1.8 vvt-i combi (1ZZ-FE) - Ložisko předního lévého kola

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
Martin_R
Člen Týmu

1.8 vvt-i combi (1ZZ-FE) - Ložisko předního lévého kola

Příspěvek od Martin_R »

Zdravím, potkali mě další závady. Očekávané a trochu tušené. Před Vánoci mi odešel startér (byl trochu rozpečený :) ) a čeká mě ještě výměna spojky (celá sada) a ložisko u levého předního kola a na to ložisko bych se právě rád zeptal. Nebyl jsem v době koupi (duben 2017) moc zkušený a při jízdě ve městě se to díky nízké rychlosti neprojevovalo. Později jsem slyšel jakousi opakující se vibraci a lehké hučení na levém kole, ale říkal jsem si, nebudu přece řešit každý divný zvuk... v současné době, kdy mi tenhle týden měnili startér a upozornili mě na ten zvuk, jsem zpozorněl a slyším to už zřetelněji, hlavně při rejdu v pravotočivé zatáčce, takže to určitě bude ono. Původně jsem si říkal že to nic není a je to možná pneumatikama. Jenomže po výměně za funglnové zimní nokiany to zůstalo :)

Nechával jsem to opravovat v autoservisu, se kterým jsem zatím problém neměl. Na součástky se snima vždy při výběru dívám a řešíme i kvalitu součástek (alespoň já ji řeším,pokud je to kritická součástka). Takže doporučili mi vybrat si ložisko od FAGu - vím, že určitě nebudou brát nekvalitní polskou variantu téhle značky. Nicméně není to servis, který by dělal pouze Toyoty. Řekli mi že to vyjde na cca 10h práce a že budou muset sundat rám na kterém je upevněn např i motor. Mohl by někdo říci odhad kolik to tak trvá a na co si mám dát u této opravy pozor? Budu mít šanci se i při opravě podívat. Hned tak takhle rozmontovanou toyotu neuvidím, takže jsem poměrně zvědavý 8) Spojku budeme měnit rovnou jedním vrzem při tom ložisku. Mám ji již hodně vyšlapanou, sic zatím neprokluzuje.

Jinak k té spojce, tam po nich budu chtít i aby se koukli na převodobku. Už jsme do ní doplňovali 2x 0,3l oleje a říkali mi, že je možné že po těch letech už nemusí úplně dobře těsnit vana převodovky. K tomu musím ještě dodat, že na startéru byl na jeho spodní polovině nabalený černý prach, který byl lehce mastný, ale pod autem se mi na parkovišti olejové skvrny nedělají :tellme:
Toyota avensis 1.8 vvt-i combi, 95kW, 2006 “Borders I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.” ― Thor Heyerdahl
melsoft
Navigátor

Re: 1.8 vvt-i combi (1ZZ-FE) - Ložisko předního lévého kola

Příspěvek od melsoft »

Mám Avensise 2.0-D4D r.v. 2007, takže předpokládám, že přední náprava bude alespoň co se týče ložisek a zavěšení kol shodná. Výměnu předních ložisek jsem dělal loni v létě svépomocí. Klíčový problém byl v povolení centrální matice náboje kola. Musí se "vyklepat" deformace límce matice, která slouží jako zajištění (součástí nové sady ložiska byla nová matice, protože ta stará zpravidla praskne). Na povolení byla potřebná hodně velká síla - zničili jsme asi tři různé klíče. Nakonec zabral velký očkový (kvalitní) s nasazenou asi metrovou trubkou samozřejmě za asistence staré červené brzdové kapaliny (už se léta nedá koupit ale určitě jsou nějaké nové přípravky).
Pak se musí povolit horní šroub/čep zavěšení těhlice, rozpojit tyčka řízení (kulový čep na konus), dole je kulový čep na 2x matice + 1x šroub (nebo obráceně), demontovat senzor ABS = 1x šroubek.
Po stažení náboje s těhlicí z poloosy (šlo rukou) se musí vytáhnou/vytlačit náboj, potom vyjmout Segerovka zajišťující ložisko zezadu a celé ložisko se musí za vnitřní kroužek vylisovat(vybouchat) ven. (přitom se samozřejmě rozsype, vnější kroužek se použije při nalisování nového ložiska). Je dobré mít po ruce nějaké trubky, tyčovinu cca 60x20 na to vyrážení a samozřejmě flexu na úpravu "přípravků".
Při montáži je dobré mít nové ložisko vychlazené z mrazáku, dobře mazat montážní plochy a přemýšlet (podařilo se mi jedno ložisko blbě opřít při nalisovávání a vytrhnout vnitřní kroužek). K nalisování jsem použil závitovou tyč M12 nebo M16, desky tl. 12mm s dírou pro závitovou tyč a vnější kroužek ze starého ložiska.
První ložisko (pravé) trvalo cca 4-4,5 hodiny, druhé už byla brnkačka na 3 hodiny (nebylo potřeba upravovat přípravky). Mimochodem to levé ložisko mi vydrželo až do 400 000tkm.... pravé se měnilo už kolem 230 tkm (v servisu), takže to byla už druhá výměna.
Vůle šroubů zavěšení těhlice může způsobit změnu geometrie sbíhavosti kol, takže buďto zajet na geometrii respektive já jsem si s tím hrál tak, že jsem si zvedl kolo, povolil šrouby spodního čepu (kulového) a pohnul s ním ven nebo dovnitř, podle toho, kam jsem potřeboval "srovnat volant" při jízdě rovně = před výměnou jsem měl volant rovně aby auto jelo rovně, takže jsem věděl, že to musí jít srovnat zpátky :-)
Toyota Avensis Combi (model T25), 2.0D-4D 93kW
Martin_R
Člen Týmu

Příspěvek od Martin_R »

melsoft píše:Mám Avensise 2.0-D4D r.v. 2007, takže předpokládám,...
Děkuji za objasnění postupu :) zítra se půjdu podívat na opravu přímo do servisu, tak alespoň budu mít přehled. Dnes jsem se pouze dozvěděl, že jsou tam gufera co špatně těsní a budou je muset sehnat z Toyoty + jsou vyčochtané nějaké čepy, ale né ty u řídící tyče. Za čepy budu beztak jedině rád aspoň mě nebudou trápit někdy později
Toyota avensis 1.8 vvt-i combi, 95kW, 2006 “Borders I have never seen one. But I have heard they exist in the minds of some people.” ― Thor Heyerdahl
shediwey
Navigátor

Příspěvek od shediwey »

Měnil jsem obě přední ložiska před cca 7 lety, práce u garážisty 4 hodiny, platil jsem 3, protože tak zněla domluva a nechtěl nic navíc. Ložiska (značku si už nepamatuju) byla po 1600Kč. Za 4 400 to bylo vyřízené. Jsou tam do dneška.
Avensis T25 2oo4, 2.o vvti combi
Corolla E12 2oo6, 1.6 vvti 5 door hatchback

už tam budem? jo, je to blízko!
Martin_R
Člen Týmu

Příspěvek od Martin_R »

Tak jsem už po opravě. Krom ložiska se měnili se vyčochtané čepy na spodním rameni nápravy, k tomu jsem si všiml, že jedna stabilizační tyčka je trochu ohnutá, takže měnili obě. Při tom jsem nechal měnit i spojku (opravný set od valea).

Spojka je teď luxusní. Auto je celkově mnohem tišší, klesla mi na rovině lehounce i spotřeba, ALE patrně díky výměně stabilizačních tyček mi to teď trochu drkotá a klepe, když přejíždím drobné příčné hrbolky na silnici (stačí přejet i drobné příčné praskliny) :huh: . Při vyšší rychlosti to slyšet neni (50km/h a více).

Přemýšlím co říci mechanikovi. Nevím jestli nedotáhl nějaké šrouby nebo je to typem tyček (LEMFÖRDER)? Nebo se to srovná?
lukas8738
Řidič

Příspěvek od lukas8738 »

silenbloky stablizatora? Skus ked pojdes po rovnej ceste rychlejsim miernym vytacanim volantu doprava a dolava rozkyvat auto. Pripadne ked auto stoji, ho rozkyvat. Ked budes pocut take klop-klop, klop-klop tak to moze byt aj to. Tie gumy na stabilizatore ak su vytrepane sa ozyvaju ako keby ti niekto kopal, klopkal pod nohami.
ave t25, 2,2d4d-110kw '06
Martin_R
Člen Týmu

Příspěvek od Martin_R »

Vyřešili jsme to poměrně záhy a teď se podržte, čím to bylo. Měnili jsme silent bloky u stabilizátoru a zbytečně . Po jejich výměně se hluk snížil směrem od řidiče k pravému kolu ale levé drkotalo stejně a snad dokonce i výrazněji.

Zkusili jsme do kol bouchnout dlaní a obě drkotali. Škoda, že to mechaniky nenapadlo hned. Způsobili to uvolněné brzdné destičky. Zjevně se jim to stalo při montáži. Posunuli se nanich vymezovací plechy. Bylo mi divné, že při brzdění to drkotání na neorvnostech nebylo moc slyšet ;-) Takže na tom zamakali a teď je auto tak tiché, jako nikdy nebylo.
Odpovědět

Zpět na „Avensis“