Automatické svícení

nová modelová řada - nástupce Corolly
Aleš Zíka
Člen Týmu

Re: Automatické svícení

Příspěvek od Aleš Zíka »

Nohis píše:A kam to relé konkrétně zapojit?
Omlouvám se, že se ozývám až teď, ale přes víkend jsem na to neměl čas.
Nejrychlejší cesta je přerušit světle šedý drát vedoucí z pinu 2 z konektoru Q2 pojistkové skříňky pod volantem a dát tam normální vypínač (drát se asi bude muset nastavit) - při jeho rozepnutí pak palubka svítí plným jasem bez ohledu na svítící/nesvítíci světla.
Dá se to zautomatizovat pomocí relé, které je ale potřeba něčím řídit, a tady odkazuji na svůj popis http://uloz.to/xuoowSnR/denni-sviceni-zip
Aleš Zíka
Člen Týmu

Příspěvek od Aleš Zíka »

Aley píše:
Aleš Zíka píše:
Nohis píše:Hoši, najde se tedy někdo kdo zkoušel prostým relé zapojit automatické zapnutí světel po nastartování? A je nějaký trik aby se mi nesnižoval jas palubky přes den? :)
Není to až takový problém, v principu jde o to, dát tam relé se dvěma spínacími kontakty, které sepne při zapnutí zapalování a jedním kontaktem zapne obrysová a druhým potkávací světla.
Jen taková drobnost: Myslím, že stačí obyčejné relé s jedním spínacím kontaktem k zapnutí obrysových i potkávacích světel. Dle diagramu zapojení se signál obou světel přes relé spojuje se zemí a na každém signálu máš diodu, takže se neovlivňují.
Ano, jedna z variant je jednoduché relé a diody. Ale znova upozorňuju, že tu první část úpravy (denní svícení) jsem prakticky neralizoval, tak nemůžu vyloučit, že jsem něco přehlédl - on proud je mrcha a občas se tam uzavírají různé nečekané smyčky přes kostru a vlákna zhasnutých světel...
Na tu palubku asi bude druhé relé potřeba, pochybuji, že by se to dalo vymyslet tak, aby jedno relé řídilo denní svícení i intenzitu podsvitu. Ten můj systém prakticky funguje tak, že v noci si normálně "rozsvítím" páčkou na volantu a tím mi pohasne palubka a rozsvítí se podsvícení ovladačů.
Aley
Člen Týmu

Příspěvek od Aley »

Aleš Zíka píše:Na tu palubku asi bude druhé relé potřeba, pochybuji, že by se to dalo vymyslet tak, aby jedno relé řídilo denní svícení i intenzitu podsvitu.
To rozhodně souhlas. Dle nákresu vidím, že parkovací a potkávací světla se zapínají spojením signálového vodiče se zemí a tam stačí společné relé s jednou diodou. Naopak to panel-relay spíná silový vodič 12V přes 7.5A pojistku - i na fotkách je vidět, že šedý drát je tlustý. :-)
Aleš Zíka
Člen Týmu

Příspěvek od Aleš Zíka »

Aley píše:To rozhodně souhlas. Dle nákresu vidím, že parkovací a potkávací světla se zapínají spojením signálového vodiče se zemí a tam stačí společné relé s jednou diodou. Naopak to panel-relay spíná silový vodič 12V přes 7.5A pojistku - i na fotkách je vidět, že šedý drát je tlustý. :-)
To ano, ony jsou přes něj napájeny podsvětlovací žárovky a ledky ve všech ovládacích prvcích, takže nějaký proud tam poteče...

Ještě jsem si vzpomněl: Dodatečně mě pak napadlo, že by se PANEL Relay mohlo sepnout až při rozsvícení hlavních světel, ne jen parkovaček, teoreticky by mělo stačit připojit katodu D1 na pin 8 místo 13 konektoru E60 levé páčky. Ale už se mi v tom nechtělo znovat vrtat, tak jsem to nijak podrobně neanalyzoval, jestli tam není někde nějaká zrada.
Totiž kroužek pro zapnutí zadní mlhovky má mechanický blok (aspoň u mé verze) a dá se otočit, jen když je pootočená i páčka zapnutí světel, takže abych mohl zapnout zadní mlhovku, musim zapnout aspoň parkovačky (což je myslím podle vyhlášky správně, možná dokonce musí svítit i přední světla, ale tady stejně už svítí kvůli dennímu svícení), ale tím mi zhasne palubka a ve dne je blbě vidět. Kdyby se to takhle upravilo, tak by stačilo nechat zapnuté parkovačky, to mlhovka určitě zůstane zapnutá, a palubka by pořád svítila naplno.
Naposledy upravil(a) Aleš Zíka dne stř 24.05.2017, 15:17, celkem upraveno 1 x.
MiBo
Věčnej rejpal

Příspěvek od MiBo »

Prvom rade sa chcem podakovat za schemy ktore ponukol "Ales Zika"
To ma nastartovalo a vysledok je nasledovny:
Nastudoval zakony (SK+ EHK ) potvrdila aj policia SK-pisomnej forme!!!

"DENNE SVETLA - pouzite- TLMENE" JE MOZNE NA SK. MAT SAMOSTATNE ZAPNUTE - BEZ OBRYSOVIEK .
To znamena ze staci jedno rele ktrore zapne len tlmene svetla. / vykres -Ales Zika-DLR-tlumena.pdf /
Netreba ani rele na podsvietenie palubovky.prerusovat drat..... bude to fungovat po starom........

DENNE SVETLA-TLMENE sa zapnu automaticky-ked:
1. auto je nastartovane (elek.zopne rele pri 13.5V alebo nastavis max 14,2V)
2. auto odbrzdene - rucna brzda! ( EHK 48. 6.19. Denné svietidlo (predpis č. 87) 6.19.7.1.2.)
3. automatika sa vypne - ked rucne zapnes obrysove svetla.....atd

Je moznost to cele vypnut. Samozrejme vodica informuje svet. sig.
Naposledy upravil(a) MiBo dne čtv 07.07.2016, 09:43, celkem upraveno 3 x.
MiBo
Věčnej rejpal

Příspěvek od MiBo »

ODSKUSANE 04.07.2016
Naposledy upravil(a) MiBo dne pon 04.07.2016, 16:54, celkem upraveno 2 x.
MiBo
Věčnej rejpal

Příspěvek od MiBo »

KTO MA ZAUJEM POSKYTNEM SCHEMU......
Odpovědět

Zpět na „Auris“