůst s odpojenými klapkami mezi 5500 a 6000 ot. je dán tolerancí měření..
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Jinak se stavem motoru můžeš být spokojen.
novakad
Člen Týmu

Příspěvek od novakad »

Jsem spokojen, i když by mě zajímalo, jak jsou na tom jiné motory tohoto typu... Ještě jsem neměl v práci možnost změřit jinou Celicu..
gramo
Věčnej rejpal

Příspěvek od gramo »

Téma popisující jak funguje T-VIS a ACIS už tu bylo, ale změřené srovnání ne, díky moc. Ten propad ve středních otáčkách je dost patrný.
Letos vyšlo najevo, že jsem měl špatný ventil, který ACIS ovládal, takže jsem vlastně jezdil s otevřeným ACISem a můžu potvrdit, že ve středních otáčkách to bylo celkem líné a kolem 4800 to teprve znatelně ožilo (tomu docela odpovídá ten hrbolek točivého momentu na světlemodré křivce) Po opravě to táhne pěkně plynule. Někde jsem viděl diskuzi, že ACIS otevírá pozdě a že je to kvůli omezení hluku a z hlediska výkonu by bylo lepší, aby otevíral dříve, ale z grafu je vidět, že těch 5500 otáček je úplně v pořádku a není třeba na tom nic měnit.
micron
Fantom fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od micron »

Wow tak takovej graf chci taky :-) dneska sem si dal Acis na 2jku... to je pila :biggrin: :biggrin: člověk vystraší všechny účastníky provozu a i sebe :-)
Ten graf bych taky chtěl... kolik to koštuje a kdo to kde dělá? Tohle je supr... :bigups: ta firma má ale ee název :biggrin: 1. dehtová a.s. :biggrin:
Ale fakt supr na srovnání... tohle jako :onfire: mega+ a taky by mě zajímal XV graf tooo jo....
Ale do omezovače bych nechtěl aby se vytočila... mam jí rád... pod... do 6500rpm, 7000 ne, to bych nechtěl... konec pěkně před omezovačem, ne v omezovači... už by to babčinu srdíčku nemuselo udělat dobře :-) a to samý u mladice XV... tam do 6000, omezovač je 6500rpm :wink:
Nebo obě do 6000rpm... aby se nehádaly... která je vytočenější :biggrin

ps: libor 12> něco resp skoro všechno je nevyhledatelný... vzhledávač tady na fóru absolutně nefunguje jak fungoval před attackem bota... nic nevyplivne... z "před bot" doby klíčový slova ani omylem např bosal, monroe, atd... antiboom final fixation... přišel totálně o memory... pamatuje si jen všechno po... takže vlastně skoro nic. Jo kdyby se dal vyhledávač zase nadopovat zpětně, bylo by to dost good... :wink: je tam černá informační díra.... spíš mega kráter....
Takže ani to téma kde sem zkopíroval z sk fóra ten tvuj ACIS mazec, prptože mě to rozsekalo :-) je dá se říct prozatim nevyhledatelnej... teda vyhledatelnej je, ale jen pokavaď se změníš v bota a budeš projíždět téma po tématu jak Jegor :-)
stačí zadat ACIS a najde prdlajs....
Imm0rt@l 1989 YAMAHA 706 Sci-Fi CAT 2.0 GTi C3LL 30* years anniversary Blue Metal 8J1++
ObrázekObrázekObrázek
Celik
Řidič

Příspěvek od Celik »

Můžu se zeptat, proč jste měřili na 3. rychlostní stupeň ? Sériová ST202 má 3. 1,32 a 4. 1,03, takže na čtverku by bylo měření nejpřesnější.
Obrázek
Toyota Celica AT200 1995
BMW E36 318ti 1997 - Winter warrior
Kubrt
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kubrt »

"Jsem zly a zeru male deti"

Toyota Celica 1,8 Kurbo, T20, ´94
Toyota Celica 1,6 2x Kurburator, TA40, ´80
novakad
Člen Týmu

Příspěvek od novakad »

Micron: Měření výkonu bylo provedeno ve firmě Dieselpower - http://race.dieselpower.cz/ Je to v Praze, ul. Průmyslová 1577
Já tam pracuju a ty měření výkonu dělám já osobně. Cena za měření je 1300 ,- bez DPH pro vozy s jednou hnací nápravou a 1900 ,- bez DPH pro 4x4.
Co se týče těch otáček motoru, od jakých/do jakých by se měl motor točit, určitě je možno se domluvit.. Taky jsem to točil do omezovače jen jednou, taky jsem měl strach :-)

Celik: Je to úplně jedno, na jaký rychlostní stupeň se měří.. Pro přesnost měření je důležité nastavit správný převodový poměr na zkušebně, který se kromě převodu na konkrétní stupeň a celkového převodu převodovky odvíjí také od velikosti kol (a pneu) na autě.
Brzdil jsem na trojku, protože čtyřka už se mi zdála moc dlouhá.
U nových vozidel se často stává, že je na nižší stupně výkon el. omezen kvůli ochraně převodovky, ale tady ne. Zkoušel jsem schválně test od 2000 do 5000 ot. na trojku i čtyřku a ty průběhy byly totožné.

Omlouvám se za založení nového tématu, o tom již dávno existujícím tématu jsem nevěděl..
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Tak reklamu sis udělal a ted co z toho budem mít mi toyotáci? Měření za 500? nebo jiný zajímavý bonus?
novakad píše:Celik: Je to úplně jedno, na jaký rychlostní stupeň se měří.. Pro přesnost měření je důležité nastavit správný převodový poměr na zkušebně, který se kromě převodu na konkrétní stupeň a celkového převodu převodovky odvíjí také od velikosti kol (a pneu) na autě.
Celik: A protože ne každý přijde na brzdu s vypsanými převodovými poměry jeho vozu bere se 4ka jako ta nejblíže k převodu 1:1 -platí pro 5q
novakad
Člen Týmu

Příspěvek od novakad »

Libor: Když by vás přijelo několik (3 a více), dokázali bychom s tou cenou jít níže, zítra kdyžtak napíšu přesnou částku (já ty ceny nestanovuju). Těch 500 Kč by bylo hodně pod cenou nákladů, takto nízko se určitě nepůjde dostat..
novakad
Člen Týmu

Příspěvek od novakad »

Jenom doplnění té ceny ze včerejška: Při počtu 3 a více aut je cena za měření 1000 Kč (bez faktury), jedná se tedy o konečnou částku, a za jedno auto (jen FWD nebo RWD) 1300 Kč - taky bez papíru.
gramo
Věčnej rejpal

Příspěvek od gramo »

micron píše:ps: libor 12> něco resp skoro všechno je nevyhledatelný... vzhledávač tady na fóru absolutně nefunguje jak fungoval před attackem bota... nic nevyplivne... z "před bot" doby klíčový slova ani omylem např bosal, monroe, atd... antiboom final fixation... přišel totálně o memory... pamatuje si jen všechno po... takže vlastně skoro nic. Jo kdyby se dal vyhledávač zase nadopovat zpětně, bylo by to dost good... :wink: je tam černá informační díra.... spíš mega kráter....
Takže ani to téma kde sem zkopíroval z sk fóra ten tvuj ACIS mazec, prptože mě to rozsekalo :-) je dá se říct prozatim nevyhledatelnej... teda vyhledatelnej je, ale jen pokavaď se změníš v bota a budeš projíždět téma po tématu jak Jegor :-)
stačí zadat ACIS a najde prdlajs....
Myslíš tohle? http://www.toyotaklub.cz/forum/viewtopi ... 00#p264700 (druhý odstavec)
Google najde všecko :) https://www.google.com/search?q=acis+to ... otaklub.cz
Kubrt
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kubrt »

"Jsem zly a zeru male deti"

Toyota Celica 1,8 Kurbo, T20, ´94
Toyota Celica 1,6 2x Kurburator, TA40, ´80
Odpovědět

Zpět na „Celica“