Otáčky studeného motoru

vše ohledně modelové řady Avensis
CommonUser
Věčnej rejpal

Re: Otáčky studeného motoru

Příspěvek od CommonUser »

1,4 TSI Twincharge 160PS Sciro. Ohnuta ojnica pri 12 tkm.
Dalsi 1,4 TSI single turbo 120 PS po ignoracii pazvuku retiazky sa stretol pri 60 tkm. Novy motor za vlastne.
1,2 TSI 105 PS ma uz tusim 3 retiazku ...
Ked sa to tak vezme, ja nepoznam nikoho, kto ma TSI a nema problemy, okrem novej O3 (ale ta ma velmi malo km).

BTW "Motor 1,4 TSI dostal 9.-krát po sebe ocenenie motor roka v kategórii 1,0-1,4 litra." No nie je to krasa nevidana ? :mrgreen:
T27 2ZR-FAE Rice on wheels
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

Lambda v tom asi nehrá žiadnu úlohu, pokiaľ sa nenahreje ECU ju ignoruje a aj keď začne riadiť zmes tak nerieši otáčky ale pomer palivo/vzduch.
Čidlá teplotné sa dajú pomerať priamo alebo aspoň na diagnostike sledovať parametre či neukazujú úplné bludy.
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
Kocúr
Věčnej rejpal

Příspěvek od Kocúr »

CommonUser píše:1,4 TSI Twincharge 160PS Sciro. Ohnuta ojnica pri 12 tkm.
Dalsi 1,4 TSI single turbo 120 PS po ignoracii pazvuku retiazky sa stretol pri 60 tkm. Novy motor za vlastne.
1,2 TSI 105 PS ma uz tusim 3 retiazku ...
Ked sa to tak vezme, ja nepoznam nikoho, kto ma TSI a nema problemy, okrem novej O3 (ale ta ma velmi malo km).

BTW "Motor 1,4 TSI dostal 9.-krát po sebe ocenenie motor roka v kategórii 1,0-1,4 litra." No nie je to krasa nevidana ? :mrgreen:
Kokos. Kolegovi kľakla Octa II s 1,8TSI, kamarátovej mame Polo 1,2TSI a sesternici fabia 1,2TSI. Všetko motory - respektíve reťaze a následky. Polo 2x, potom šlo z domu. Všetko autá pod 100k km.
Ďalší kolega golf 1,2TSI bez problémov.
Corolla 2013 1.6 Valvematic, manuál (Ø6,6l/100km)
Corolla 2015 1.6 MultidriveS - CVT automat (Ø7,19l/100km)
Corolla 2024 1.8 Hybrid 140k (Ø3,7l/100km)
MatGO
Věčnej rejpal

Příspěvek od MatGO »

slabostka píše:Lambda v tom asi nehrá žiadnu úlohu, pokiaľ sa nenahreje ECU ju ignoruje a aj keď začne riadiť zmes tak nerieši otáčky ale pomer palivo/vzduch.
Asi nemas uplnu pravdu, nakolko otacky na volnobeh narastaju, pokial mas stary alebo nekvalitny benzin. Toto moze detekovat akurat lambda alebo knock senzor. Ucenie idlovania je pomerne dlhy proces, mozno uklada prave hodnoty po zohriati motora
2.2 D-CAT 232HP / 544Nm
ECU Remap
slabostka
Věčnej rejpal

Příspěvek od slabostka »

No lambda nabehne až sa zahreje - bud má ohrev a vtedy relatívne skoro alebo nemá ale rátam že Avensis má aspoň 3 káblikovú.... povedzme do 10-20sec. čo som videl pri meraní, potom začína regulovať ale tá regulácia je len jemné - jemňučké doladenie, aj bez lambdy ti motor pobeží úplne v pohode / v zmysle hladkosti chodu/, ECU bude riadiť podľa pevných hodnôt... lambda je ignorovaná aj počas akcelerácie, vyššej záťaže... proste lambde sa prisudzuje viac než reálne robí . Kdejaká chyba v spaľovaní urobí zlú zmes ktorá vojde do výfuku a zahlási chyba lambdy beztoho aby bol problém v nej. Proste nevie takú hrubú odchýlku napraviť tak rozsvieti hlášku.
Zlý- starý? benzín - s lambdou to má čo? Starý benzín proste nehorí ako má, predpokladám motor sa dusí, ECU sa snaží ale si s tým neporadí. Tu lambda predsa neurobí nič, je len svedok trápenia sa....
Prius plug in 2024
RAV4 HSD AWD 2021
Suzuki Vitara 1.4 boosterjet A/T 2018
Auris HSD 2012
Nissan Almera Tino CVT 2002 LPG Zavoli
Fiat Punto CVT 2000
MatGO
Věčnej rejpal

Příspěvek od MatGO »

Ked sa motor dusi, lambda nie je svedok udalosti ale prave ten senzor, na zaklade ktoreho to ECU vyhodnoti a kompenzuje davku paliva. Vo vseobecnosti by mal byt idling pri studenom starte riadeny v open loop rezime (bez lambdy), no neskor sa prepina do closed loop.. so starym benzinom 2000rpm aj po zohriati motora. +-25% korekcia je dobra stvrtina, nie jemnucke priladenie :)
2.2 D-CAT 232HP / 544Nm
ECU Remap
Martin
Člen Týmu

Příspěvek od Martin »

Ahoj, popsane chovani otacek pri zahrivani motoru mi prijde v poradku, chova se mi to stejne, tedy v lete, T22 a motor 3ZZ...
Pridam ale trochu vetsi rebus, ktery se mi po roce opet vratil s teplotami klesajicimi pod nulu, pokud auto stoji venku prez noc, tzn. pouze kdyz je poradne vystydle.
Rano nastartuju normalne, studeny motor - otacky 1500. Ale po cca 5 minutach jizdy kdy se motor zacina ohrivat se misto snizovani volnobeznych otacek dostavuje opacny efekt, obcas zustavaji otacky vyset mezi 3-5k, coz je pri prerazovani docela pakarna. Pak zustava auto obcas jako pod plynem a otacky snizim pouze slapnutim na brzdu (kdyz je tam rychlost)... Po chvili to prestane a auto se pak chova zase cely den normalne, volnobeh cca 800.
Podotykam ze dle nazornych ukazek na youtube jsem jiz provedl nasledujici - dukladne s demontazi:
vycistil MAF
vycistil skrtici klapku
vycistil valecek regulace volnobehu (bypass klapky) - co je ovladan magneticky solenoidem
- je tak blbe umisten ze do nej steka smes oleje z breather trubky z vika ventilu, musel sem to nechavat dlouho odmocit - prostrikani sprejem bez demontaze nepomahalo...
vycistil PCV - ventil pretlaku skrine motoru
plynove lanko chodi jemne... to by zrejme drhlo i za studena a to se nedeje
kontrola podtlakovych trubek...
doplneni chladici kapaliny
vycisteni ventilu na vicku chladice
... tak to je asi vse...nejake napady? ;)
ex Corolla E10, 4E-FE
Avensis T22, 3ZZFE
MatGO
Věčnej rejpal

Příspěvek od MatGO »

Podla toho co pises to nasava viac vzduchu a pradepodobne ho chyta cez potrubie v ktorom je MAF senzor. Pises sice, ze lanko chodi lahko a volnobezny ventil si cistil, no bud klapka alebo ventil sa podla mojho nazoru zasekava..ibazeby tam bola nejaka prasklina. 5000rpm a samovolna akceleracia je prilis aby to bolo sposobene falosnym vzduchom, ktory je nasavany mimob vahy vzduchu aj v closed loop rezime...neviem, skus preverit
2.2 D-CAT 232HP / 544Nm
ECU Remap
Martin
Člen Týmu

Příspěvek od Martin »

Diky za rady, taky mi prijde 5k rpm nejak moc, to uz je klapka napul otevrena - dira jako krava... Ono se to tezko proveruje, kdyz to mrcha dela jen nekdy. Dneska bylo u nas lehce nad nulou a fungovalo to naprosto normalne... Asi mi tam nekde namrza rampouch co se pak uvolni a odpari a nakopne to otacky :)
ex Corolla E10, 4E-FE
Avensis T22, 3ZZFE
R294
Člen Týmu

Příspěvek od R294 »

Martin píše:Diky za rady, taky mi prijde 5k rpm nejak moc, to uz je klapka napul otevrena - dira jako krava... Ono se to tezko proveruje, kdyz to mrcha dela jen nekdy. Dneska bylo u nas lehce nad nulou a fungovalo to naprosto normalne... Asi mi tam nekde namrza rampouch co se pak uvolni a odpari a nakopne to otacky :)
no a když jsou otáčky takto vysoké, samozřejmě při nesešlápnutém pedálu akcelerace, co se děje, když ho sešlápneš? Jde lehounce? Je propadlý? Zvýší se ještě otáčky?
Avensis T22 sedan 1,6 VVTi 2001
Martin
Člen Týmu

Příspěvek od Martin »

Naposledy kdyz to delalo, sem slapal na pedal a mel normalni odpor, ale otacky to drzelo stale vysoko. Mam pocit ze sem to ale nehamtal az na podlahu. Presto sem preradil, pak to jelo jakoby na tempomat, pribrzdil sem - otacky klesly a pak to na plyn reagovalo zase normalne...
ex Corolla E10, 4E-FE
Avensis T22, 3ZZFE
Martin
Člen Týmu

Příspěvek od Martin »

Tak se to zase jednou podarilo, otacky zustaly viset kolem u 5k, proslap sem plyn az na podlahu - houply se k 6k a pak spadly dolu a zacalo se to chovat normalne. Zacinam mit podezreni na bowden. Je dole u pedalu taky pruzina, nebo to cely taha ta co je na klapce?
ex Corolla E10, 4E-FE
Avensis T22, 3ZZFE
Jumpik
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jumpik »

Zdravím všechny,
tak to vypadá, že to co dělá auto mě je v oukleji, jak to tady čtu.
Mám Avensis T25 D4D a trochu mne zarazilo, když jsou teď nižší teploty (6 stupňů), tak při nastartování jsou po chvilce otáčky cca 800, ale jakmile zapnu topení - ne klimatizaci, tak jsou hned na 1500. Vždy když auto stojí. Přestane to když se ukazatel teploty vody blíží k standardnímu zahřátí.
Je to v pořádku ? Zkušenosti s tímhle autem mám zatím pouze letní.
Díky
Land Cruiser 120 D4D 3,0 2005
Avensis T25 D4D 2,0 2005
jelinek4
Věčnej rejpal

Příspěvek od jelinek4 »

Ano je to v poriadku akurat mne sa dvihali len na 1200 otacok.
teraz Avensis, r.2016, 1.8 Valvematic, 108 kw, 23000 km
predtým Avensis T25, r. 2004, 2.0 D-4D, 85kw, 330000 km
Citron
Řidič

Příspěvek od Citron »

Jumpik píše:Zdravím všechny,
tak to vypadá, že to co dělá auto mě je v oukleji, jak to tady čtu.
Mám Avensis T25 D4D a trochu mne zarazilo, když jsou teď nižší teploty (6 stupňů), tak při nastartování jsou po chvilce otáčky cca 800, ale jakmile zapnu topení - ne klimatizaci, tak jsou hned na 1500. Vždy když auto stojí. Přestane to když se ukazatel teploty vody blíží k standardnímu zahřátí.
Je to v pořádku ? Zkušenosti s tímhle autem mám zatím pouze letní.
Díky
Naprosto v pořádku. Z logiky věci, dáš autu impuls že chceš teplí vzduch, řídící jednotka řekne jasně šéfe chvilku to potrvá, ale dávám motoru signál na zvýšení otáček, více otáček rychlejší ohřev motoru. Já v chladných měsících radši trpím a zapnu jen vyhřívání sedačky, pro mě má prioritu nejdřív ohřát motor, pak mě :lol:
2005 - TOYOTA AVENSIS COMBI 2,2 D-CAT 130 kW
Odpovědět

Zpět na „Avensis“