Corolla E170 (2013-2018) - zkušenosti

vše ohledně modelové řady Corolla
Odpovědět
vibam
Řidič

Re: Nová Corolla - Vaše zkušenosti

Příspěvek od vibam »

hanes73 píše:
Intri píše:
rogerer píše:Vtipny jsou třeba stoupání na dálnici kdy se snaží motůrek udržet 140 a najednou točí 5tisíc :D a ja si rikam co je to za kravál, to samy u klesání kdy brzdí motorem klidně přes 4tis otáček :-)
Není právě toto docela naštvávací? :) Tohle jsou přesně ty situace (mimo jiných), kdy chci mít reakce motoru (a tím jeho odezvu, a to jak tah, tak zvuk) plně pod kontrolou. Auto toho za mě dělá už tak víc než dost, kdyby si do toho ještě motor dával otáčky, jak se mu zlíbí... :)
hanes73 píše:Příklad ze začátku s manuálem: jedu se zařazenou šestkou, potřebuji předjet auto, řadím pět...nic, dávám čtyři, no dobrá, motor se probouzí, ale...pořád to není ono, dávám za tři a otáčky letí k červenému poli, akce začíná. Ale to už uběhly drahocenné sekundy. CVT? Velmi plynulý a rychlý přechod k požadovaným otáčkám a následné akci. Nedá se to úplně přesně popsat, ideální reálně vyzkoušet. A tlačítko Sport upraví mapu řídící jednotky ještě efektivněji. Prostě to funguje.
To je ale přece jenom právě o tom poznat to auto, vědět, při jaké rychlosti si člověk ještě může dovolit podřadit jaký stupeň a tak. Zvlášť, když se do toho míchá ještě ta 4tisícová hranice. To je to "auto bez duše", jak ho někteří nazvali, přitom se s ním člověk musí naučit komunikovat, což by s autem, které by nemělo duši, nešlo. :)

Hodně rád bych si projel Corollu s automatem tak, abych si ji mohl opravdu vyzkoušet, tj. podle sebe, potrápit ji. Ale dealeři toto neumožňují, na projížďku samozřejmě požadují dodržování předpisů a nějaké vytáčení motoru je tabu. Kdyby mi tehdy jeden dealer Corollu nepůjčil alespoň na ty 3 hodiny, během kterých jsem si ji vyzkoušel na 100 km, koupil bych si Mazdu 3, kterou jsem měl možnost vyzkoušet mnohem důkladněji... Obě auta jsou naštelovaná tak, že na testovací jízdě jejich potenciál prostě nepozná.

Na manuální řazení si doteď nedokážu stěžovat, přijde mi velmi příjemné. S čím mám problém, je spojka. Nejen v kombinaci se zpožděným plynem, ale doteď jsem nepřišel na to, jak řadit hodně "aktivně" (tj. rychle při prudkých rozjezdech - dvojka k 6 tisícům, pak co nejrychleji trojka a zase k 6 tisícům atd.), aniž by auto kopalo. Rád bych otevřel na toto téma diskuzi: jsem jenom ťulpas, co na to neumí přijít, nebo s manuální Corollou prostě nejde rychle pouštět spojku? To, který stupeň můžu, nebo nemůžu zařadit, se dá naučit (podle mě to auto není zpřevodované tak, aby některý stupeň byl moc a druhý málo, využitelné jsou všechny), ale pokud nejde pustit spojku rychle tak, aby auto plynule zabralo, byl by to pro mě velmi silný argument pro automat. Je to taky důvod, proč bych automat v tuto chvíli velmi vážně zvažoval, kdybych měl volit znovu - byl bych happy, kdyby mi někdo potvrdil, že je to opravdu jenom moje neschopnost.

Jinak ale jsem naprosto spokojený, řadicí páka je neskutečně příjemná, zapadá perfektně a přesně, a když člověk nechce vyloženě závodit, dá se řadit velice plynule a bez jakéhokoli cukání.
Nejenom já, ale hlavně manželka s el. akcelerátorem (rád bych to nazval plynem, ale to fakt nemůžu) bojovala. Není problém opravdu u Tebe, problém je v autě. Proto jsem to po roce vzdal a šel do automatu. A to píšu zcela zodpovědně. Protože automat zachránil corollku, že může u nás parkovat před domem. Jinak bych už ji nevzal. Ale teď si fakt užívám v automatu, prostě to funguje.

mám už nekolikátou toyotu a čím novější (jako mladší vůz) ..tím horší zacházení se spojkou vs. akcelerátor... automat jsem "zatím" nechtěl (o peníze nešlo), ale mám najeto skoro 4000 km a prostě někdy řadím jak při první lekci v autoškole... prostě vůbec mě to nechce poslouchat... co jsem však vypozoroval..., že moje auto uznává jen 2 jezdecké styly: Buď pojedu jako kloboučník na nedělní projížďku - pak auto přede jako kočka nebo poletím jako závodník formule jedna a bude to kopat.. nic mezi tím neexistuje...
dále jsem vypozoroval, že plynulosti při řazení pomáhá pomalu přidávát plyn,když už zabírá spojka a stále mít spojkovým pedál sešlápnutý... možná to zní, jako bych chtěl jezdit přes spojku, ale to se neděje..a najít si u jednotlivých rychlostních stupňu "odlišné" otáčky kdy přeřazovat a podřazovat to je masakr.
Dále jsem si viml, že když se na to celé vykašlu, tak je celkově jízda plynulejší, ale když se na to chci zaměřit a dát si pozor a říkám si, že pojedu plynule...tak to bývá i horší... takže je to asi v hlavě a to pak jedine Dr. Chocholoušek...
Jinak další auto bude automat a ještě lépe hybrid - prej má lepší autom. převodovku, ale corolla v hybridu zatím není.
P.S. Jinak taky jsem zkoušel Mazdu 3 2.0 skyaktiv, 88kW, a proti corolle mnohem lepší motor - hlavně jeho projev v akcelaraci - dloho jsem nezažil od atmosféry, že by mě zapíchla do sedadla (ale tohle není můj šálek kávy) a hlavně akcelerátor bez prodlevy. Kdyby tam nebyl ten debilní start stop systém, elektornická brzda, oproti corolle chudší výbava a o dost vyšší pořizovací cena, tak bych byl ochoten přetrhnout toyota nit a koupil bych si Mazdu!
Toyota Avenis 1,8 VVTi, 2007
Toyota Corolla 2017 1,6 MT Trend+
Toyota Starlet 1,3i, 1997
Toyota Verso 1,8 VVTi, 2010
Toyota Corolla E12, 1.6 VVTi, 3HB, 2005
Toyota Corolla E10, 1,6 LXi, SD, 1995
Toyota Starlet 1,3i, 1993
j a p o n e c n a k o n e c
hanes73
Manager Týmu

Příspěvek od hanes73 »

Už se to tady několikrát řešilo, Corolla versus Mazda 3. Různá porovnání. A musím uznat, že bych jí také vzal, kdyby to nevyšlo s corollkou (automat). Souhlasím s motorem, možná hlasitější, ale na atmo výborně laděný motor. Mnohem lepší podvozek. Taktéž mnohem lepší ovládání a umístění infotainmentu a další... Ale naše corollka mě vzhledově opravdu chytla, je krásná. Lidé se za námi otáčejí....
Toyota Corolla E09, hatchback, 1.3 12 V, r.v. 1991 (ex)
Toyota Corolla sedan, 1.6 Valvematic 6MT, Active Trend+, r.v. 2016 (ex)
Toyota Corolla sedan, 1.6 Valvematic CVT, Executive, r.v. 2017
Toyota C-HR, 1.8 HSD, full pack, r.v. 2019
Corolla2014
Věčnej rejpal

Příspěvek od Corolla2014 »

cc
Naposledy upravil(a) Corolla2014 dne stř 06.09.2023, 15:57, celkem upraveno 1 x.
Intri
Manager Týmu

Příspěvek od Intri »

hanes73 píše:Souhlasím s motorem, možná hlasitější, ale na atmo výborně laděný motor. Mnohem lepší podvozek.
Tady bych až tolik nesouhlasil. Co jsem měl Mazdu půjčenou na víkend a projel jsem ji do Jeseníků a zpátky, má motor dobrý, ale nepřijde mi nějak zásadně odlišný od Corolly. Celkově jsem od toho motoru čekal více, kdežto u Corolly jsem při porovnávání se staršími modely (r. 2013, ještě před faceliftem a novým uvedením na ČR trh, ale už s 1,6 Valvematicem) očekával mnohem horší. Což byl pro mě jeden z hlavních argumentů pro Corollu, byť je pravda, že toto není objektivní.

Co se podvozku týče, tam si myslím, že můžu velmi objektivně říct, že Mazda ho má opravdu citelně lepší pro vyšší rychlosti. Konkrétní příklad: kdo zná Zlaté Hory, je tam jeden docela prudký a táhlý stoupák, kde si dokáže hodně slabších aut vylámat zuby. Rychlostně to Mazda i Corolla zvládají obstojně, 160 se dalo bez problémů udržet (bohužel si už nepamatuju, jak to bylo s rychlostními stupni), ale Mazda v té rychlosti a v těch zatáčkách seděla daleko, daleko sebejistěji. V Corolle to byl pocit někde na hranici nepříjemnosti, už se to podvozku nelíbilo.

Když jsem pak Mazdu vrátil a přemýšlel o svých zkušenostech, došel jsem k závěru, který mi přijde krutě formulovaný, ale výstižný - Mazda je výborné auto se skvělými jízdními vlastnostmi, ale hraje si na sporťák, kterým přece jenom není, především kvůli přece jen relativně slabému motoru. Naproti tomu Corolla je evidentně dělaná jako pohodové auto, kterému svědčí pohodlná, klidně vcelku svižná jízda (což je v mém případě většinový styl), ale taky se nebojí jít do agresivity, což mi vyhovuje zrovna tak. Podvozek to taky potvrzuje - Corolla ho má ladnější, pohodlnější, měkčí, více tlumí nárazy.

Hlavně proto u mě vyhrála Corolla - do ní si člověk sedne s očekáváním pohodlí, které dostane téměř bez výhrad. Do Mazdy si člověk sedne s očekáváním sportovní jízdy, ale pak záleží na tom, jak vypadá to očekávání... Když jsou nastavena vysoko, jako byla u mě po všem tom, co jsem o Mazdě četl a slyšel, může ho čekat zklamání.
Corolla 2017 Executive, 1.6 Valvematic, manuál, černá
Intri
Manager Týmu

Příspěvek od Intri »

vibam píše:Buď pojedu jako kloboučník na nedělní projížďku - pak auto přede jako kočka nebo poletím jako závodník formule jedna a bude to kopat.. nic mezi tím neexistuje...
Dneska jsem se na to zkusil zaměřit, zazávodil jsem si s oktávkou (snažila se ujet, mrška, neuspěla...) a zase, kopalo mi to. Ale... Mám pocit, že to nebylo zdaleka tak hrozné jako obvykle. Nejspíš se k tomu vrátím později, až toho vypozoruju víc, ale zatím mám osobní pocit, že se s Corollou půjde domluvit na všech stylech, jenom na to fakt přijít (a nejspíš to bude o perfektní synchronizaci spojky a plynu, a to opravdu na zlomky sekundy a milimetry). Ale po dnešku se mi aspoň zase trochu obnovila ta naděje, že si budu moct akcelerovat i s přítelkyní vedle, ne jen sám v autě. :)
vibam
Řidič

Příspěvek od vibam »

1) ještě jsem zapomněl dodat, že mazda 3 má stejný rozvor, ale v interiéru podstatně méně místa!!! jak do šířky, tak i do délky...
2) jinak stává se vám, že máte vypnuté audio a ono se vám pří nastartování někdy samo zapne? mám tam flešku a ta začne hrát..
3) teď jsme byli v chorvarsku (přes slovensko a maďarsko) 2,5 lidí, plný kufr, v autě jídlo a pití...
a) tankování vždy kolem 40 litrů, celkom natankováno 151,6 litrů, najeto 2150 km, výsledná spotřeba 7,05l/100km, palubák ukazuje 7,1l/100km
b) 90% cesty s tempomatem, a s automatickou klimou, jízda dle předpisů + 10km, sem tam jsem to protáhl.. (někde v chorvatsku jsem se dostal na 194, chtěl jsem ještě víc, ale musel jsem brzdit... protože kamioňák se rozhodl předjíždět, ale jakmile vyjel ze závětří kolegy před sebou, tak zjistil, že nemá šanci a musel se vrátit... já to pak už nezkoušel:-)
Intri
Manager Týmu

Příspěvek od Intri »

vibam píše:2) jinak stává se vám, že máte vypnuté audio a ono se vám pří nastartování někdy samo zapne? mám tam flešku a ta začne hrát..
Když vypnu audio jako celek (tj. zmáčknu dotykový čudl pro vypnutí vlevo nahoře), tak ne. Ale když audio jenom zapauzuju, začne hrát po nastartování zase. Vypnutí audia jako celku si auto pamatuje, pauzu ne.
vibam
Řidič

Příspěvek od vibam »

Intri píše:
vibam píše:2) jinak stává se vám, že máte vypnuté audio a ono se vám pří nastartování někdy samo zapne? mám tam flešku a ta začne hrát..
Když vypnu audio jako celek (tj. zmáčknu dotykový čudl pro vypnutí vlevo nahoře), tak ne. Ale když audio jenom zapauzuju, začne hrát po nastartování zase. Vypnutí audia jako celku si auto pamatuje, pauzu ne.

aha...ani nevím, že tam mám pauzu :-D ale to bude tím, že vetšinou audio ovládám z volantu a displej mám vypnutý...
vibam
Řidič

Příspěvek od vibam »

hanes73 píše:Dnešní výměna oleje po 4 tis.km. Sdílím foto, kdy je hezky vidět, že se výměna po zajetí opravdu vyplatí. Drobné částečky nečistot jsou dobře viditelné.

já jsem měnil olej po 1000 km a v toyotě si klepali na hlavu, proč to dělám, a když jsem jim vysvětlil, že to nemají řešit, že to tak chci, tak se za chvíli seběhlo nekolik lidí, aby se podívalo na exota, kterej si nechá u novýho auta měnit olej po 1000 km... že tohle se jen tak nevidí a statisticky jsem 1/1000 - tak aspoň něco
Dostal jsem podrobné cca 10 minutové školení, proč je to zbytečné... a zapamatoval jsem si jen tohle:
Olejový filtr od toyoty nepropustí částečky větší jak 10 mikronů, zbytek železa sedí napod vany před filtrem - do motoru se nedostane a jestli nějaký je, tak vypadne při vypouštění oleje nebo se zachytí ve filtru.
Je fakt, že to co teklo z motoru ven mi přišlo čistější a světlejší, než to, co se tam lilo potom :shock: ... prej origo Toyota 5W30...
rogerer
Manager Týmu

Příspěvek od rogerer »

já na to prdím a pojedu po roce (ca 12tis km)...
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S Active LED Trend+, 2017
(ex)Toyota Avensis Kombi 1.8 Active Trend+ , 2016
(ex)Škoda Rapid, 1.2 TSI 77kw Dynamic, 2013
(ex)Alfa Romeo 156 2.4 JTD, 2001
(ex)Škoda Octavia 1.9 TDI, 2009
(ex)Renault Clio 1.4, 1998[/i]
kraft
Člen Týmu

Příspěvek od kraft »

Dobry den panstvo, tak som sa dnes stal novym majitelom corolky, zatial si na seba velmi pomaly zvykame (250km), no neviem ci som fakt blby, ale mam takyto problem:
Ked som prichadzal domov, chcel som ostriekat celne sklo. Pritiahnem packu ostrekovacov k sebe, voda ostrieka sklo, no stierac sa ani nehne. Nemal by to sklo parkrat pretriet, ako v kazdom inom aute, co som doteraz vlastnil? Podla manualu ano...
Corolla 2017 Valvematic 1,6 MT Active Trend+
vibam
Řidič

Příspěvek od vibam »

kraft píše:Dobry den panstvo, tak som sa dnes stal novym majitelom corolky, zatial si na seba velmi pomaly zvykame (250km), no neviem ci som fakt blby, ale mam takyto problem:
Ked som prichadzal domov, chcel som ostriekat celne sklo. Pritiahnem packu ostrekovacov k sebe, voda ostrieka sklo, no stierac sa ani nehne. Nemal by to sklo parkrat pretriet, ako v kazdom inom aute, co som doteraz vlastnil? Podla manualu ano...
Co máš za výbavu?
Pravou páčku na ovládání stěračů mám v poloze AUTO a když chci umýt přední sklo, tak přitáhnu páčku k sobě - stříká to na čelní sklo a jak ti pustím, tak to začne samo stírat...
Xfield
Věčnej rejpal

Příspěvek od Xfield »

kraft píše:.....Pritiahnem packu ostrekovacov k sebe, voda ostrieka sklo, no stierac sa ani nehne....
Někdy se mi stane, že ji přitáhnu jen opravdu hodně krátce a stěrač se nespustí, i když ostřikovače ano.... Zkus ji držet o chviličku déle.
Jano2703
Navigátor

Příspěvek od Jano2703 »

vibam píše:
hanes73 píše:Dnešní výměna oleje po 4 tis.km. Sdílím foto, kdy je hezky vidět, že se výměna po zajetí opravdu vyplatí. Drobné částečky nečistot jsou dobře viditelné.

já jsem měnil olej po 1000 km a v toyotě si klepali na hlavu, proč to dělám, a když jsem jim vysvětlil, že to nemají řešit, že to tak chci, tak se za chvíli seběhlo nekolik lidí, aby se podívalo na exota, kterej si nechá u novýho auta měnit olej po 1000 km... že tohle se jen tak nevidí a statisticky jsem 1/1000 - tak aspoň něco
Dostal jsem podrobné cca 10 minutové školení, proč je to zbytečné... a zapamatoval jsem si jen tohle:
Olejový filtr od toyoty nepropustí částečky větší jak 10 mikronů, zbytek železa sedí napod vany před filtrem - do motoru se nedostane a jestli nějaký je, tak vypadne při vypouštění oleje nebo se zachytí ve filtru.
Je fakt, že to co teklo z motoru ven mi přišlo čistější a světlejší, než to, co se tam lilo potom :shock: ... prej origo Toyota 5W30...

to mne zas v toyote tvrdili ze 1 olej ak cchem pre auto to najlepsie mi odporucaju vymenit pri 5000KM co som aj vtedy pred rokom a pol urobil..ale to by som urobil aj bez nich..ten 1olej je nejaky zabehovy a tak nejak..este keby za olej nechcu 100E bolo by to krajsie,ked som videl co stoji v obchode ten isty tak to maju super olejovy biznis :mrgreen: :mrgreen: ten olej sa da kludne kupit o 40E menej a to sa netreba ani nejak snazit ho hladat
Intri
Manager Týmu

Příspěvek od Intri »

vibam píše:já jsem měnil olej po 1000 km a v toyotě si klepali na hlavu, proč to dělám, a když jsem jim vysvětlil, že to nemají řešit, že to tak chci, tak se za chvíli seběhlo nekolik lidí, aby se podívalo na exota, kterej si nechá u novýho auta měnit olej po 1000 km... že tohle se jen tak nevidí a statisticky jsem 1/1000 - tak aspoň něco
Na mě se taky díval jak na debila, ale aspoň si teda nepozval další... Který to byl servis? Začínám si říkat, že bude nutné začít být při jednání v servisech dost arogantní. Prostě stylem "já jsem majitel, koupil jsem si u vás auto za půl mega, tak laskavě dělejte to, co po vás chci". A samozřejmě je potřeba během servisování na svoje auto vidět.

Jinak co se čistoty oleje týče, taky jsem nebyl vůbec nadšený, v čem ten olej servisák vůbec přinesl - normální několikalitrová nálevka, špinavá jak od uhlí. Olej nabral někde v zákulisí, kam nebylo vidět, a taky jsem dostal 5W30, což se liší od toho, co tady zmiňovali ostatní diskutéři.
Odpovědět

Zpět na „Corolla“