Vymena motoroveho oleje
Vymena motoroveho oleje
Musim udelat druhou vymenu oleje od te doby, co mam auto a po predchozich zkusenostech se servisem, kdy mi tam nalili o 2 cm oleje vic nez meli a celkove na me delali dost neseriozni dojem, takze vlastne ani nevim, co tam ma za olej, jsem si rekl, ze si to vymenim sam. Prepokladam, ze se to zhruba dela takto:
Auto poradne projedu, aby byl olej teply. Najedu na rovnou plochu, vypnu motor a pod auto dam neco, kam muze olej vytect. Opatrne vysroubuju spunt z vypousteciho otvoru tak, abych se neoparil a pak odsroubuju vicko z nalevaciho otvoru. Necham olej vytect. Az uz z motoru nic netece, sundam kryt olejoveho filtru a vyndam olejovy filtr, zase chvilku pockam nez olej vytece, dam novy filtr, zasroubuju kryt a zadelam spunt vypousteciho otvoru a naleju trychtyrem novy olej. Mnozstvi predem odhadnu a prubezne kontroluju podle merky oleje.
Mam k tomu nekolik nejasnosti - kde najdu spunt na vypousteni oleje a filtr a co potrebuju k tomu, abych to vsechno rozmontoval (vim, ze existuje klic na olejovy filtr - potrebuju ho?). Na co jsem zapomnel? Znacku nebo specifikaci oleje resit nechci - v tom mam jasno.
Dik,Petr
PS: A jeste k teto prilezitosti si dovolim mensi anketku, jestli si olej menite sami nebo to nechavate na (")odbornicich(").
Auto poradne projedu, aby byl olej teply. Najedu na rovnou plochu, vypnu motor a pod auto dam neco, kam muze olej vytect. Opatrne vysroubuju spunt z vypousteciho otvoru tak, abych se neoparil a pak odsroubuju vicko z nalevaciho otvoru. Necham olej vytect. Az uz z motoru nic netece, sundam kryt olejoveho filtru a vyndam olejovy filtr, zase chvilku pockam nez olej vytece, dam novy filtr, zasroubuju kryt a zadelam spunt vypousteciho otvoru a naleju trychtyrem novy olej. Mnozstvi predem odhadnu a prubezne kontroluju podle merky oleje.
Mam k tomu nekolik nejasnosti - kde najdu spunt na vypousteni oleje a filtr a co potrebuju k tomu, abych to vsechno rozmontoval (vim, ze existuje klic na olejovy filtr - potrebuju ho?). Na co jsem zapomnel? Znacku nebo specifikaci oleje resit nechci - v tom mam jasno.
Dik,Petr
PS: A jeste k teto prilezitosti si dovolim mensi anketku, jestli si olej menite sami nebo to nechavate na (")odbornicich(").
-
Komanche
musel jsem to najit... takze tady je vtipny postup:
http://onlinehry.blog.cz/0602/vymena-oleje
kazdopadne ja to nechavam na kamaradovi co ma servis...
http://onlinehry.blog.cz/0602/vymena-oleje
kazdopadne ja to nechavam na kamaradovi co ma servis...
Re: Olej
Oficialne by sa mala menit pri kazdej vymenePepa píše:Olej si měním zásadně sám .Aspoň vím kolika a co si tam dávám.![]()
A ještě připomínka -na vypouštěcí zátce někdy bývá těsnící podložka -nestratit.
'Zero' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AF hatchback bez plutvicky, 162 000km.
'Hrča' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AGE GTi liftback s plutvickou, 400 000km.
http://www.toyotateam.sk
'Hrča' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AGE GTi liftback s plutvickou, 400 000km.
http://www.toyotateam.sk
Mám pocit, že v podobných databázích jako je Vivid, které používají servisy, jsou překvapivé chyby - např. místo 2,8l oleje je tam údaj 3,5l - a většinou právě u japonců. Možná jako by to počítalo s větším filtrem, ale na to je ten rozdíl zase moc velkej. Každopádně jsem v neznačkovém servisu měl vždycky nad rysku.
Servisy navíc myslím olej nevypouštějí zátkou, ale sají z vrchu (opravte mě, jestli se mýlím). To nikdy nemůže být dokonalé, jednou za čas vypustit zátkou neuškodí
[/b]
Servisy navíc myslím olej nevypouštějí zátkou, ale sají z vrchu (opravte mě, jestli se mýlím). To nikdy nemůže být dokonalé, jednou za čas vypustit zátkou neuškodí
Vypouštěcí zátka je v nejnižším bodě světlého profilu motoru:-).
Asi by ses měl napoprvé někomu dívat přes rameno.
Taky je dobrý si před vypuštěním povolit dolévací víčko nebo povytáhnout rysku. Dále je dobré 20-30 minut od vypuštění počkat až motor vychladne, než tam naleješ studený olej. Pokud ti nepůjde povolit filtr, pomůže starý kožený pásek, navlečený na filtr a protažený přes sponu proti směru hodinových ručiček tak, aby spona a pásek po obvodu filtru šly "do tahu."
Než našroubuješ nový filtr, nalij do něj olej (cca 2/3 filtru).
A rada "nad zlato:" při výměně zkus (nemusíš) vypustit olej, vyšroubovat filtr, dát místo něj uřízlou PET láhev, nastartovat a cca 5 vteřin nechat volně běžet. Ne, motor se nezadře, ani nepoškodí, je stále celý pokryt olejem, který těch pár vteřin bez záběru hravě umaže. Ale ten jetel co z toho vyleze stojí za to. Je tam nahromaděno všechno, co zůstává mezi čerpadlem a filtrem a rok od roku se to hromadí a spodem nevyteče. Pokud nevěříte, vyzkoušejte. POdle množství to může degradovat nový olej.
Patentovaný způsob...
Tisíce děkovných dopisů...
.
Asi by ses měl napoprvé někomu dívat přes rameno.
Taky je dobrý si před vypuštěním povolit dolévací víčko nebo povytáhnout rysku. Dále je dobré 20-30 minut od vypuštění počkat až motor vychladne, než tam naleješ studený olej. Pokud ti nepůjde povolit filtr, pomůže starý kožený pásek, navlečený na filtr a protažený přes sponu proti směru hodinových ručiček tak, aby spona a pásek po obvodu filtru šly "do tahu."
Než našroubuješ nový filtr, nalij do něj olej (cca 2/3 filtru).
A rada "nad zlato:" při výměně zkus (nemusíš) vypustit olej, vyšroubovat filtr, dát místo něj uřízlou PET láhev, nastartovat a cca 5 vteřin nechat volně běžet. Ne, motor se nezadře, ani nepoškodí, je stále celý pokryt olejem, který těch pár vteřin bez záběru hravě umaže. Ale ten jetel co z toho vyleze stojí za to. Je tam nahromaděno všechno, co zůstává mezi čerpadlem a filtrem a rok od roku se to hromadí a spodem nevyteče. Pokud nevěříte, vyzkoušejte. POdle množství to může degradovat nový olej.
Patentovaný způsob...
Tisíce děkovných dopisů...
Naposledy upravil(a) ombre dne čtv 15.03.2007, 17:41, celkem upraveno 1 x.

Tak jsem se na to ptal. A je to pravda že ty bohatší servisy nebo ty co dělaji jen výměny mají sondu,kterou to vysajou přes měrku.
Teď jsem tak uvažoval nad tím ombreho patentovaným a zajímalo by mě co navíc asi může vytéct?? Max třeba olej z kanálku, ale sajrajt ten se drží ve filtru a zpátky se nedostane a to minimum otřep je na šroubu. Pokud vypustím černý olej, tak i do té petky nastříká černota!
Teď jsem tak uvažoval nad tím ombreho patentovaným a zajímalo by mě co navíc asi může vytéct?? Max třeba olej z kanálku, ale sajrajt ten se drží ve filtru a zpátky se nedostane a to minimum otřep je na šroubu. Pokud vypustím černý olej, tak i do té petky nastříká černota!
2 schimi:
Vyzkoušej a budeš možná překvapen, nejde o černotu.
U starších aut z toho bublá polotekuté bláto.
Ten sajrajt se drží v celé délce od čerpadla (zpětné klapky sacího koše) po filtr. jsou to tak 2-3 deci, ale stojí za to.
Ale nikoho nenutím, většina lidí to nedělá a taky jezdí.
Někdy si říkám, že je škoda, že nemám fotodokumentaci:-).
Vyzkoušej a budeš možná překvapen, nejde o černotu.
U starších aut z toho bublá polotekuté bláto.
Ten sajrajt se drží v celé délce od čerpadla (zpětné klapky sacího koše) po filtr. jsou to tak 2-3 deci, ale stojí za to.
Ale nikoho nenutím, většina lidí to nedělá a taky jezdí.
Někdy si říkám, že je škoda, že nemám fotodokumentaci:-).

ad 1: nevím, vyzkoušej. Pístem, vzhledem k profilu a vedení kanálu, určitě ne. Ale nějakou odsávačkou vyrobenou ze sprosté pumpičky by to asi šlo. Jak snadné je otočit startérem:-).
ad 2: po každé výměně se podložka měnit nemusí, ale dobře ji prohlédni, jestli není procvaklá nebo moc vymačkaná - hlavně do šířky, aby obvod nebyl moc velký. Určitě se při 100°C nevyžíhá a když, tak měď žíháním nedegraduje jako ocel. Není v ní uhlík.
ad 2: po každé výměně se podložka měnit nemusí, ale dobře ji prohlédni, jestli není procvaklá nebo moc vymačkaná - hlavně do šířky, aby obvod nebyl moc velký. Určitě se při 100°C nevyžíhá a když, tak měď žíháním nedegraduje jako ocel. Není v ní uhlík.