Rachtání v zatáčce v mrazu
Rachtání v zatáčce v mrazu
Zdravím, zima a kruté mrazy se blíží. v zimě při teplotách pod -5 a víc se mi v ostrých zatáčkách při pomalé jízdě na 1 i 2 při zrychlování ozývá takový škrábavý kovový zvuk od předních kol a v závislosti na zatáčce leva nebo pravá tak se mění strana od které ten zvuk jde. ale vlétě nic. co to může být??? Bratr má D-cat 2006 naj 180tis a já D-cat 2007 po facelifte 80tis a dělá nám to oběma. mám to nějak řešit nebo to prostě nechat tak až se něco vysype?
Avensis 2.2 D-cat
hmm.. pokud je to nekde dal pod bod mrazu, tak bych to videl na......
Namrzle kusy v podbehu nebo na problem s tesnenim homokinetickych kloubu, kde je jiz vazelina s vodou a ta zamrza. Vzhledem k tomu, ze jedes chvilku a nejcasteji rovne, tak se zmrzla hmota presune jinam nez rovne a pak muze branit a vydavat zvuk... ale je to jen spekulace... a fyzika.
Namrzle kusy v podbehu nebo na problem s tesnenim homokinetickych kloubu, kde je jiz vazelina s vodou a ta zamrza. Vzhledem k tomu, ze jedes chvilku a nejcasteji rovne, tak se zmrzla hmota presune jinam nez rovne a pak muze branit a vydavat zvuk... ale je to jen spekulace... a fyzika.
Back in Czech.
Škrábavý kovový zvuk - každý si představí něco trošku jiného... Já to taky měl, popsal bych to podobně, takové rachtání.
Bylo to jen do pravotočivých zatáček a nižších rychlostech - nakonec to bylo ložisko. Ale pokud se ti (nebo vám oběma) to dělo už minulou zimu, tak to asi ložisko nebude, to by se zhoršovalo a zhoršovalo (pokud teda auto převážně nestojí a jezdí se jen ojediněle)... Navíc to ložisko člověk pozná sám, stačí zvednout na hever a zkusit zacloumat s kolem.
Asi bych tipoval homokin.kloub = kontrola.
Bylo to jen do pravotočivých zatáček a nižších rychlostech - nakonec to bylo ložisko. Ale pokud se ti (nebo vám oběma) to dělo už minulou zimu, tak to asi ložisko nebude, to by se zhoršovalo a zhoršovalo (pokud teda auto převážně nestojí a jezdí se jen ojediněle)... Navíc to ložisko člověk pozná sám, stačí zvednout na hever a zkusit zacloumat s kolem.
Asi bych tipoval homokin.kloub = kontrola.
Toyota Avensis Combi 2.2 D-CAT 130kW r.v. 2006 - 05/2012 sold
Chrysler 300C 5,7 HEMI V8 - 04/2013 sold
Dodge Magnum 5,7 HEMI V8
Dodge Magnum 5,7 HEMI V8
To je pravda. Ale pokud to zkontroluješ teď a poznáš závadu (ať už ložisko nebo homokineťák), tak bys to měl poznat i teď, zajeď na prázdné parkoviště a zkus kroužit v různýc rychlostech a různě velkých zatáčkách před a po - pokud to bude nějaká z uvedených závad, tak ta zima by na to neměla mít takový vliv, zvlášť když se s autem jezdí, tak to jsou věci, které se zhoršují a nečekají na mrazy...
Toyota Avensis Combi 2.2 D-CAT 130kW r.v. 2006 - 05/2012 sold
Dodge Magnum 5,7 HEMI V8
Dodge Magnum 5,7 HEMI V8
-
- Člen Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, já mám Avika od nova a vždy to dělal v mrazech, prvních pár km a levá či prvá, bylo jedno. V servise na garanci několikrát, vše prověřili a nic nenašli. Zatím 100tkm a vše původní, jen v mrazu se to každou zimu opakuje. Letos jim to dám naposledy, bude končit prodloužená záruka a uvidím, ale nic nehučí, prachovky ok. Tak se nechám překvapit.
Avensis combi T25 D4D 150 ps, executive navi 12-2008
- flowerpower
- Navigátor
Nejsem teda mechanik a už vůbec né automechanik, ale stejně se zeptám.
Nemůže to třeba dělat ABS, ESP, ASR, kontrola trakce a nebo nějaký jiný moderní vykurvítko, kterých je Ave plný?
Mě to bohužel v mraze v zatáčkách a při malých rychlostech taky klepe, ale jen na pravém předním kole a při plným rejdu v levotočivé točce.
Jakmile dokončím poloměr tak na rovině klid jak v hrobě.
S mechanikem jsem to loni řešil a nic jsme nezjistili...
A rozhodně se nejedná o led v podběhu...
Jak jsem došel na tak blbou otázku?
To samý, co se mi děje pravidelně každou zimu se mi totiž dnes stalo na mokré silnici, když jsem se snažil rychle zmizet z křižovatky.
Zvuk naprosto identickej, tak jsem si na to hned vzpomněl...
Ave poskakovala na předek jak poník a trakce blikala jak zběsilá, jen ten mráz tam nebyl.
Nemůže to třeba dělat ABS, ESP, ASR, kontrola trakce a nebo nějaký jiný moderní vykurvítko, kterých je Ave plný?
Mě to bohužel v mraze v zatáčkách a při malých rychlostech taky klepe, ale jen na pravém předním kole a při plným rejdu v levotočivé točce.
Jakmile dokončím poloměr tak na rovině klid jak v hrobě.
S mechanikem jsem to loni řešil a nic jsme nezjistili...
A rozhodně se nejedná o led v podběhu...
Jak jsem došel na tak blbou otázku?
To samý, co se mi děje pravidelně každou zimu se mi totiž dnes stalo na mokré silnici, když jsem se snažil rychle zmizet z křižovatky.
Zvuk naprosto identickej, tak jsem si na to hned vzpomněl...
Ave poskakovala na předek jak poník a trakce blikala jak zběsilá, jen ten mráz tam nebyl.
2018 Auris TS E180 / 1,6 ValveMatic - 97kW / Active TREND+
EX 2007 Avensis Kombi T25 / 2,2 D4D - 110kW / Sol
EX 2006 Yaris XP9 / 1,3 VVT-i - 64kW / Sol
EX 1997 Corolla E11 / 1,4 - 63kW / Terra
JAPAN FOREVER 
EX 2007 Avensis Kombi T25 / 2,2 D4D - 110kW / Sol
EX 2006 Yaris XP9 / 1,3 VVT-i - 64kW / Sol
EX 1997 Corolla E11 / 1,4 - 63kW / Terra

To ne kdepak trakcí to nebude neboť v zimě to děla i při malém zrychlování na asfaltu ne na ledu. A jak sem psal výše bráchovi to dělá taky a má najeto 180tis a nic se nerozsypalo za celou tu dobu tak nevím. Jediné co si myslíme tak jak Toyota umí vše dělat na přesnost tak to asi bude tak přesné že mráz a smršťování kovu se někde projevilo tak že se to o sebe tře ale žádné negativní důsledky z toho nejsou. jen ten ZVUK SAKRA mě štve 

Avensis 2.2 D-cat
- mrazik
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
ABS, ESP TRC to vsechno dle meho je zajisteno pres cidlo ABS a ESP ma krabicku, ktera pozna smyk, ostatni je zalezitosti programu v nejake ridici jednotce, tam bych problem nehledal. Muze to byt nejaka guma na stabilizatoru, tezko rict.
Toyota Avensis Kombi 2.0 D-4D 93kW - bejvávalo
Honda Jazz 1.4 CVT
Honda Jazz 1.4 CVT
Rád by som sa pridal do klubu. Avíka r.v. 2006 mám od leta 2009 a každú zimu sa opakuje to isté. V mrazoch pri prvých dvoch ľavotočivých zákrutách s motorom pod plynom vychádza z priestoru pravého kolesa nepríjemný kovový zvuk, akoby sa trel kov o kov. Keď sa auto zahreje je po probléme. Všímol som si ale, že každý rok je to o čosi nepríjemnejšie a mám pocit, že trvá dlhší čas, kým to ustane.
Tento rok sa tuším pridalo aj ľavé koleso, zatiaľ minimálne. Tipujem to na homokineťák, ale môj servisák tvrdí, že je v poriadku. Prekontroloval všetko čo sa dalo, keď je auto v kľude na zdviháku nič nebúcha, nikde nie je vôľa. Záhada ?...
Tento rok sa tuším pridalo aj ľavé koleso, zatiaľ minimálne. Tipujem to na homokineťák, ale môj servisák tvrdí, že je v poriadku. Prekontroloval všetko čo sa dalo, keď je auto v kľude na zdviháku nič nebúcha, nikde nie je vôľa. Záhada ?...