spotreba oleja
- OndraS
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
Pokud vim, tak optimalni je zahrivat najednou nejen motor, ale i prevodovku a to pri volnobehu nejde.
A i kdyby: cekat rano u auta nez vyleze teplota na stred - to vzdycky lituju naftaky, jak kolem toho rano pobihaji.
Neparkuji v garazi, ale rano navrtim, vyjedu za branu a dam Corolle cca minutku az dve volnobehu - nez nacpu veci do kufru a zavru branu a pak ji, nez vyleze telota na stred, smidlam kolem 2000rpm - kopecek, co mam hned na ceste vrtim max 2300rpm.
Jezdim na Pennzoil 10W/40 (nebo 5W/40? ... ted nevim) .
A i kdyby: cekat rano u auta nez vyleze teplota na stred - to vzdycky lituju naftaky, jak kolem toho rano pobihaji.
Neparkuji v garazi, ale rano navrtim, vyjedu za branu a dam Corolle cca minutku az dve volnobehu - nez nacpu veci do kufru a zavru branu a pak ji, nez vyleze telota na stred, smidlam kolem 2000rpm - kopecek, co mam hned na ceste vrtim max 2300rpm.
Jezdim na Pennzoil 10W/40 (nebo 5W/40? ... ted nevim) .
ex - Corolla 1.6, 16V 4A-FE, 81kW, '98 alias mouchomedvěd, vděčně vzpomínám 
Corolla 1.3, 12V, 2E, '89 53kW compact alias placaťák
Starlet 1.3, 16V 4E-FE, r.v 98, 55kW, 5dv alias drobeček

Corolla 1.3, 12V, 2E, '89 53kW compact alias placaťák
Starlet 1.3, 16V 4E-FE, r.v 98, 55kW, 5dv alias drobeček
hele chlapi, videli ste nekdo manual na Yarise? Tam je dobra hlaska... pro Evropsky zeme mimo Nemecka: zahrivat motor klidnou jizdou. V Nemecku: stat na miste az do uplneho zahrati motoru.... Znamena to ze Nemci sou dementni a neumej jezdit slusne nebo jak to mam chapat?
Je to v oficialnim manualu 
Jinak ano, vymena krouzku autu nemuze uskodit, muze uskodit maximalne moji penezence, resp. kontu :/

Jinak ano, vymena krouzku autu nemuze uskodit, muze uskodit maximalne moji penezence, resp. kontu :/
- hanz
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
komanche:
bruni: tusim ze mam tak asi rovnaku spotrebu oleja ako ty.. chodis casto do otacok? tiez som rozmyslal ze ci s tym nieco netreba robit, problem je ale v nedostatku financnych prostriedkov a taktiez vo fakte ze odkedy sme doviezli auto naposledy zo servisu, tak sa trocha bojim tomu autu ten servis este dakedy ukazat.. takze co sa zasahu do motora tyka neviem komu by som to zveril..
pri minulej vymene oleja mibolo povedane ze "s tymito novymi motormi sa uz nic nerobi to skorej zhrdzavie ako by sa to malo prekruzkovat" (ticho dufam v pravdivost tejto vety)
hmm a mineral ci polosyntetika? na jednej strane myslim ci nebude lepsie radsej dolievat fullsynt a byt k motoru neznejsi, na druhej ale neviem ci ten spaleny olej (aj ked v malych mnozstvach) pri prechode von do ovzdusia nieco nemoze poskodzovat (kat,...)

bruni: tusim ze mam tak asi rovnaku spotrebu oleja ako ty.. chodis casto do otacok? tiez som rozmyslal ze ci s tym nieco netreba robit, problem je ale v nedostatku financnych prostriedkov a taktiez vo fakte ze odkedy sme doviezli auto naposledy zo servisu, tak sa trocha bojim tomu autu ten servis este dakedy ukazat.. takze co sa zasahu do motora tyka neviem komu by som to zveril..
pri minulej vymene oleja mibolo povedane ze "s tymito novymi motormi sa uz nic nerobi to skorej zhrdzavie ako by sa to malo prekruzkovat" (ticho dufam v pravdivost tejto vety)

hmm a mineral ci polosyntetika? na jednej strane myslim ci nebude lepsie radsej dolievat fullsynt a byt k motoru neznejsi, na druhej ale neviem ci ten spaleny olej (aj ked v malych mnozstvach) pri prechode von do ovzdusia nieco nemoze poskodzovat (kat,...)

- Cafa
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
cca €250 - €300, takze nic moc levnyho... Ale stalo to za to, od te doby dam v pohode 15 tis. km bez dolevani.. A jezdim jak jezdim, akorat to fakt nepretahuju za studena.Komanche píše:Cafa: na kolik ta vymena vysla? Myslim material...
Toyota Corolla XL 1.3 (55kW, LB, 1990)
Volvo V70 XC AWD (142kW, 1999)
Volvo S40 2.0T (118kW, 2000, A/T) - R.I.P.
- Cafa
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
No, upresnim to, vyjedu z garaze, chvili zaviram vrata, pak vyjezd z garazove ctvrti, lehke stoupani po meste, to uz se rucicka odlepi a pak prijde ten nejvetsi kopec. Cekat se zapnutym motorem, nez mi vyleze rucicka, to bych tam taky mohl zesedivet...Banjo píše:Cafo, když vyjíždíš takový kopec, proč to nenecháš nejdřív najet na provozní teplotu.

Toyota Corolla XL 1.3 (55kW, LB, 1990)
- Bruni
- Člen Týmu
- Kontaktovat uživatele:
hanz: ja som od zaciatku daval full syntu(aj majitel predo mnou) takze to nebudem menit,snad len zmenim viskozitu,ale to si este preberiem s mechanikom a prestudujem v literature
)))
co sa tyka mojho stylu jazdy,hlavne teraz v zime autu moc na krk neslapem.sem tam ked je zohriaty mu trosku vytnem ale nie az do obmedzovaca.tak do 5500rpm.
tie motory skutocne zvladnu vela,ale treba im dopriet dobry olej a sviecky.oplati sa investovat napr. do Denso Iridium.Stoji sada viac ako 2.500/4ks ale zase su to velmi kvalitne sviecky a vydrzia ti urcite aj 100.000km.
ja vravim jedno: treba sa o auto starat,oplati sa to.nebudes mat problem s jeho spolahjlivostou a motor si velmi dlho udrzi svoje parametre
)))

co sa tyka mojho stylu jazdy,hlavne teraz v zime autu moc na krk neslapem.sem tam ked je zohriaty mu trosku vytnem ale nie az do obmedzovaca.tak do 5500rpm.
tie motory skutocne zvladnu vela,ale treba im dopriet dobry olej a sviecky.oplati sa investovat napr. do Denso Iridium.Stoji sada viac ako 2.500/4ks ale zase su to velmi kvalitne sviecky a vydrzia ti urcite aj 100.000km.
ja vravim jedno: treba sa o auto starat,oplati sa to.nebudes mat problem s jeho spolahjlivostou a motor si velmi dlho udrzi svoje parametre

- hanz
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
bruni: suhlasne hmkanie
po obmedzovac som corollu vytocil len par krat (raz ma nasral civic 1.5 vtec tam to nepomohlo a druhy krat to bol golf IV 1.9 TDI vtedy to za pohlad dotycneho stalo
) ale vacsinou sa pohybujem okolo krutaku..
tiez som sa rozhodol ze budem radsej olej dolievat ako menit za polosyntetiku to auto mi za to stoji..

tiez som sa rozhodol ze budem radsej olej dolievat ako menit za polosyntetiku to auto mi za to stoji..
ToyotaMan má pravdu, záleží hodně na způsobu jízdy. Moje Corolla přes léto nic nesežere, ale přes zimu díky studeným startům a jízdě s ním na krátké vzdálenosti pár deci spapá. Jezdím na výrobcem doporučenou syntetiku 5W-40 (Corolla Xli 1993 - 1332ccm 65kW - najeto cca 160.000km).
O Castrolu jsem taky slyšel hodně špatných hodnocení a potvrzuje to i jeden hezký článek o olejích: http://www.mjauto.cz/newdocs/oleje.htm
O Castrolu jsem taky slyšel hodně špatných hodnocení a potvrzuje to i jeden hezký článek o olejích: http://www.mjauto.cz/newdocs/oleje.htm
- WTE-greenfa
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
recenze na olej
no clanek pekny, kdyby to opet nebyl znamy clanek p. J. Cecha, který olej total pouziva a chvali si ho, a prilisnou popularitu oleju castrol prilis nebere. Mineral castrol asi opravdu nic moc nebude, u te syntetiky by asi s prilisnou kritikou nepochodil.
Já autora vůbec neznám, k tomu článku jsem se dostal tento týden a přišel mi celkem zajímavý. Ale právě na oleje Castrol jsem slyšel hodně protichůdných názorů, znám 3 Saab servisy a každý z nich má jiný názor. V jednom tvrdí, že Castrol včetně syntetiky je shit, který se v žádném případě nemá lít do Saabu, v druhém servisu by zase nic jiného než Castrol RS do auta nedoporučovali lít a ve třetím tvrdí, že vzhledem ke své kvalitě je hodně předražený a že za míň peněz udělá jiný olej víc "muziky" a používají Pentosin.
Já mám v rakouské servisní knížce pro mou Corollu doporučený právě ten Castrol, takže nevím. Zatím jsem vyzkoušel Castrol GTX Magnatec 5W-40, Shell Hellix Ultra 5W-40 a teď tam mám OMV SynCom 5W-40 a žádný rozdíl jsem nepocítil. Otázkou je co na to říká motor zevnitř.
Já mám v rakouské servisní knížce pro mou Corollu doporučený právě ten Castrol, takže nevím. Zatím jsem vyzkoušel Castrol GTX Magnatec 5W-40, Shell Hellix Ultra 5W-40 a teď tam mám OMV SynCom 5W-40 a žádný rozdíl jsem nepocítil. Otázkou je co na to říká motor zevnitř.
- WTE-greenfa
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
castrol
jak povidam, v maloobchode predrazeny asi je, ale když i na netu se da sehnat za cca. 230kč/l syntetiky a corolla ma 3,5 l oleje, tak to zase tak hrozne neni, kvalitu oleje nepoznas po jedne vymene. chapu nepopularitu u nekterych prodejců, ale shit to nebude. pomer vykon,cena je vzdy trochu zavadejici(daewo je taky jistý poměr výkon,cena).
-
- Člen Týmu
Ma první Toyota 1.6 4A-F si vzala 0,5až1L na 15 000Km do najeti
200 000Km.Pak jsem to hodil na plyn a brala dle povahy jízdy
2až4L.Při jízdě po dálnici to bylo 0,5L na 1 000Km-Aral a Texaco 10-40.
Nynějši Toyota 1.6 4A-FE Liftback-najeto 130 000Km,bašti 2,5až3L
na 15 000Km.Zřejmě vadný okroužek dříku ventilu.
Olej Texaco 10-40.
200 000Km.Pak jsem to hodil na plyn a brala dle povahy jízdy
2až4L.Při jízdě po dálnici to bylo 0,5L na 1 000Km-Aral a Texaco 10-40.
Nynějši Toyota 1.6 4A-FE Liftback-najeto 130 000Km,bašti 2,5až3L
na 15 000Km.Zřejmě vadný okroužek dříku ventilu.
Olej Texaco 10-40.