Rachtání v zatáčce v mrazu

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
Atreides6
Manager Týmu

Rachtání v zatáčce v mrazu

Příspěvek od Atreides6 »

Zdravím, zima a kruté mrazy se blíží. v zimě při teplotách pod -5 a víc se mi v ostrých zatáčkách při pomalé jízdě na 1 i 2 při zrychlování ozývá takový škrábavý kovový zvuk od předních kol a v závislosti na zatáčce leva nebo pravá tak se mění strana od které ten zvuk jde. ale vlétě nic. co to může být??? Bratr má D-cat 2006 naj 180tis a já D-cat 2007 po facelifte 80tis a dělá nám to oběma. mám to nějak řešit nebo to prostě nechat tak až se něco vysype?
Avensis 2.2 D-cat
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

hmm.. pokud je to nekde dal pod bod mrazu, tak bych to videl na......
Namrzle kusy v podbehu nebo na problem s tesnenim homokinetickych kloubu, kde je jiz vazelina s vodou a ta zamrza. Vzhledem k tomu, ze jedes chvilku a nejcasteji rovne, tak se zmrzla hmota presune jinam nez rovne a pak muze branit a vydavat zvuk... ale je to jen spekulace... a fyzika.
Back in Czech.
Atreides6
Manager Týmu

Příspěvek od Atreides6 »

No sníh v podběhu to nebude nebot já mam auto přes noc v garáži takže to odtaje ale ten kloub jak píšeš zkusím prověřit. Sakra zas abych lezl pod auto ještě že je teplo :wink:
Avensis 2.2 D-cat
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

:-) jj ... a kontrolovat prachovky... a dirky... :-) a jeste s vytocenyma kolama a trochu s tim pohnout... Treba jen upadl jeden z kaminku na tom kloubu, ale to by se i traslo... tak nic.. :-)
Back in Czech.
reitmeier
Manager Týmu

Příspěvek od reitmeier »

Škrábavý kovový zvuk - každý si představí něco trošku jiného... Já to taky měl, popsal bych to podobně, takové rachtání.
Bylo to jen do pravotočivých zatáček a nižších rychlostech - nakonec to bylo ložisko. Ale pokud se ti (nebo vám oběma) to dělo už minulou zimu, tak to asi ložisko nebude, to by se zhoršovalo a zhoršovalo (pokud teda auto převážně nestojí a jezdí se jen ojediněle)... Navíc to ložisko člověk pozná sám, stačí zvednout na hever a zkusit zacloumat s kolem.
Asi bych tipoval homokin.kloub = kontrola.
Toyota Avensis Combi 2.2 D-CAT 130kW r.v. 2006 - 05/2012 sold
Chrysler 300C 5,7 HEMI V8 - 04/2013 sold
Dodge Magnum 5,7 HEMI V8
Atreides6
Manager Týmu

Příspěvek od Atreides6 »

Asi jo oba typujete to same tak to zkusim horší je že výsledek poznám až v zimě -Ah jo
Avensis 2.2 D-cat
Atreides6
Manager Týmu

Příspěvek od Atreides6 »

jinak s auty se jezdí aktivně stát nečinně avensise to je hřích
Avensis 2.2 D-cat
reitmeier
Manager Týmu

Příspěvek od reitmeier »

To je pravda. Ale pokud to zkontroluješ teď a poznáš závadu (ať už ložisko nebo homokineťák), tak bys to měl poznat i teď, zajeď na prázdné parkoviště a zkus kroužit v různýc rychlostech a různě velkých zatáčkách před a po - pokud to bude nějaká z uvedených závad, tak ta zima by na to neměla mít takový vliv, zvlášť když se s autem jezdí, tak to jsou věci, které se zhoršují a nečekají na mrazy...
Toyota Avensis Combi 2.2 D-CAT 130kW r.v. 2006 - 05/2012 sold
Chrysler 300C 5,7 HEMI V8 - 04/2013 sold
Dodge Magnum 5,7 HEMI V8
vospi
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vospi »

Ahoj, já mám Avika od nova a vždy to dělal v mrazech, prvních pár km a levá či prvá, bylo jedno. V servise na garanci několikrát, vše prověřili a nic nenašli. Zatím 100tkm a vše původní, jen v mrazu se to každou zimu opakuje. Letos jim to dám naposledy, bude končit prodloužená záruka a uvidím, ale nic nehučí, prachovky ok. Tak se nechám překvapit.
Avensis combi T25 D4D 150 ps, executive navi 12-2008
flowerpower
Navigátor

Příspěvek od flowerpower »

Nejsem teda mechanik a už vůbec né automechanik, ale stejně se zeptám.
Nemůže to třeba dělat ABS, ESP, ASR, kontrola trakce a nebo nějaký jiný moderní vykurvítko, kterých je Ave plný?
Mě to bohužel v mraze v zatáčkách a při malých rychlostech taky klepe, ale jen na pravém předním kole a při plným rejdu v levotočivé točce.
Jakmile dokončím poloměr tak na rovině klid jak v hrobě.
S mechanikem jsem to loni řešil a nic jsme nezjistili...
A rozhodně se nejedná o led v podběhu...
Jak jsem došel na tak blbou otázku?
To samý, co se mi děje pravidelně každou zimu se mi totiž dnes stalo na mokré silnici, když jsem se snažil rychle zmizet z křižovatky.
Zvuk naprosto identickej, tak jsem si na to hned vzpomněl...
Ave poskakovala na předek jak poník a trakce blikala jak zběsilá, jen ten mráz tam nebyl.
2018 Auris TS E180 / 1,6 ValveMatic - 97kW / Active TREND+
EX 2007 Avensis Kombi T25 / 2,2 D4D - 110kW / Sol
EX 2006 Yaris XP9 / 1,3 VVT-i - 64kW / Sol
EX 1997 Corolla E11 / 1,4 - 63kW / Terra
:thumbsup: JAPAN FOREVER :thumbsup:
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

To by mozna cloveka napadlo jet stejny usek i s vypnutou kontrolou trakce, teda me by to napadlo... :-)
Back in Czech.
Atreides6
Manager Týmu

Příspěvek od Atreides6 »

To ne kdepak trakcí to nebude neboť v zimě to děla i při malém zrychlování na asfaltu ne na ledu. A jak sem psal výše bráchovi to dělá taky a má najeto 180tis a nic se nerozsypalo za celou tu dobu tak nevím. Jediné co si myslíme tak jak Toyota umí vše dělat na přesnost tak to asi bude tak přesné že mráz a smršťování kovu se někde projevilo tak že se to o sebe tře ale žádné negativní důsledky z toho nejsou. jen ten ZVUK SAKRA mě štve :roll:
Avensis 2.2 D-cat
mrazik
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mrazik »

ABS, ESP TRC to vsechno dle meho je zajisteno pres cidlo ABS a ESP ma krabicku, ktera pozna smyk, ostatni je zalezitosti programu v nejake ridici jednotce, tam bych problem nehledal. Muze to byt nejaka guma na stabilizatoru, tezko rict.
Toyota Avensis Kombi 2.0 D-4D 93kW - bejvávalo
Honda Jazz 1.4 CVT
misko
Člen Týmu

Příspěvek od misko »

Rád by som sa pridal do klubu. Avíka r.v. 2006 mám od leta 2009 a každú zimu sa opakuje to isté. V mrazoch pri prvých dvoch ľavotočivých zákrutách s motorom pod plynom vychádza z priestoru pravého kolesa nepríjemný kovový zvuk, akoby sa trel kov o kov. Keď sa auto zahreje je po probléme. Všímol som si ale, že každý rok je to o čosi nepríjemnejšie a mám pocit, že trvá dlhší čas, kým to ustane.
Tento rok sa tuším pridalo aj ľavé koleso, zatiaľ minimálne. Tipujem to na homokineťák, ale môj servisák tvrdí, že je v poriadku. Prekontroloval všetko čo sa dalo, keď je auto v kľude na zdviháku nič nebúcha, nikde nie je vôľa. Záhada ?...
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Avensis“