Tak popořádku a nebo spíš napřeskáčku.
Previi mám od roku 99 a je to "my darling cats". Rok 90, tedy jedna z prvních. Byla k nám dovezena z CH, jsem její druhý majitel. První byla jakási telekomunikační společnost ve Švýcarsku. Na počítadle bylo natočeno 112 tis., ale čert tomu věř. Čísla poskakují, takže má něco sundáno. Je to smutná praxe, protože přeci jen je třeba se trochu jinak chovat k autu co má 150 tis. a jinak k tomu co má 500 tis. Teď má natočeno na počítadle ke 240 tis. Musí se s ní jezdit jako s autem upoutávajícím pozornost. A s tou pozorností podle toho zacházet. Hned na začátku se dělala spojka a tlumiče. Jakékoli díly jsou dražší ale jsou. Je potřeba mít na paměti že mám výjmečné auto. Do roku 97 než je stahli z prodeje se jich nových v republice prodalo 100 ks. Něco se dotáhlo, něco vzalo za své. Sehnat díl z vrakoviště je zázrak víc než náhoda. Gumy vydržely 100 tis. Motor bezchybný chod. Jediný problém, jednou po drcanci do vany přestala fungovat sonda hladiny oleje. Jezdila jsem do Toyoty v Mělníku než jí zrušili. Od té doby jen do dílny, a do jámy pod to lezu sama. Aspon s tím co zvládám. Na podzim jsem dělala přední kotouče a destičky. Na Vánoce olej. Ted nás čaká upadlý výfuk, poslední díl. Problém jsou svíčky. Už jí trápím (110 tis.), ale kvůli nim se musí na servis. Je to atyp. Motor je podélně uložený řadový čtyřválec, umístěný na středu auta. Pro výměnu svíček není přístup. Je třeba povolit motor a vyklonit ve vůli silen-bloků. Na to jsem krátká. Jakýkoli servisní zásah na motoru je díky jeho uložení problém. Oproti tomu tohle uložení motoru zajištuje výbornou stabilitu. V zatáčce se naklání jen v tlumičích. Je to tahoun a odvézt na hory 8 lidí s výbavou není pro ní žádný problém. Na kluzském je potřeba myslet na to že mám jen zadní náhon, manévr pod plynem se tedy zamítá. Další nevýhoda je při jízdě do kopce v zimě. Těžiště není dost na zadní nápravě, takže je potřeba nejet sám, nebo vozit zátěž. Ideální je písek. S řetězy a dobrýma gumama se vydrápe všude. Karoserie už sem tam prokvétá, blatníky v rozích u kol a bolístka zadní dveře dole a u těsnění. S interiérem může směle konkurovat současným typům. Na to že mám auto 17 let staré tak interier byl hodně nadčasový. Prostor je super, mám 7+1. Když vyndám středovou lavici a sklopím zadní sedačky bez problému odvezu 2m válendu nebo vozím svojí motorku do servisu. Položím li uvnitř lavici i zadní sedačky, mám komfortní spaní pro dva lidi. V létě do ní občas hodím kolo, in-line, psa, upravím spaní a jedu se toulat. Spotřeba je jak kdy. Zpočátku jsme jezdili za 10 l, město za 11 l. Ted je to horší, také už slupnem sem tam hlt oleje. ale stále se při ekonomické jízdě držíme na průměru 11 l. Je jasné že při sportovnějším tempu (kruci a já ho tak ráda) dokážem jezdit i za 15

. Za těch v květnu 8 let mě nezradila a jezdí se mi s ní a snad i jí se mnou dobře. Tak snad jsem to moc neslátala a dál se případně ptejte.
PS: VW bych nebrala ani náhodou, navíc je znatelně menší. Když už srovnávat tak Espace Renault nebo Voyager Chrysler.
PSS: Previa není MPV ale plnohodnotný VAN
TOYOTA Previa 2,4 i GL r.v. 1990
Suzuki Swift 1,3 GL r.v. 1990
XJ 600 S pojmenovaná Oliva r.v. 1995
MZ 251 ETZ řečená Karkulka r.v. 90

))