Koupě GT4

vše ohledně modelové řady Celica
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

libor12 píše:Ano,správně Honzo. Jenže bypas ventil a bov je rozdíl. A podstatný. A nadále tvrdím že pokud na sériovém motoru funguje je nesmysl tam bov dávat místo bypas ventilu. Ta předchozí citace právě pochází z této knihy.
libore podívej se na funkci "bypas ventilu" ( = auxiliary air valve, Bypas air overboost valve, etc... ) a uzavřeného bov... je to jedno a to samé..

neplet si to s bypass na kompresoru. To sluvko bypas sem zvolil spíše obecne, Mgda to má nazvána jako "overboost bypas valve" toyota to nazyvá " auxiliary air valve" ( 17670-42010 ), atd..

takže nepléct s "obecným" názvem "bypas" ventil...
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Takže takto je řízen plnící tlak turba standartním "bypas ventilem" Obrázek a kde toto chybí použije se bov. omluv prosím kresbu ale je to v ryclosti. prinsip a rozdíl je doufam zřejmý. Obrázek
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
Mattyno
Manager Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mattyno »

Tak laďák si tam chci dát proto, že předchozí majitel na originálním tlumiči uřezal dvojkoncovku a dal tam takou velkou koncovku jako DTM, bo jak se tomu říká. Moc se mi to tam nelíbí, tak proto tam chci jinej. No a jinak, když jedu bez turba, jede normálně. Tzn. zelenej economy režim. Jak se tomu šlápne, začne tlačit turbo tak to dává impulzy, ale hned chcípají, zrychluje to moc moc pomalu. Takže než to někdo zkušenej omrkne, tak budu jezdit zelenej economy abych si to turbo nezkurvil, teda pokud už se nestalo. Jinak v sání, když jsem měnil vložku filtru, bylo po stěnách trošku oleje. BOV zatím neřeším, chci aby mi to jelo :(
RX7 FD single GT35R, street port, RA super seals, cca 450 HP
RX8 stock 238 HP
RX8 RHD JDM 238 HP, in progress
Celica ST185, CP, EAGLE, now in progress, cca 0 HP
A6 Allroad stock 180 HP
Bravo 1.4 electric windows, cca 40 HP
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

libore pletes jabka s hruškama..

na pevním obrázku máš přeplnování , klasické schéma bez použití BOV ( nebo bypas, ect.. ventilu ). to co je na obrázku pod bodem 3 není bypas ventil ale Wastegate turba, která nemá vubec nic společného s BOV :D

WG řídí práve plnicí tlak turba BOV ho neřídí.
ve chvíli kdy tam není WG potom se používá tzv POP-Off ventil ( v nazvosloví je trosku zmatek - řízení bez WG takřka neexsituje nebo je zastoupeno v hodne malém množství motoru ). pokdu není WG potom s epoužívá pop-off pro řízení tlaku ( narozdíl od starších systemu přeplnování kompresorem kde neslo řídit otáčky kompresoru takže se plnicí tlak řídil práve upouštením přebytecného vzduchu ).

Libore, znovu opakuji máš v tom bordel - tak jak jsi to nakreslil by BOV sloužilo k řízení tlaku v systému ale k tomu BOV neslouží ( k tomu slouží pop-off který s enepoužívá a je v tomto systmu zbytečný - a to je to co jsi ty psal a o cem píše i Mr. Bell - popoff je zbytečným, používá s epouze u vysokopřeplnovaných motoru jako jemné "dořízení" plnicího tlaku event. bezpečnostní pojistka..).

skutečne o tom pořemýšlej a věř mi :) rozeber nejaký přeplnovaný benzinový motor - btw pop-off sem videl na vysoce přeplnovaných naftových motorech ale jen experimentálně ( tuším že naftove vozy jezdící le mans tak v jendom řezu motorem práve popoff bylo.. )..

BTW libore deláš uplne stejne milné dedukce jako sem delal já v začátcích :D také sem považoval BOV za ventil určený k řízení tlaku, al eje skutečne jen kvuli odlehcení práce turba..
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

zakladní problém je opet v tom že automobilky se snaží tvářit že mají neco jiného než ostatní ( jako TDI, TDCI , TDDI, atd atd.. stále je to jen přeplnovanej nafták s drobnými zmenami )
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

btw obrázel co jsi uvedl je trošku atypický, jelikož s ejedná o turbocharger bez internal WG a ten ventil který škrtáš je external WG, pokud bys to takthle udelal nejen že by to BOV bylo skutečne k ničemu ale pravdepodobne bys behem 30sec ( možná mnohem dříve ) rozmetal turbínu i s makovicí po parkovisti :D
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Nepletu vůbec nic. Obrázek je pouze schematicky,taky by jsi mohl říct že na něm chybí vyznačena škrtici klapka atd. Šlo mi právě o tu regulaci plnícího tlaku kdy je právě veden na wg a pokračuje dál do sacího potrubí. To už jsem tam nedodělal. Chtěl jsem jen vysvětlit rozdíl mezi standartné používanou regulaci turbo a to jak je vedený bypas. Bov na sériový motor je hovadina pokud má toto. Mmch teď mám na ponku jednu turbokoktu v benzínu. Žádný zázrak,ale k tomu jak to funguje stačí. :)
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

dovolil jsem si do obrázku doplnit BOV ( omluvte umelecké pojetí :D )

Obrázek

do puvodního obrázku jsem doplnil plynovou klapku a zhruba řez i umístení BOV a pokusím se na tom vysvetlit jak to funguje..

1) v režimu otevřené klapky ( sešlápnutý plynový pedál ) se turbo roztáčí a vytváří přetlak v sacím traktu v sektoru Turbo-spalovací prostor. v tomto režimu je v míste označeném jako A přetlak, který tlačí nejen na WG ( na konci - v puvodním obrázku) ale také tlačí na pístek v BOV a to silovým vektorem o shodném smeru jako je silový vektor pružiny tzn. síla pusobící na pístek ve smeru od turba sice nutí pístek k otevření ale tatáž síla na nej tlačí z opačné strany plus se k ní přidává síla pružinky ( píst je uzavřen ).

2a) ve chvíli kdy uzavřeme klapku (nebo ji jen přivřeme ), dojde k tomu že turbo je roztočené a dál "tlačí" vzduch do potrubí ale ten vzduch nemá kam unikat, takže v potrubí vzniká přetlak který by v případe absence BOV vedl k okamžitému zastavení rotace lopatek turba .
2b) ve chvíli kdy uzavřeme klapku je motor v určitých otáčkách a má jisté "potřeby" na množství nasávaného vzduchu a vzhledem k jeho otáčkám nastane v prostoru za klapkou podtlak, který krome ovládání WG ( to ted vynechám ) také pusobí na pístek BOV v tu chvíli se součet vektoru sil zmení - na pístek pusobí síla tlaku vzduchu vytvořeného turbem, stejným smerem na nej pusobí podtlak jdoucí "od motoru" obe síly převýší sílu pružinky, a pístek se otevře u možní tak vzduchu který je momentálne ZA turbem ( sektor turbo-klapka ) uniknout z tohoto uzavřeného sektoru a pomocí spojovací trubky ( napojené na výstup z pístku ) se vrátí zpet před turbo ale za váhu vzduchu ( vzduch už jednou váhou prošel tudíž je již "změřený"- ikdyž na tohle téma je castá polemika, tu sem tahat nebudu.. ).

Díky tomuto dojde k tomu, že vzduch stlačený mezi turbem a klapkou ( 2a ) může uniknout ( 2b) a nedojde k uplnému zastavení lopatek turbíny, tudíž čas jaký potřebuje turbo aby se dostalo po přeřazení ( a otevření klapky ) do vrcholu svého výkonu ( požadované množství dodávaného vzduchu ) je rychlejší a turbo s enustálými prudkými zmenami v rychlosti rotace tolik neopotřebovává ( resp uložení hřídele turbínových kol ).

To co míní Libor jako pop off ventil je v podstate ventil nahrazující wastegate ( to je to co škrtnul v pravé strane obrázku ).
Wastegate jpracuje na podobném principu jako BOV ale pracuje s výfukovými plyny a je umístena mezi spalovacím prostorem a turbem, a je řízeno tlakem v sacím traktu. jakmile dosáhneme požadovaného tlaku, ventil se otevře a vypustí část výfukových plynu mimo turbo a tím zpomalí rotaci jeho lopatek. Ve chvíli kdy tlka poklesne pod požadovanou uroven se WG uzavře a opet vsechyn plynyn proudí skrz turbínu a roztáčejí ji.

Pop-off ventil který zminoval libor se používal podobner jako BOV ale nikdy se nepoužíval ( nebo alepson neznám takovou aplikaci ani u závodních stroju ) bez WG. sloužil v podstate k řízení tlaku v sacím traktu, také po dosažení určitého tlaku se otevře a vypoustí část stlačeného vzduchu mimo sací trakt ( většinou opet do nej ale za váhu před kompresor / turbo ). Každopádne jeho použití nijak neovlivnuje množství vzduchu dodávaného turbínou a zároven upoustení mimo prostor kam ho turbo tlačí odlehcuje turbíne v protitlaku což by vedlo k dalšímu nárustu plnícího tlaku ( otáček turba ) až do stavu kdy by se turbo tzv "přetočilo" což je stav kdy turbo dosáhne otáček které již nejsou pro jeho funkci efektivní.

Aplikace bez WG pouze s Popoff tak jak jsem ho popsal přináší u starších motoru riziko vpodobe zanesení nebo ucpání podtlakové hadičky ovládající pop-off což by vedlo k extrémnímu přeboostování motoru s následky co jsem již popsal :)
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

libor12 píše:Nepletu vůbec nic. Obrázek je pouze schematicky,taky by jsi mohl říct že na něm chybí vyznačena škrtici klapka atd. Šlo mi právě o tu regulaci plnícího tlaku kdy je právě veden na wg a pokračuje dál do sacího potrubí. To už jsem tam nedodělal. Chtěl jsem jen vysvětlit rozdíl mezi standartné používanou regulaci turbo a to jak je vedený bypas. Bov na sériový motor je hovadina pokud má toto. Mmch teď mám na ponku jednu turbokoktu v benzínu. Žádný zázrak,ale k tomu jak to funguje stačí. :)
libore ale opet připomínám, BOV nemá nic společného s regulací plnícího tlaku :D

bov nemá s regulací turba opravdu nic spolecného. pokud jsi toto co píšeš našel v knize corkyho bella tak ji vem a otluč ji o hlavu své učitelce angličtiny :D
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

A opět špatně. :) opravím
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

libore radsi ne... :) nastuduj si co je BOV a potom opravuj :D - no ikdyž počkám si co z tebe vypadne :D

EDIT : i když asi jediné co mi mužeš vytknout je poloha klapky vs připojení podtlaku WG tu sem nedomylsel ( a ani neřešil :D )

Edit 2: Tak už jsme se s LIborem domluvili po telefonu - Libor má na stole 1.8t z octavie, který používá jiný systém než je standart u celicy a tím nám ( vám, mě ne :D ) tu motá hlavu :D

Celica BOV potřebuje a je nezávyslé na WG , zatímco u Octavie je WG řízena tlakem unikajícím přes BOV ( tlak zde částečne uniká v i dobe kdy by BOV melo být zavřeno, což je duvod proč na tyto motory se používá twinport BOV ). U celicy je BOV i WG ovládáno samostatně a obojí je nutné k dobré funkci motoru.

U super jsme se v hodne případech setkali s tím, že seriové bov "profukuje" a motor netáhne ( dochází k pulzním unikum tlaku což lze vylsedovat v nekterých případech an budíku tlaku turba - přídavném ne seriovém ).

BOV muže být příčinou tvých potíží stejně tak jako WG actuator..

Jinak liborova věta, že na seriová motor dávat BOV je nesmysl se vztahuje prve na systémy jako je octavie, kde je skutečene nesmysl ( a sklutečne to nefunguje ) nahradit serivý BOV jakýmkoliv jiným který není "twinport" ( = má dva výstupy z nichž jeden slouží k ovládání WG )..

Edit 999: jinak veta libora :"opet spatne , opravím" udajně patřila jeho přízpevku, nikoliv mému, jen mu odeslání trvá dlouho :D
Naposledy upravil(a) Idaho dne pát 02.01.2009, 22:29, celkem upraveno 2 x.
Leňulka
Věčnej rejpal

Příspěvek od Leňulka »

ste se rozjeli hosi, staci napsat ze mam v aute BOVko a forum ozije, super :wink:
..::Toyota Celica 2.0Turbo 4WD 89' 150kW ::..
..::Toyota 4Runner 2.4i 4WD 89' 84kW ::..
..::N.M.T. Engineering::..
gabko24
Věčnej rejpal

Příspěvek od gabko24 »

tiez len cumim, sledujem, citam, pozeram, uvazujem, kto znich hovori pravdu? :wink: davajte dalej, som zvedavy na zaver, ako to vlastne je :-)
ex: celica 5gen 3S-GE cervena
ex: celica 5gen 3S-GE cierna facelift
ex: 6gen 3s-ge 3gen :-)
IS 300
Idaho
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Idaho »

gabko24 píše:tiez len cumim, sledujem, citam, pozeram, uvazujem, kto znich hovori pravdu? :wink: davajte dalej, som zvedavy na zaver, ako to vlastne je :-)
oba jenže mi když s esejdem tak každej používáme jiná slova pro to samé :D
libor12
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od libor12 »

Neboj už jsme si to z Honzou vysvětlili po telefonu. :) že vím jak co funguje a nepletu jablka a hrušky.
Odpovědět

Zpět na „Celica“