Vymena motoroveho oleje

vše ohledně modelové řady Corolla

Vymenu motoroveho oleje ...

si delam sam.
33
63%
nechavam na servisu.
18
35%
Nevim. (Co je to motorovy olej?)
1
2%

Celkem hlasů: 52

peta
Manager Týmu

Vymena motoroveho oleje

Příspěvek od peta »

Musim udelat druhou vymenu oleje od te doby, co mam auto a po predchozich zkusenostech se servisem, kdy mi tam nalili o 2 cm oleje vic nez meli a celkove na me delali dost neseriozni dojem, takze vlastne ani nevim, co tam ma za olej, jsem si rekl, ze si to vymenim sam. Prepokladam, ze se to zhruba dela takto:

Auto poradne projedu, aby byl olej teply. Najedu na rovnou plochu, vypnu motor a pod auto dam neco, kam muze olej vytect. Opatrne vysroubuju spunt z vypousteciho otvoru tak, abych se neoparil a pak odsroubuju vicko z nalevaciho otvoru. Necham olej vytect. Az uz z motoru nic netece, sundam kryt olejoveho filtru a vyndam olejovy filtr, zase chvilku pockam nez olej vytece, dam novy filtr, zasroubuju kryt a zadelam spunt vypousteciho otvoru a naleju trychtyrem novy olej. Mnozstvi predem odhadnu a prubezne kontroluju podle merky oleje.

Mam k tomu nekolik nejasnosti - kde najdu spunt na vypousteni oleje a filtr a co potrebuju k tomu, abych to vsechno rozmontoval (vim, ze existuje klic na olejovy filtr - potrebuju ho?). Na co jsem zapomnel? Znacku nebo specifikaci oleje resit nechci - v tom mam jasno.

Dik,Petr

PS: A jeste k teto prilezitosti si dovolim mensi anketku, jestli si olej menite sami nebo to nechavate na (")odbornicich(").
Corolla E11 liftback, 4E-FE, rv. 98 (Prodáno)Obrázek
Škoda Superb 2 1.8TSI DSG EleganceObrázek
Komanche

Příspěvek od Komanche »

musel jsem to najit... takze tady je vtipny postup: :lol:
http://onlinehry.blog.cz/0602/vymena-oleje

kazdopadne ja to nechavam na kamaradovi co ma servis... ;)
hanz
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

popripade neskusk liat ten olej iba odhadom ale najprv si mnozstvo oleja pozri v manuali...
arcci
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od arcci »

od té doby co mi v malém servisu měnili olej a místo 2,8 mi nalilo 4 litry si radsi olej měním sám....
arcci
corolla EE111 HB ; 1,3 4E-FE 99; 63 kW/5400
Honda JAZZ 1,4 / 73 kW ;i-VTEC 2009
petrumr
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrumr »

A ještě poznámka-vyjetej olej je nebezpečnej odpad . :idea: A filtr si kup na ten motor co máš.Komanche-to je dobrej for. :lol:aje to pravda-sudovej olej je o200%levnější.
toyota corolla 4E FE 65kW
Pepa
Manager Týmu

Olej

Příspěvek od Pepa »

Olej si měním zásadně sám .Aspoň vím kolika a co si tam dávám. :lol:
A ještě připomínka -na vypouštěcí zátce někdy bývá těsnící podložka -nestratit.
Pepa
Manager Týmu

Olej

Příspěvek od Pepa »

Možná by bylo lepší poslat ženu podle Komanche :lol:
drgi
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Re: Olej

Příspěvek od drgi »

Pepa píše:Olej si měním zásadně sám .Aspoň vím kolika a co si tam dávám. :lol:
A ještě připomínka -na vypouštěcí zátce někdy bývá těsnící podložka -nestratit.
Oficialne by sa mala menit pri kazdej vymene ;-)
'Zero' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AF hatchback bez plutvicky, 162 000km.
'Hrča' : Toyota Corolla AE92 1.6 4AGE GTi liftback s plutvickou, 400 000km.
http://www.toyotateam.sk
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Mám pocit, že v podobných databázích jako je Vivid, které používají servisy, jsou překvapivé chyby - např. místo 2,8l oleje je tam údaj 3,5l - a většinou právě u japonců. Možná jako by to počítalo s větším filtrem, ale na to je ten rozdíl zase moc velkej. Každopádně jsem v neznačkovém servisu měl vždycky nad rysku.
Servisy navíc myslím olej nevypouštějí zátkou, ale sají z vrchu (opravte mě, jestli se mýlím). To nikdy nemůže být dokonalé, jednou za čas vypustit zátkou neuškodí :wink: [/b]
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Vypouštěcí zátka je v nejnižším bodě světlého profilu motoru:-).
Asi by ses měl napoprvé někomu dívat přes rameno.
Taky je dobrý si před vypuštěním povolit dolévací víčko nebo povytáhnout rysku. Dále je dobré 20-30 minut od vypuštění počkat až motor vychladne, než tam naleješ studený olej. Pokud ti nepůjde povolit filtr, pomůže starý kožený pásek, navlečený na filtr a protažený přes sponu proti směru hodinových ručiček tak, aby spona a pásek po obvodu filtru šly "do tahu."
Než našroubuješ nový filtr, nalij do něj olej (cca 2/3 filtru).

A rada "nad zlato:" při výměně zkus (nemusíš) vypustit olej, vyšroubovat filtr, dát místo něj uřízlou PET láhev, nastartovat a cca 5 vteřin nechat volně běžet. Ne, motor se nezadře, ani nepoškodí, je stále celý pokryt olejem, který těch pár vteřin bez záběru hravě umaže. Ale ten jetel co z toho vyleze stojí za to. Je tam nahromaděno všechno, co zůstává mezi čerpadlem a filtrem a rok od roku se to hromadí a spodem nevyteče. Pokud nevěříte, vyzkoušejte. POdle množství to může degradovat nový olej.
Patentovaný způsob...
Tisíce děkovných dopisů...:-).
Naposledy upravil(a) ombre dne čtv 15.03.2007, 17:41, celkem upraveno 1 x.
Obrázek
schimiGTi
Řidič

Příspěvek od schimiGTi »

Tak jsem se na to ptal. A je to pravda že ty bohatší servisy nebo ty co dělaji jen výměny mají sondu,kterou to vysajou přes měrku.

Teď jsem tak uvažoval nad tím ombreho patentovaným a zajímalo by mě co navíc asi může vytéct?? Max třeba olej z kanálku, ale sajrajt ten se drží ve filtru a zpátky se nedostane a to minimum otřep je na šroubu. Pokud vypustím černý olej, tak i do té petky nastříká černota!
Corolla E9 1.6 92kw GTi Liftback -> ex
Corolla E10 1.3 55kw Xli Sedan - do 174 tkm benzín 6,7L/100km; poté LPG 8,5L/100km 1,5Kč/km ale jezdím svižněji :-)
Corolla E15 1.4 D4-D 66 kw Sol Sedan Obrázek
petrumr
Řidič
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petrumr »

Je to tak Ti co vysavají měrkou to nikdy nevysají všechno a měděný těsnění vyžíháme.
toyota corolla 4E FE 65kW
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

2 schimi:
Vyzkoušej a budeš možná překvapen, nejde o černotu.
U starších aut z toho bublá polotekuté bláto.
Ten sajrajt se drží v celé délce od čerpadla (zpětné klapky sacího koše) po filtr. jsou to tak 2-3 deci, ale stojí za to.
Ale nikoho nenutím, většina lidí to nedělá a taky jezdí.
Někdy si říkám, že je škoda, že nemám fotodokumentaci:-).
Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Ombre, nepomohlo by to nějak odsát....? Třeba nějakým pístem nasazeným místo filtru? Moc se mi nechce startovat motor bez oleje, i když věřím, že se nezadře....

Drobný dotaz: to měděné těsnění, nemusí se po každé výměně taky měnit? Stačí ho tam vrátit zpátky a dotáhnout?
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

ad 1: nevím, vyzkoušej. Pístem, vzhledem k profilu a vedení kanálu, určitě ne. Ale nějakou odsávačkou vyrobenou ze sprosté pumpičky by to asi šlo. Jak snadné je otočit startérem:-).
ad 2: po každé výměně se podložka měnit nemusí, ale dobře ji prohlédni, jestli není procvaklá nebo moc vymačkaná - hlavně do šířky, aby obvod nebyl moc velký. Určitě se při 100°C nevyžíhá a když, tak měď žíháním nedegraduje jako ocel. Není v ní uhlík.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Corolla“