Šikovná věcička toto, není ani složité ji vyrobit defakto na koleni. Při povolování přes čtyřhran na vypoušťáku se mnohdy uvolní pouze ten a ne celá cartridge. Rozhodně bych nepovoloval poklepáváním kladivem, jak jsem to také viděl na nějakých videích.moila píše:Zdravim.
Pasuje tento orech aj na verso 2010? Lebo v zozname aut pre konkretny tovar nie je verso napisane.
Dakujem milan.
olejovy filter
Re: olejovy filter
Toyota Avensis T27 combi 2.0 D-4D 

Re: olejovy filter
Záleží, jestli ten držák olejového filtru je z masivního hliníkového odlitku (můj případ T27 2.2 D-4D 110kW), nebo z bakelitu, jak je to u některých jiných Toyota modelů.KarlosJ píše:Šikovná věcička toto, není ani složité ji vyrobit defakto na koleni. Při povolování přes čtyřhran na vypoušťáku se mnohdy uvolní pouze ten a ne celá cartridge. Rozhodně bych nepovoloval poklepáváním kladivem, jak jsem to také viděl na nějakých videích.
Pokud je tam ten bakelit, je klíč (ořech) nezbytnost, cokoliv jiného ten bakelit poškodí. ALe zejména záleží, jestli to nějaké hovado před váma nezarvalo na krev.
Já si měním olej sám a filtr vždy pouze silně dotáhnu rukou. Naliju olej a filtr ještě jednou rukou silně dotáhnu. (těsnící guma si mezitím trochu poposedne a pak už drží tvar). A stačí to, neprovzlíná nic. Když to potřebuji odtáhnout, stačí klepnout kladivem do packy a pak už to lze vytočit rukou.
Stejným postupem jsem měnil olejový filtr i na všech předešlých autech (měly klasické jednorázové hrnky). Jen na "utrhnutí" při odtahování jsem používal místo kladívka sikovky.
Klíč je úplně zbytečný, jen to svádí dotahovat to bez citu.
Vždyť tam je jemný závit s morbidním převodem utahovacího momentu na přítlačnou sílu.
Toyota Avensis T27 combi, 2.2 D-4D 150, Premium