Olej do 6.gen nevím jaký.
- czmk5
- Manager Týmu
- Kontaktovat uživatele:
Olej do 6.gen nevím jaký.
Lidičky jaké lejete oleje do svích Celic 2.0 GT. Nevím jaký tam mám nalít. tedka tam je 15W/40, ale prej by bylo lepší pro ni 10W/40. má nejeto kolem 220 tisíc. a víštak jakou značku olejů tam lijete.
- Marty
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Řekl bych že záleží na motoru
U mojí Cariny 1.6 85kW je předepsané leccos, ale hlavně 15W-40 (minerál), ale lilo se tam 10W-40 (polosyntetika).
Do Corolly 1.4 mi myslím v origo servisu lili to samé, značku Shell Helix.
Já budu v Carině měnit dnes, dám asi Castrol GTX - technik radil že je fajn pro vysokootáčkový motory.
U mojí Cariny 1.6 85kW je předepsané leccos, ale hlavně 15W-40 (minerál), ale lilo se tam 10W-40 (polosyntetika).
Do Corolly 1.4 mi myslím v origo servisu lili to samé, značku Shell Helix.
Já budu v Carině měnit dnes, dám asi Castrol GTX - technik radil že je fajn pro vysokootáčkový motory.
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
http://www.autopress.cz/mazivarske-myty/ trochu si počti než vyhodíš 400kč za litr oleje. jinak dle mého nemá smysl lit jiný olej,než ten který doporučuje výrobce motoru.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
-
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
vetsinou se doporucuje lit stejny jako si mel predtim nejlepe i znacku ja tam liju 5W-40 pac ho tam lil predchozi majitel a prejit z 5W na 10W neni doporucovano, estli to rikam spravne tak neni dobry prejit z lepsiho na horsi. ve tvem pripade se domnivam ze prechod z 15W ma 10W by mohl probehnout ale mluvim jako laik. doporucuju se zeptat tady z fora libor12, idaho, beaver, a jiny diky kterym dostaneme na otazku rozumnou a spravnou odpoved
edit: to libor12: nez neco napisu uz je odpoved
edit: to libor12: nez neco napisu uz je odpoved
Celica 94' ST202 SS, 3S-GE 129 kW "Vendulka"
Proč?Spookey píše:neni dobry prejit z lepsiho na horsi.
Je třeba rozlišit viskózní třídu a výkonovou třídu oleje. Viskózní třída záleží na provozních podmínkách, výrobce vozidla většinou uvádí v příručce jaký viskózní rozsah je vhodný pro jaké klimatické podmínky. Zde změna viskózní třídy na jiný rozsah např. místo 10W40 na 15W40 u starších motorů (jezdících například pouze v létě) nemusí být na závadu, zpravidla klesne spotřeba oleje a motor se lehce ztiší (platí u vyběhaných motorů). Viskózní třída tedy o kvalitě oleje nevypovídá nelze říct, že 10W40 je lepší olej než 20W50, pouze je každý určen pro jiné provozní podmínky.
Výkonostní třídu také předepisuje výrobce (o kvalitě oleje vypovídáú a tam doopravdy platí, že přechod na horší by se něměl provádět. Na lepší provést lze, je dobré nejít ale o více než jednu, dvě třídy nahoru.
Dříve platilo, že z nekvalitních neaditivovaných olejů bylo nebezpečné přecházet na kvalitní aditivované. Dnes jsou kvalitní všechny a přecházet možno dle libosti hlavně dodržet výkonostní klasifikaci, u Toyot předpokládám výrobce uvádí API normu.
Naposledy upravil(a) sfyklg dne pon 23.06.2008, 23:01, celkem upraveno 2 x.
- czmk5
- Manager Týmu
- Kontaktovat uživatele:
já ani nevím jaký je doporučován výrobcem na celdu 2.0 GT 6gen. u slováku na forku jsem našlel tuším 5W/40, ale nekamenujte mě za to. ale žádná značka a tak. peřd tím sem měl favala a feldu a tam sem vždy lil 15W/40 od mogulu a jezdilo to pořád a ne a ne odejít. ale o celdu se prostě bojím aby mě neodašla kvůli špatně zvolenému oleji
tak to já taky ne, on nějaký majitel nahlédne do příručky a řekne, já tipuji API SJ.czmk5 píše:já ani nevím jaký je doporučován výrobcem na celdu 2.0 GT 6gen.
Viskózní třídu vol podle provozních podmínek. Jezdíš-li jen v létě a delší trasy dej klidně 15W40, jezdíš-li i zima 10W40, pokud navíc krátké trasy a občas se neudržíš a dáš tomu, ikdyž je to ještě studený, můžeš klidně i 5W40, podle mě 10W40 optimum.
On takový Mogul GX-FE se od tvého Castrolu GTX liší jen čtyřnásobnou cenou, jinak mají stejné specifikace.
Motor odejde s olejem správné výkonostní specifikace když:
1) olej tam není
2) olej nemá tlak
3) olej nemá vhodnou teplotu = většinou špatně zvolená viskozita.
(edit: 4) olej tam je, ale už sakra dlouho a olej moc nepřipomíná = špatně zvolený majitel )
Ale, a teď by mě marketing Castrolu nejraději sežral, ať tam dáš cokoli s api SL (což máš asi v plánu) a viskózních tříd o kterých se tu bavíme tj. 5-15W40, tak ten motor na olej rozhodně nezhyne.
Já dávám Mobil Rally Formula 5W-50 , někdy jedu jen krátké trasy a někdy musím rychleji udělat přesun na přednášky na jinej konec Rebubliky i po dálnici tak ,,trošku" rychleji.Zatím naprostá spokojenost a měním po 8500 km i s filtrem samozřejmně.Vzduchovej mám Green vložku a čistím ho pravidelně taky při výměně oleje.Zatím se mi to vážně vše vrací. Cena samozřejmně není z těch nejlevnějších hlavně když se mi sejdou výměny na obou autech:-)Doky
Nějaké ty auta doma jsou.