Utržený šroub zadního kola :-(

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
imperator
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Utržený šroub zadního kola :-(

Příspěvek od imperator »

O víkendu jsem měnil kola za letní a na zadním kole jsem při povolování utrhl jeden šroub. To se mi v životě u žádnýho auta nestalo:-(((
Muselo to být nějak načnutý, protože jsem za to ani moc nerval...normálně krátkou ráčnou.

Vzadu jsou bubny. Potřeboval bych poradit co všechno budu muset vyměnit a kde to případně sehnat ?? Také potřebuju novou matku, protože zbytek šroubu z ní nedostanu.

Jak myslíte, že je nebezpečný s tím v případě nutnosti někam kousek popojet? Přecejen to drží ještě na čtyřech šroubech.
Avensis Combi 1.6 81kW r.v. 98, zelená barva zvenku i zevnitř :-)
Obrázek
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

Mám carinu, ale přepokládám, že na ave to bude stejné. Buben by měl být volně nasazený na šteftech, jako vpředu kotouč. Když se buben stáhne (vyviklá) dolů, je pod ním náboj s pěti štefty ( u tebe se čtyřmi ;) ). Stačí ten starý utržený vyťuknout a dát nový, tedy, pokud ten nový půjde prostrčit bez sejmutí brzdových čelistí. Šteft lze koupit v servisu toy asi za 70 Kč,-, důležité je mít VINko, protože bez něj servis není schopen prodat ani vodu do ostřikovačů. Matku lze jistě koupit tamtéž.
Obrázek
imperator
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od imperator »

ombre píše:Mám carinu, ale přepokládám, že na ave to bude stejné. Buben by měl být volně nasazený na šteftech, jako vpředu kotouč. Když se buben stáhne (vyviklá) dolů, je pod ním náboj s pěti štefty ( u tebe se čtyřmi ;) ). Stačí ten starý utržený vyťuknout a dát nový, tedy, pokud ten nový půjde prostrčit bez sejmutí brzdových čelistí. Šteft lze koupit v servisu toy asi za 70 Kč,-, důležité je mít VINko, protože bez něj servis není schopen prodat ani vodu do ostřikovačů. Matku lze jistě koupit tamtéž.
Díky za odpověď. Docela jsi mě uklidnil. Bál jsem se, že to bude horší.
Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Vyťuknout ne, to tomu dáš zabrat (i když možná jsou naše silnice horší). Nějaký univerzální stahovák je lepší. Nový šteft ze pak zatáhne maticí od kola.

A propos, otázka do soukromé statistiky: používáš ráfky se správnou středovou dírou....? Údajně se může šteft uthnout, když je díra větší; ale znám to jen z doslechu. Proto mě to zajímá.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
ombre
Věčnej rejpal

Příspěvek od ombre »

2 Jimmy: Jde to vyťuknout naprosto lehce, ten náboj snese mohonásobně víc. Neumím si představit, jak bys na okraj náby nacpal dvou nebo tříramenný stahovák tak, aby držel středem na šteftu.
Středové kroužky nic nenesou, proto se také v posledních letech vyrábějí ze silonu. Slouží pouze k tomu, aby kolo při nasazení pro sichr vystředily. Materiál štěftu má maximální pevnost v tahu 800 MPa (vydrží utažení na 320 Nm - víc jsem nezkoušel), takže, pokud v něm není vada materiálu, tak udrží "celej svět."

2 imperator: zapomněl jsem. Ano, když pojedeš klidnou jízdou, tak na 4 štefty můžeš normálně popojet.
Obrázek
imperator
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od imperator »

Jimmi píše:
...
A propos, otázka do soukromé statistiky: používáš ráfky se správnou středovou dírou....? Údajně se může šteft uthnout, když je díra větší; ale znám to jen z doslechu. Proto mě to zajímá.
Jasně mám správný ráfky. Žádná vůle tam není.
Obrázek
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

Díky. Dělám si čárku do příslušné kolonky :wink:
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
imperator
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od imperator »

Jen pro informaci :-)

Šteft i šroub mi vyměnil kamarád v Toyotě. Nakonec měnil 2, protože při sundavání kola utrhl další. je to dost podezřelý.
Cena 200,-

Abych ho neotravoval s takovou kravinou, tak jsem si nechal rovnou namontovat zámek řadící páky (Titan)
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Avensis“