Svody,..?
Copak kontrola, dá se přeprogramovat u některých aut i funkce EGR a tím jej výrazně omezit nebo úplně vyřadit, ale to už jsme u programování jednotek a to si člověk v garáži už neudělá. A to vypnutí kontrolky pouze pro nefunkční EGR asi taky nebude sranda, která lze provést nějakou blbou OBD čtečkou, ale musí na to být diagnostika, podporující daný vůz.
Jo a pravidlem je to možná od roku 2007, ale tenhle systém kontroly používala řada výrobců již daleko dříve.
Jo a pravidlem je to možná od roku 2007, ale tenhle systém kontroly používala řada výrobců již daleko dříve.
Tak upřesním, není to od 2007, ale od zavedení EOBD, přibližně tedy enzín 2000, nafta 2003. Diagnostika toho EGR funguje takto:
1) Diagnostika tlaku
Jsou-li do sacího potrubí přiváděny výfukové
plyny, zaznamenává snímač tlaku nasávaného
vzduchu zvýšení tlaku (což je v tomto případě
snížení podtlaku).
Řídicí jednotka motoru porovnává tyto změny
tlaku s množstvím přivedených výfukových plynú
a usuzuje z toho na činnost mechanického
ventilu zpětného vedení výfukových plynú.
Diagnostika se provádí pouze při deceleraci,
nebo by vstřikování púsobilo na měření jako rušivá veličina.
2) Průtoková diagnostika
Používá signálu lambda-sondy pžed katalyzátorem
(širokopásmová lambda-sonda).
Širokopásmová lambda-sonda poskytuje
potřebné údaje řídicí jednotce motoru.
Skutečné dopravované množství sekundárního
vzduchu se vypočítává z rozdílu hodnoty
lambda před dopravou sekundárního vzduchu
a během ní. Tím je kontrolována funkčnost
systému sekundárního vzduchu.
1) Diagnostika tlaku
snížení podtlaku).
2) Průtoková diagnostika
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Zkus se někde podívat po crack programu od www.efitechnology.com umožňuje editaci některých sériových jednotek obd2 myslím edc 16 a 17. Už jsem je viděl i na toy.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
jj souhlas. Ale jen některé automobilky. Od zmiňovaného roku 2007 je to mezinárodně závazná norma pro všechny výrobce automobilů.sfyklg píše:Tak upřesním, není to od 2007, ale od zavedení EOBD, přibližně tedy enzín 2000, nafta 2003. Diagnostika toho EGR funguje takto:
1) Diagnostika tlaku
snížení podtlaku).
2) Průtoková diagnostika
Někdy po tom kouknu. Blbý je, že když už se náhodou mám čas a chuť hrabat v něčem novějším, tak je to Land Rover a tam právě jen OBD, protože to musí mít ze zákona. S tím toho člověk moc nesvede a diagnostika buďto originál TestBook od lantroveru, sranda za 800t Kč, nebo 3rd part Rovacom, sranda asi za čtvrtinu testbooku
Nic jiného na tyhle auto naní, LR používá protokoly, které nikdo nezná a kdo je zná (Rovacom) si nechá taky slušně zaplatit, takže na diagnostiku jezdím 160km do Českejch Budějovic.
Nic jiného na tyhle auto naní, LR používá protokoly, které nikdo nezná a kdo je zná (Rovacom) si nechá taky slušně zaplatit, takže na diagnostiku jezdím 160km do Českejch Budějovic.
Toho Land Rovera nedovede nic, je to Range Rover 4.6, 2001, kódovým označením P38. A přezdívaný kibernetik. Pod spolujezdcovým sedadlem se nachází nejšílenější počítač všech dob, co kdy v automobilu stanul EBCM (electronic body control modul), to je krabice, ne nepodobná krabici od bot jen nižší, ve které jsou nad sebou dvě desky plošných spojů a ze všech čtyř stran do ní vedou stovky drátů (něco jako CAN-BUS v té době ještě neexistovalo). Tahle krabička má nastarost ovládání všech ostatních jednotek na palubě. Je jasné, že když se při hlubokém brodění náhodou namočí, je o zábavu postaráno
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
To bych si nikdy nedovolil. Diskuze s tebou je vždy přínosná. Když už jsme u toho co říkáš na okada projekt (www.ignitionsolutions.com) plasma zapalování?
Nevidím v tom nic, co by mělo nějaké hlubší praktické využití. Klasické zapalování s jednou indukční cívkou je i u šestiválcového motoru naprosto spolehlivé (pokud je v dobrém stavu) až do nějakých 6000otáček bez nejmenších problémů, s vyššími otáčkami je určitě méně času na nabití cívky, ale řeší se to použitím více cívek pro každý válec. To, že to změní charakteristiku výboje tak, že je tam více peaků (čím výboj trvá déle) je hezké, ale když už jednou k pořádnému výboji dojde, tak tento má 3000°C a zapálí dobře. U klasické zapalovací svíčky je při vysokých otáčkách běžný opal cca 0,1mm za 250 motohodin, tímto bychom navíc snížili životnost při použití běžných svíček. Graf z brzdy, kdy získáme na 100koňovém motoru o dva koně víc, také nic nedokazuje, toho lze dosáhnout i výměnou za spolehlivější svíčku (iridium). Je to jen takové vylepšené zapalování dle mě, žádná revoluce, když by to bylo za dobrou cenu, proč ne.