ahojte, chcel by som sa opytat ci sa vase toyoty sem tam ulakomia na nejaky ten kusok oleja.. hovori sa ze to je zavisle aj od stylu jazdy (jazda vo vysokych otackach - dialnica a tak..) tak som si chcel urobit obraz ze co je normal a tak..
no to se mi zda i dost, ted teda si ta moje 1,3 rv92 bere 0.5l/5000, takze se to bude řešit, ale přítelka cca dohromady 0,3 za výměnu (15000km), ale ja mam 150t a ona 65tisic km.
Moje Corolla 220tis. poctivých snad nežere (zaplať pánbůh) ani kapku. Resp. mě hlodá v hlavě jiná věc. Cca. před 1 1/2 když měla najeto cca. 160tis. tak jezdila na minerální olej 15W/30 první 5tis. ve výměnném cyklu to vše bylo OK. Za druhých pět tisíc jsem musel dolít litr. Při další výměně jsem tam dal už 10W/40 polosyntetiku a najednou olej přestal ubývat a stav je nezměněn až do současného stavu.
Auto bylo prvních 100tis. určitě zvyklé na plnou syntetiku nebo polosyntetiku. Tenkrát se o auto staral servis v zahraničí a ty měly zásadu že co bylo v té době nejlepší tak to tam nalili. Od takových 120tis. do 160tis. se o to staralo Tsuscho v Průhonicích a teď se o ni radši starám sám. Tsuscho určitě do toho lilo předepsané minerály, ale proč ty tak brutálně obývaly a polosyntetika je OK. Přičemž polosyntetika je řidší tudíž by to s ní mělo být ještě horší to ubývání a ono je opak pravdou. Dokonce bych i řekl že motor je takový klidnější a má lepší dynamiku a mnohem radši jde do otáček. Přičemž ten úbytek byl pouze jednou jako výchylka a výměnný servis byl vždy s menší tolerancí dodržován.
myslim,ze spotreba ktoru uvadzate je uplne v poriadku.mne moja Rolla 1.3 16 v EE101 vezme aj 1,5l za cyklus/15.000km/.treba davat kvalitne oleje a bude dobre.
inac,nieje 10w/40 ako 10w/40...kazdy vyrobca olejov ma rozne spocifikacie a prisady a jednotlive oleje sa mozu odlisovat aj ked maju rovnaku viskozitu )))
mne moja corolla zerie 1liter na 1000km. Pri najblizsej vymene musim zmenit znacku oleja a uvidim, ako sa to zmeni. No na jar sa aj tak chystam prekruzkovat + simeringy, tesnenia ... - takze to hadam pomoze.
hanz: plna syntetika je nejvic ridka, mineral nejvic husty... ostatek: me to zere vylozene dle stylu jizdy, ale kdyz zprumeruju svuj styl jizdy se zranim oleje, taxem na 1litr/1000km... leju do toho plnou syntetiku, nekde uz jsem to tu i zminoval... TENHLE OLEJ, mam to od kamose zalevno (270/litr), takze litr/1000 neresim...
no to je docela divočina říct u toyoty litr/1000km. do te 0,3-0,5 za výměnu bych to i snesl, zavisi kde to jezdi, zima ve meste tomu neprida.
v pruhonicich tam sice liji mineral, jinde v toyo davaj treba jen plnou syntetiky a to castrol,zmenou na plnou syntetiku vždy dosahnes ztiseni a lepsi průbeh, jen bacha abyste tam necpali plnou po mineralu(rozpusti vse usazene,ucpe filtr a stojite)
rozhodne - kvalitni olej, když to žere tak s tim neco udelat, a potom žadne žrani, superchod, jenom výměny
Toyotaman tusim rikal, ze se ptal v Toyote a tam mu rekli ze pokud novy Toyota zere do litru na 1000, pak je vse v poradku...
Ale aspon u mne to opravdu zavisi na tom jak s tim jezdim... Kdyz jezdim "jako milius", tak si to pravdepodobne bere oleje minimalne, kdyz na to fakt slapu, tak pak olej ubejva...
No u noveho auta je vysoka spotreba oleje myslim normalni - zabeh.
Ale u zajeteho je litr na 1000 fakt moc - jak rika WTE-greenfa.
U 20 roku stareho Golfika 1.6, 250 tkm jsem mel spotrebu 0.5 litru na 10 000.
Komanchi, nechci te znervoznovat, ale hledal bych nekde chybu.
ex - Corolla 1.6, 16V 4A-FE, 81kW, '98 alias mouchomedvěd, vděčně vzpomínám
Corolla 1.3, 12V, 2E, '89 53kW compact alias placaťák
Starlet 1.3, 16V 4E-FE, r.v 98, 55kW, 5dv alias drobeček
Praskly vyfuk a spotreba?
No o tom mi povidej - vratil mi s natrzenym vyfukem auto kamos, ktery si ho pujcil na skautsky tabor - to byl zvuk - kdejaky tuzer mi zavidel
ex - Corolla 1.6, 16V 4A-FE, 81kW, '98 alias mouchomedvěd, vděčně vzpomínám
Corolla 1.3, 12V, 2E, '89 53kW compact alias placaťák
Starlet 1.3, 16V 4E-FE, r.v 98, 55kW, 5dv alias drobeček