Dobíjení vybité autobaterie

vše ohledně modelové řady Avensis
Demon
Manager Týmu

Re: Dobíjení vybité autobaterie

Příspěvek od Demon »

MiBo píše:Demon:
Prosim o zaslatie schemy!!!
Postavil jsem ji před deseti lety, když jsem studoval elektro. Budu muset prohrabat starý PC, ale ten musím první zprovoznit, páč jeho kdysi supermoderní, dnes obstarožní SCSI disk do ničeho novějšího nestrčím...
Nabíječka má plný (čtyřkvadrantový) můstek s IGBT s ochranami (původně zkonstruovaný pro DC servomotor) plus hardwarové řešení regulačních obvodů plus jednočip Atmel pro volitelné řízení regulačních obvodů. Může se tedy ovládat v plně manuálním módu, což se hodí pro starší aku, nebo řízení programovat přes jednočip Atmel, kde si lze vymyslet průběhy nabíjení a nabíjecí logiku, jak je libo, což se hodí pro aku, které se ještě chovají korektně "dle učebnice".
Toyota Avensis T27 combi, 2.2 D-4D 150, Premium
Demon
Manager Týmu

Příspěvek od Demon »

vandal píše:Ak chcete dobíjanie doviesť ku dokonalosti, tak si kúpte nejaku RC/Airsoft nabíjačku z vyššej rady a ak vôbec budete vedieť, čo vlastne nastavujete, tak možno budete sami so sebou spokojní :D :D :D
:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:
Toyota Avensis T27 combi, 2.2 D-4D 150, Premium
MiBo
Věčnej rejpal

Příspěvek od MiBo »

Demon:
NAJPRV SCHEMU A POTOM POKEC!
Pisat ako.....OK!

Prajem krasnu lednovu sobotu.
indet
Manager Týmu

Příspěvek od indet »

slabostka píše:Vsetko je to o peniazoch.... Hoci si to nechcete pripustit je to tak. My co nemame nazvys kupime tu Lidl ale zrejme by som ju kupil aj keby som nazvys mal lebo mam taku povahu ze radsej si kupim drahsie mechanicke naradie nez elektronicky bazmek na jedno pouzitie rocne.
No a veta ze k auta za statisice sa nema kupit nabijacka za 500 je cela mimo... Potom kupujes predrazene gumy? Oleje? Benzin? Lebo auto co je spotrebak stalo ako nove vela? To je kus snobstva. Ctek vam chvalim ale cena je mimo v pomere vykon/cena. Ze cenu jedneho cteku mam minimalne jednu poriadnu autobateriu....
Je to o tom co chceš.
Chceš Aurise v Hybridu, máš jej. Stačí ti Fabia 1,2 HTP, máš ji. Obě plni stejnou funkci, odvoz z bodu A do bodu B.
Člověk si koupí co si chce koupit. Je to jen o tom. Když budeš něco chtít , našetříš si na to, jen to třeba nebude za rok.
Samozřejmě že jako každý škrtím každou korunu a nerad vyhazuji peníze z okna. V době kdy jsem kupoval první nabíječky Bosch C3, byla v pohodě, pak vyšel test v AutoBildu, kde ji porazila nabíječka od CTEK. Potom se mě jeden Bosch pokazil a nešli měnit režimy. Proto jsem ji reklamoval a prodejce mi nabídl vraceni peněz nebo jinou, tak jsem mu řekl že bych chtěl CTEK a doplatit rozdíl. Nejsem sám kdo si ji v mém okolí koupil a všichni jsou spokojeni. Pokud si utrhnu od huby a naškudlím na auto, nedám si na něj protektory i kdybych mohl. Přece jen si to auto nechci na prvním sněhu zničit. Stejně tak je to s aditivem do nafty, které tam nemusím dávat, ale dávám, aby mi auto déle vydrželo nezlobit. A úplně stejně je to s nabíječkou. Chtěl jsem kvalitní amatérskou nabíječku, tak jsem důvěřoval Boschi, nebo CTEKu a koupil si výrobek od nich. I když by stačila levnější. Jsem tedy "snob" když si rad kupuji hezké nářadí a vybavení dílny. Ale rád jej taky potom používam a do servisu jezdím jen na periodické kontroly a tedy pro razítka.
AUR 10, OCT II, VER 13
Obrázek
cartmanxv
Člen Týmu

Příspěvek od cartmanxv »

to indet: Souhlasím s Tebou, pod tohle bych se mohl taky podepsat :)
Toyota Avensis 1.8 VVT-i,kombi,2007
a1bert
Manager Týmu

Příspěvek od a1bert »

indet píše:Jsem tedy "snob" když si rad kupuji hezké nářadí a vybavení dílny. Ale rád jej taky potom používam a do servisu jezdím jen na periodické kontroly a tedy pro razítka.
ne snob nejsi proto, ze si kupujes rad hezke naradi, ale protoze ze se tim "chlubis" ;)
indet
Manager Týmu

Příspěvek od indet »

To potesi, kdyz nekdo ukapne slinu zavisti :-)

Vetsina lidi ale nezavidi naradi, neb to smrdi prací :-()
AUR 10, OCT II, VER 13
Obrázek
davidosiny
Člen Týmu

Příspěvek od davidosiny »

Dam to sem,at nezakladam nove tema.
Tedy dotaz: Nastartovat mi nikdy neslo na brnknuti vzdycky cca tak 3 vteriny.Ted v zime je to jeste o neco horsi (treba az na podruhy) i kdyz auto stoji v garazi, tak jsem koupil voltmetr do zasuvky zapalovace a dnes rano zmeril (v garazi) a ukazalo se 11.4, pri nastartovanym je to ok (13.8).Ujel jsem tak 3km a po vypnuti motoru ukazovalo 12.0.
Mam zkusit sehnat nabijecku a dobit,nebo nema cenu a je to na novou baterku?Normalne jezdim dennne 160km prevazne dalnice tak nabit by se to melo stihnout.
Toyota Avensis T25 kombi 2.0 D4D 85kW (2004)
a1bert
Manager Týmu

Příspěvek od a1bert »

dennich 160km na dalnici musi baterii spolehlive dobit (pokud u toho teda 100x nestartujes a mas v poradku dobijeci soustavu), 11.4V je docela malo (12V po vypnuti motoru nic nerekne, tesne po nabijeni je napeti vyssi a postupne klesa, doporucuje se merit nejdriv po pul hodine), ale taky je otazka jak presne ten voltmetr meri; kazdopadne nominal nezatizene by mel byt okolo 12.6V. Ja bych si:

-pujcil nekde nabijecku, nabil a vyzkousel (sleduj jak rychle se nabije)
-az pak koupil novou baterku (ale tomu se IMHO nevyhnes)
davidosiny
Člen Týmu

Příspěvek od davidosiny »

A co mi to rekne za jak dlouho se nabije ?
Jinak dobijeci napeti ukazu 13.8 13.9 to je v poradku.
Toyota Avensis T25 kombi 2.0 D4D 85kW (2004)
a1bert
Manager Týmu

Příspěvek od a1bert »

no jestli se bude nabijet kratce*, dobijeci soustava auta funguje dobre a problem je v baterce, pri dlouhem* nabijeni asi auto nenabiji tak jak ma (pak bude asi i nominalni napeti vetsi nez tech 11.4V)

* kratce x dlouze je samozrejme relativni pojem, zalezi na proudu, ale pokud auto nabiji dobre, bude i u proudove "slabych" nabijecek za par desitek minut nabito...

EDIT: pokud teda plati ze denne najedes 160km
Odpovědět

Zpět na „Avensis“