hanes73 píše:Nejenom já, ale hlavně manželka s el. akcelerátorem (rád bych to nazval plynem, ale to fakt nemůžu) bojovala. Není problém opravdu u Tebe, problém je v autě. Proto jsem to po roce vzdal a šel do automatu. A to píšu zcela zodpovědně. Protože automat zachránil corollku, že může u nás parkovat před domem. Jinak bych už ji nevzal. Ale teď si fakt užívám v automatu, prostě to funguje.Intri píše:Není právě toto docela naštvávací?rogerer píše:Vtipny jsou třeba stoupání na dálnici kdy se snaží motůrek udržet 140 a najednou točí 5tisíca ja si rikam co je to za kravál, to samy u klesání kdy brzdí motorem klidně přes 4tis otáček
Tohle jsou přesně ty situace (mimo jiných), kdy chci mít reakce motoru (a tím jeho odezvu, a to jak tah, tak zvuk) plně pod kontrolou. Auto toho za mě dělá už tak víc než dost, kdyby si do toho ještě motor dával otáčky, jak se mu zlíbí...
To je ale přece jenom právě o tom poznat to auto, vědět, při jaké rychlosti si člověk ještě může dovolit podřadit jaký stupeň a tak. Zvlášť, když se do toho míchá ještě ta 4tisícová hranice. To je to "auto bez duše", jak ho někteří nazvali, přitom se s ním člověk musí naučit komunikovat, což by s autem, které by nemělo duši, nešlo.hanes73 píše:Příklad ze začátku s manuálem: jedu se zařazenou šestkou, potřebuji předjet auto, řadím pět...nic, dávám čtyři, no dobrá, motor se probouzí, ale...pořád to není ono, dávám za tři a otáčky letí k červenému poli, akce začíná. Ale to už uběhly drahocenné sekundy. CVT? Velmi plynulý a rychlý přechod k požadovaným otáčkám a následné akci. Nedá se to úplně přesně popsat, ideální reálně vyzkoušet. A tlačítko Sport upraví mapu řídící jednotky ještě efektivněji. Prostě to funguje.
Hodně rád bych si projel Corollu s automatem tak, abych si ji mohl opravdu vyzkoušet, tj. podle sebe, potrápit ji. Ale dealeři toto neumožňují, na projížďku samozřejmě požadují dodržování předpisů a nějaké vytáčení motoru je tabu. Kdyby mi tehdy jeden dealer Corollu nepůjčil alespoň na ty 3 hodiny, během kterých jsem si ji vyzkoušel na 100 km, koupil bych si Mazdu 3, kterou jsem měl možnost vyzkoušet mnohem důkladněji... Obě auta jsou naštelovaná tak, že na testovací jízdě jejich potenciál prostě nepozná.
Na manuální řazení si doteď nedokážu stěžovat, přijde mi velmi příjemné. S čím mám problém, je spojka. Nejen v kombinaci se zpožděným plynem, ale doteď jsem nepřišel na to, jak řadit hodně "aktivně" (tj. rychle při prudkých rozjezdech - dvojka k 6 tisícům, pak co nejrychleji trojka a zase k 6 tisícům atd.), aniž by auto kopalo. Rád bych otevřel na toto téma diskuzi: jsem jenom ťulpas, co na to neumí přijít, nebo s manuální Corollou prostě nejde rychle pouštět spojku? To, který stupeň můžu, nebo nemůžu zařadit, se dá naučit (podle mě to auto není zpřevodované tak, aby některý stupeň byl moc a druhý málo, využitelné jsou všechny), ale pokud nejde pustit spojku rychle tak, aby auto plynule zabralo, byl by to pro mě velmi silný argument pro automat. Je to taky důvod, proč bych automat v tuto chvíli velmi vážně zvažoval, kdybych měl volit znovu - byl bych happy, kdyby mi někdo potvrdil, že je to opravdu jenom moje neschopnost.
Jinak ale jsem naprosto spokojený, řadicí páka je neskutečně příjemná, zapadá perfektně a přesně, a když člověk nechce vyloženě závodit, dá se řadit velice plynule a bez jakéhokoli cukání.
mám už nekolikátou toyotu a čím novější (jako mladší vůz) ..tím horší zacházení se spojkou vs. akcelerátor... automat jsem "zatím" nechtěl (o peníze nešlo), ale mám najeto skoro 4000 km a prostě někdy řadím jak při první lekci v autoškole... prostě vůbec mě to nechce poslouchat... co jsem však vypozoroval..., že moje auto uznává jen 2 jezdecké styly: Buď pojedu jako kloboučník na nedělní projížďku - pak auto přede jako kočka nebo poletím jako závodník formule jedna a bude to kopat.. nic mezi tím neexistuje...
dále jsem vypozoroval, že plynulosti při řazení pomáhá pomalu přidávát plyn,když už zabírá spojka a stále mít spojkovým pedál sešlápnutý... možná to zní, jako bych chtěl jezdit přes spojku, ale to se neděje..a najít si u jednotlivých rychlostních stupňu "odlišné" otáčky kdy přeřazovat a podřazovat to je masakr.
Dále jsem si viml, že když se na to celé vykašlu, tak je celkově jízda plynulejší, ale když se na to chci zaměřit a dát si pozor a říkám si, že pojedu plynule...tak to bývá i horší... takže je to asi v hlavě a to pak jedine Dr. Chocholoušek...
Jinak další auto bude automat a ještě lépe hybrid - prej má lepší autom. převodovku, ale corolla v hybridu zatím není.
P.S. Jinak taky jsem zkoušel Mazdu 3 2.0 skyaktiv, 88kW, a proti corolle mnohem lepší motor - hlavně jeho projev v akcelaraci - dloho jsem nezažil od atmosféry, že by mě zapíchla do sedadla (ale tohle není můj šálek kávy) a hlavně akcelerátor bez prodlevy. Kdyby tam nebyl ten debilní start stop systém, elektornická brzda, oproti corolle chudší výbava a o dost vyšší pořizovací cena, tak bych byl ochoten přetrhnout toyota nit a koupil bych si Mazdu!