Tak dneska konečně pár minut pršelo a já mohl asi po měsíci čekání na déšť vyzkoušet vodu do ostřikovačů s tekutým stěračem (Sheron rain off).
Funguje to dobře. Kapky z deště se roztříští na mnoho miniaturních, při průtrži bylo určitě mnohem líp vidět z auta (není na skle zdaleka tak velký lom světla a deformace objektů). Setření stěrači zcela v pohodě, kapky začaly vyjíždět po skle nahoru cca od 60 km/h (tady bych určitě viděl prostor ke zlepšení). Zhruba v 90 km/h kapky odjížděly dost rychle, aby člověk v podstatě nepotřeboval stěrače. Při dálniční rychlosti pak odjížděly dost aktivně.
Dovedu si představit, že existují mnohem kvalitnější tekuté stěrače (zvlášť, pokud nebudou míchané s vodou do ostřikovačů), ale rozhodně tam nějaký účinek je, a není to jen placebo. Výhodou tedy je, že to funguje a je to velice pohodlné (žádné nanášení, prostě člověk ostříká okno, setře a má hydrofobní vrstvu), ale má to své citelné nevýhody - první z nich asi ta účinnost (nemůžu srovnat, toto je můj vůbec první praktický pokus s tekutými stěrači), druhý je závažnější - voda do ostřikovačů se samozřejmě sdílí mezi ostřikem čelního skla a světel. Pravděpodobně budu mít už z většiny vycákané jedno balení a auto je hydrofobní skoro celé...

Velice to ztěžuje mytí. Např. část čelního skla, kam nedosáhnou stěrače, jsem nebyl schopný umýt ani houbou, ani vyleštit jelenicí a je furt flekatá. Na rychlé umytí třeba na pumpě člověk může zapomenout, to nehrozí.
Ještě jsem to nezkoušel umýt chemickými přípravky (zatím jenom voda a mechanika), ale vzhledem k tomu, že pointa tekutého stěrače je, aby odpuzoval vodu a nebyl tudíž moc umývatelný, dá se očekávat, že snadno to dolů nepůjde.