Já třeba dávám 10W40 o Mogulu, ale asi při další výměně zvolím 5W40, jelikož jsou zimy v poslední době velmi mrazivé a použití 10W je už trochu na hraně...
rj72 píše:Vzhledem k tomu, že jsem olejem do litrového Yarise 07 strávil dost času i peněz, podělím se o svá zjištění. Třeba budou někomu užitečná.Mám vysoký nájezd 270tis.km, a originální 5w30 od Toyoty měl sice vysoký max. výkon, ale už příliš nízký v nižších otáčkách a i hlučnost byla vyšší, začal jsem hledat tedy vhodný olej. Jak se nakonec ukázalo i přes vysoký nájezd, se motoru vyšší viskozitu příliš přijmout nechtělo.První jsem zkusil 5w40 ShellHellix Ultra 'auto skoro nejelo', pak 5w30ShellHellix Ultra extra s viskozitou 11,8 při 100C. Stále to nebylo úplně ono. Mezitím jsem dotazem do motorárny zjistil, že originální oleje 5w30 od Toyoty mají viskozitu při 100C 10 a odhodlal jsem se ještě k poslední výměně na Mobil Super 3000 Formula FE 5W-30(shodou okolností má i specifikace TCPA), který má viskozitu při 100C 10,5. I když mi někteří prodejci tvdili, že odchylka v olejích je až +-10%, tak mi tento olej sedl nakonec nejvíce. Ve skutečnosti se oleje 5w30 dělí totiž na dvě skupiny. Ty s označením F t.j. Ford WSS M2C 913-A a Ford WSS M2C 913-B - viskozitně se pohybují od 9,5 do 10,5 při 100C a sem spadá i originální 5w30 od Toyoty. Ostatní 5w30 začínají od 11,5 a 5w40 pak od 12,5 při 100C.Mám-li dát nějakou radu na závěr, než hledat nejvhodnější olej je snad nakonec lepší zůstat na oleji od Toyoty. To co je doporučováno výrobci olejů je minimálně o viskozitní skupinu výše....jinak platí čím vyšší máte nájezd tím menší viskozitní skok by jste měli provádět, pokud však není motor již v posledním tažení....což ten můj ještě asi není...