Vysoká teplota motoru

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
F.E.N.I.X
Člen Týmu

Vysoká teplota motoru

Příspěvek od F.E.N.I.X »

Zdravíčko,

jsem ještě poměrně čerstvý majitel Corollky s motorem 1,4 (63 kW). Mám ji jako vozidlo do práce, za měsíc a půl provozu mám najeto 1800 km a asi tři týdny zpátky mě začaly zlobit volnoběžné otáčky, byly vysoké a nestabilní (v rozmezí 1000-1600 ot/min), diagnostika mi vyhodila chybu 22, tak jsem si u Idaha objednal nový 3-pinový snímač teploty chladící kapaliny. Po výměně otáčky krásně držely v rozmezí (700-800 ot/min), nový problém nastal s ukazatelem teploty. Zkusím popsat chování auta:

Při plně zahřátém autě po otočení klíčku do polohy "ON" ručička teploměru vyleze do poloviny ukazatele, ale po nastartování motoru vyleze až k červenému poli. Chladící okruh jsem odvzdušnil, chladící kapaliny je dostatek. V případě, že zapnu ventilátor topení (nastavím do polohy "HI"), teplota okamžitě klesne skoro až na polovinu ukazatele. Po vypnutí topení teplota znovu ihned vzroste. Věřím tomu, že čidlo špatné není, je možné, že jsem motor odvzdušnil špatně, ale vše jsem dělal dle návodu, co mi poskytl Idaho. Ještě mi radil zkontrolovat termostat, je možné, že je chyba tam?

Zkusil jsem dát zpátky staré čidlo, otáčky zase haprovaly, ale ručička teploměru vylezla do poloviny ukazatele a bez problémů držela hodnotu, u toho nového to lítá v červeném poli.

Jsem z toho trochu mimo, denně najezdím do práce 60 km a nerad bych někde zůstal stát s uvařeným motorem...

Budu moc vděčný za všechny rady a nápady.

Díky Lukáš
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Re: Vysoká teplota motoru

Příspěvek od Beaver »

To skoro vypadá, jako by to nové čidlo bylo nějak špatně zapojené... Podle všeho si jednotka i palubka berou údaje z jednoho a toho samého čidla. Zajímavé ovšem je, že ECU to nevadí :) Docela by mě zajímalo, co ti to udělá, pokud ten snímač odpojíš a zkusíš nastartovat bez něj.
Toyota Supra 2.5 twin turbo
Lexus IS200
Lexus RX400h
"Vždycky můžete spát v autě, ale nikdy nemůžete řídit dům"
http://www.supraklub.cz
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Tohle jednoznačně není závada mechanická, ale elektrická. Může to být i špatrná kostra, proto se to chová tak divně.
Odvzdušňuješ fakt zbytečně 8)
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
F.E.N.I.X
Člen Týmu

Příspěvek od F.E.N.I.X »

Když odpojím čidlo a nastartuju, tak mi neukazuje na budíku teplotu a rozsvítí se kontrola funkce motoru, ale motor funguje.

Co přesně by tam mohlo být za elektrickou závadu, špatně zapojený snímač? Dělá mi to fakt jen u toho nového, ten starý je v pohodě.
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

Já ve smyslu jestli ti otáčky bez čidla taky kolísají a nebo jsou jen vysoké, případně nízké. Pokud kolísají jen se starým čidlem, tak je to čidlo jednoznačně špatné, ale pořád to tak nějak nevysvětluje, proč ti tak blbne ten ukazatel na palubce... Ideální by bylo najít, jaké hodnoty mají výstupy z čidla mít a proměřit to multimetrem - zpravidla jde o hodnotu odporu při nějaké teplotě. Nicméně jelikož se problém s ukazatelem objevuje jen s novým čidlem, podezříval bych přece jenom právě tuto součástku, může být klidně z výroby vadná, uvnitř někde zkratovaná, apod. Konektor(y) na to hádám špatně nasadit asi nejdou.
Lexus IS200
Lexus RX400h
F.E.N.I.X
Člen Týmu

Příspěvek od F.E.N.I.X »

Otáčky kolísají bez čidla. A konektor má drážky, takže špatně nasadit opravdu nejde :)
Rampa89
Věčnej rejpal

Příspěvek od Rampa89 »

Odpor čidla teploty chlad. kapaliny:

-20°C = 14,96 kΩ
0°C = 5,65 kΩ
20°C = 2,44 kΩ
80°C = 0,3143 kΩ

Pro 4e-fe motor, japonská výroba, z továrního sheetu pro elektriku. Pro 4a jsou hodnoty stejné. Ještě mě napadá, zda se čidla neliší dle japonské a anglické výroby, máš VIN JT- nebo SB-?
Holomek!
F.E.N.I.X
Člen Týmu

Příspěvek od F.E.N.I.X »

VIN mi začíná JT, japonská verze. Jaký je rozdíl v těch čidlech?
Rampa89
Věčnej rejpal

Příspěvek od Rampa89 »

Snažil jsem se něco najít v DIY (mimochodem, nevíte někdo, co se to děje, že se nezobrazují diagramy? Nebo je ten problém jen u mě?) a vypadá to, že tam není rozdíl, i pro anglické jsou tam uvedeny stejné PN:

89422 SENSOR, WATER TEMPERATURE (FOR E.F.I.)
89422‑16010 EE111..UKP, DENSO 1 € 64.56
89422‑22030 EE111..UKP, NTC 1 € 64.56

Proměř to multimetrem a pokud nic neobjevíš, tak pak zkus ten termostat. Jinak ventilátor ti spíná? Proměř aji jeho čidlo. Ve vztahu k tomu topení je možné, že v novém čidle problém není, ale naopak ti nespíná sahara a proto ti to leze do červeného. Že to se starým čidlem haprovalo - volnoběh, je pak důsledek toho, že ECU dostávala vadné informace z toho špatného čidla a na palubce se to tvářilo OK.
Holomek!
F.E.N.I.X
Člen Týmu

Příspěvek od F.E.N.I.X »

Zkusím, ale proč mi po otočení klíčku do pozice "ON" ukazatel teploty (u zahřátého motoru) vyjede normálně do poloviny a až po nastartování ta teplota vyroste? To mi moc nepasuje.
gramo
Věčnej rejpal

Příspěvek od gramo »

To čídlo může mít jiný průběh odporu v závislosti na teplotě. Jestli odpor čidla s rostoucí teplotou klesá víc, než jak psal Rampa, může to pak hlásit planý poplach. U těch vyšších teplot je vidět, že jsou rozdíly v odporu už poměrně malé. Zároveň je možné, že ECU mírně zkreslené výstupy z čidla až tak nerozhodí, takže motor jede normálně.
Naposledy upravil(a) gramo dne úte 11.03.2014, 20:17, celkem upraveno 1 x.
Beaver
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Beaver »

Rampa89 píše:Snažil jsem se něco najít v DIY (mimochodem, nevíte někdo, co se to děje, že se nezobrazují diagramy? Nebo je ten problém jen u mě?
Bohužel obrázky jsou zase fuč (už to kdysi bylo, Toyota si vyžádala stažení, copyright) a těžko říct, jestli se vrátí. Nahrazuju to svým Toyota EPC, mám CD do roku 2005 plus mínus. Mě osobně to stačí, lidi s novějšíma autama mají bohužel smůlu.
Lexus IS200
Lexus RX400h
F.E.N.I.X
Člen Týmu

Příspěvek od F.E.N.I.X »

Tak dnes proběhlo pár testů:

- termostat otevírá a funguje dobře
- sahara a její čidlo spíná, ventilátor schlazuje

Zkusím sehnat jiné čidlo a vyměnit ho, uvidíme, jestli je chyba v čidle nebo někde jinde.

Jak jinak proměřit to čidlo a jeho odpor?
F.E.N.I.X
Člen Týmu

Příspěvek od F.E.N.I.X »

Čidlo proměřeno, a při zahřátí na asi 50 stupňů dávalo odpor 0,44 kiloohmu, takže jsem objednal nové čidlo a vypadá to, že je všecko v pořádku :-)

Děkuju za všechny rady :-)
viles
Člen Týmu

Příspěvek od viles »

Rampa89 píše:Snažil jsem se něco najít v DIY (mimochodem, nevíte někdo, co se to děje, že se nezobrazují diagramy? Nebo je ten problém jen u mě?) a vypadá to, že tam není rozdíl, i pro anglické jsou tam uvedeny stejné PN:

89422 SENSOR, WATER TEMPERATURE (FOR E.F.I.)
89422‑16010 EE111..UKP, DENSO 1 € 64.56
89422‑22030 EE111..UKP, NTC 1 € 64.56

Proměř to multimetrem a pokud nic neobjevíš, tak pak zkus ten termostat. Jinak ventilátor ti spíná? Proměř aji jeho čidlo. Ve vztahu k tomu topení je možné, že v novém čidle problém není, ale naopak ti nespíná sahara a proto ti to leze do červeného. Že to se starým čidlem haprovalo - volnoběh, je pak důsledek toho, že ECU dostávala vadné informace z toho špatného čidla a na palubce se to tvářilo OK.
Staci im napisat.
Ja som to spravil cez Contact a vybral som Website Feedback s tym ze ci neuvazuju o znovuspristupneni obrazkov.
O dva tyzdne dosiel mail so specialne pridelenym linkom na registraciu s podmienkami ze nie som predajca a pod.
Po registracii cez zaslany link nabehli aj diagramy ;)
Odpovědět

Zpět na „Corolla“