Mám Avensise 2.0-D4D r.v. 2007, takže předpokládám, že přední náprava bude alespoň co se týče ložisek a zavěšení kol shodná. Výměnu předních ložisek jsem dělal loni v létě svépomocí. Klíčový problém byl v povolení centrální matice náboje kola. Musí se "vyklepat" deformace límce matice, která slouží jako zajištění (součástí nové sady ložiska byla nová matice, protože ta stará zpravidla praskne). Na povolení byla potřebná hodně velká síla - zničili jsme asi tři různé klíče. Nakonec zabral velký očkový (kvalitní) s nasazenou asi metrovou trubkou samozřejmě za asistence staré červené brzdové kapaliny (už se léta nedá koupit ale určitě jsou nějaké nové přípravky).
Pak se musí povolit horní šroub/čep zavěšení těhlice, rozpojit tyčka řízení (kulový čep na konus), dole je kulový čep na 2x matice + 1x šroub (nebo obráceně), demontovat senzor ABS = 1x šroubek.
Po stažení náboje s těhlicí z poloosy (šlo rukou) se musí vytáhnou/vytlačit náboj, potom vyjmout Segerovka zajišťující ložisko zezadu a celé ložisko se musí za vnitřní kroužek vylisovat(vybouchat) ven. (přitom se samozřejmě rozsype, vnější kroužek se použije při nalisování nového ložiska). Je dobré mít po ruce nějaké trubky, tyčovinu cca 60x20 na to vyrážení a samozřejmě flexu na úpravu "přípravků".
Při montáži je dobré mít nové ložisko vychlazené z mrazáku, dobře mazat montážní plochy a přemýšlet (podařilo se mi jedno ložisko blbě opřít při nalisovávání a vytrhnout vnitřní kroužek). K nalisování jsem použil závitovou tyč M12 nebo M16, desky tl. 12mm s dírou pro závitovou tyč a vnější kroužek ze starého ložiska.
První ložisko (pravé) trvalo cca 4-4,5 hodiny, druhé už byla brnkačka na 3 hodiny (nebylo potřeba upravovat přípravky). Mimochodem to levé ložisko mi vydrželo až do 400 000tkm.... pravé se měnilo už kolem 230 tkm (v servisu), takže to byla už druhá výměna.
Vůle šroubů zavěšení těhlice může způsobit změnu geometrie sbíhavosti kol, takže buďto zajet na geometrii respektive já jsem si s tím hrál tak, že jsem si zvedl kolo, povolil šrouby spodního čepu (kulového) a pohnul s ním ven nebo dovnitř, podle toho, kam jsem potřeboval "srovnat volant" při jízdě rovně = před výměnou jsem měl volant rovně aby auto jelo rovně, takže jsem věděl, že to musí jít srovnat zpátky