Podíval bych se především jaký je výrobcem předepsaný olej a jaké má splnovat specifikace. Zajímavé je že dokud jsem nekoupil Toyotu tak jsem se o oleje moc nezajímal, prostě jsem lil podle specifikace do aut co tam mělo být a nikdy žádný problém, nicméně :
Za posledních několik dní jsem se rozhodl tu problematiku trošičku prostudovat.
U mého vozu je předepsán pro teploty které u nás většinou panují olej 10w30. S tím že při příliš velkých mrazech může jít motor hůře nastartovat a je lépe použít 5w30.
Jelikož se u nás olej 10w30 běžně nepoužívá a do evropských aut se předepisují jiné oleje, mnoho lidí vám řekne že je to např. americká nebo japonská norma a v čr je potřeba použít 5w40.
Po studiu různých norem a viskozit olejů si myslím že dávat olej 5w40 do motoru VVTi je naprostá zhovadilost které se bohužel dopouštějí i autorizované servisy. To se podle mě děje jen z jediného důvodu - chtějí si krýt záda.
Olej 10w30 má naprosto perfektní viskozitu pro provozní teplotu motoru, má kladný vliv na menší spotřebu, výkon i opotřebení motoru.
JENŽE: Toyota je japonský vůz - a víme že japonci jsou lidé kteří jsou disciplinovaní, ohleduplní a čtou návody k použití. Narozdíl od nás hrdých čechomoravanoslováků kteří mají často přístup: jsem za to zaplatil tak to musí ku*va jet.
Proto: ačkoliv olej 5w40má naprosto nesmylsnou charakteristiku viskozity pro fungování motoru, zvýší spotřebu a sníží výkon, přesto jej autorizák nalije do VVTtička. 
Protože poučen z předchozích nezdarů ví že češi nečtou návody může dojít k tomu že např.: 
- ráno v 5:30 při mínus 25°C ženská auto nastartuje a hlava nehlava s ním vyrazí do kopce na 4 tis otáček a ještě bude nas*aná proč to nejede.
- nebo při cestě  na dovolenou do chorvatska při 33°C po nervozním popojížedění v koloně na to šlápnem a musíme dojet jelikož s dětma už se nedá vydržet.
-nebo třeba mám yaris jako své první auto a najednou jsem zjistil že nějací budižkničemové s nějakou ochcávkou TDI si na mě na dálnici dovolujou tak tomu nahodím 5 či 6 tis. otáček a dávám jim zabrat.
Ano pro všechny tyhle případy je lépe použít v zimě v létě 5w40.
Jenže k těmto účelům to auto nemám a proto pro nás ostatní normální řidiče bych tam dal olej co je předepsaný od japonců.

Toyota Yaris 1.0 50kw r. 1999, 
Ford Mondeo combi 2.2 TDCI 129kw r. 2009
Ford Fiesta 1.25 LPG 2009
Citroen C5 Combi 2.2 Hdi 2002