Automatické svícení

nová modelová řada - nástupce Corolly
Nohis
Řidič

Automatické svícení

Příspěvek od Nohis »

Hoši, najde se tedy někdo kdo zkoušel prostým relé zapojit automatické zapnutí světel po nastartování? A je nějaký trik aby se mi nesnižoval jas palubky přes den? :)
Luke_Luke
Věčnej rejpal

Re: Automatické svícení

Příspěvek od Luke_Luke »

Nevim, jak to ma mk2 Auris, ale u mk1 nastavis v setupu pridrzenim tlacitka jas naplno(je tam 5 stupnu) a po rozsviceni svetel bude taky naplno. Ja to tak mel chvilku, ale musel jsem si dat o jedno mene, protoze jsem pak nepoznal, jestli svitim nebo ne, coz u denniho by odpadlo :)
2019 Proceed 7DCT GTline PLUS
2009 Auris 1,6 dual VVT-i 125k Exclusive
ex 1997 Tigra 1,4 16V - 90k + PowerBox
Obrázek
Aleš Zíka
Člen Týmu

Příspěvek od Aleš Zíka »

Nohis píše:Hoši, najde se tedy někdo kdo zkoušel prostým relé zapojit automatické zapnutí světel po nastartování? A je nějaký trik aby se mi nesnižoval jas palubky přes den? :)
Není to až takový problém, v principu jde o to, dát tam relé se dvěma spínacími kontakty, které sepne při zapnutí zapalování a jedním kontaktem zapne obrysová a druhým potkávací světla. Tohle jsem ale sám nedělal, dělali mi to při koupi v Toyota Rozkoš Jihlava, dali tam relé se zpožděním, které sepne asi až za 5 s, takže světla neblikají při startování, kdy je odlehčovací relé zase zhasne. Relé je přibastlené k pojistkové skříňce pod volantem, kde jsou blízko všechny potřebné dráty.

Co se podsvitu týká, Aurisy s denním svícením z výroby to mají řešené tak, že mají relé nazvané PANEL RELAY, které sepne podsvícení ovladačů a ztlumení přístrojovky jen v případě, že světla jsou rozsvícená páčkou a ne automatem, u ostatních verzí je to spojené natvrdo. Takže jde o to přerušit jeden drát a vrazit tam relé, plus nějakou logiku (diody), která ho sepne jen při zapnutí světel páčkou. Tohle jsem si dobastloval si před rokem.

Býval tu ruský server, kdy byla vystavená dokumentace k Aurisu - schémata a návody, jak rozebrat kde co, ale už nefunguje. Nevíte, jestli to je někde k nalezení. Mohl bych zkusit sepsat nejaký návod, ale musím doma vyhrabat poznámky, které jsem si před akcí dělal, plus by se mi hodil odkaz na tu dokumentaci. Jo, dělal jsem to na Aurisu první verze, nevím, jak moc se v tomhle liší novější verze.
Plextor
Věčnej rejpal

Příspěvek od Plextor »

Yaris 3 / 1.33 2011
VW Tiguan 2.0, 150k, 2018, po Praze do 6,8l, dálnice 6,4l
měl jsem E12U 1.4, E15U 1.6, T27 2.2.aut, RAV 4.4 - 2.2 aut.
Nohis
Řidič

Příspěvek od Nohis »

Aleši, kdyby jsi napsal návod, tak by to byla naprostá paráda!
Aleš Zíka
Člen Týmu

Příspěvek od Aleš Zíka »

Musím vyhrabat nějaké poznámky a pokusím se něco sepsat, jen mi to asi bude pár dní trvat. Schémata mám (akorát patrně není úplně legální je šířit), nějaké fotky taky, škoda toho ruského serveru, byl tam postup jak sundat kryty pod volantem a sloupku řízení. Jen znovu upozorňují, že základní denní svícení mám od prodejce, takže popíšu, jak bych to dělal já, kdyby tam nebylo. Ale když jsem to zkoumal to jejich, mají to zhruba stejně :)
Aleš Zíka
Člen Týmu

Příspěvek od Aleš Zíka »

Tak jsem vyhrabal poznámky, něco namaloval a naskenoval a napsal návod. Protože tady mi to nedovolí přílohu přes čtvrt mega, dal jsem to na http://uloz.to/xuoowSnR/denni-sviceni-zip, návod je v souboru popis_zapojeni.pdf.

Pokud tam najdete nějaké chyby nebo nejasnosti, ozvěte se, a já to doplním.
Nohis
Řidič

Příspěvek od Nohis »

Lepší návod bych si nedokázal představit, určitě to spoustě lidem pomůže :-)

Díky Aleši! ;-)
Aley
Člen Týmu

Příspěvek od Aley »

Aleš Zíka píše:
Nohis píše:Hoši, najde se tedy někdo kdo zkoušel prostým relé zapojit automatické zapnutí světel po nastartování? A je nějaký trik aby se mi nesnižoval jas palubky přes den? :)
Není to až takový problém, v principu jde o to, dát tam relé se dvěma spínacími kontakty, které sepne při zapnutí zapalování a jedním kontaktem zapne obrysová a druhým potkávací světla.
Jen taková drobnost: Myslím, že stačí obyčejné relé s jedním spínacím kontaktem k zapnutí obrysových i potkávacích světel. Dle diagramu zapojení se signál obou světel přes relé spojuje se zemí a na každém signálu máš diodu, takže se neovlivňují.
Nohis
Řidič

Příspěvek od Nohis »

A kam to relé konkrétně zapojit?
MiBo
Věčnej rejpal

Příspěvek od MiBo »

Dostal si sz,...islo to stiahnut a rozbalit!!!
farnell
Věčnej rejpal

Příspěvek od farnell »

MiBo
Ty nie si fakt kompletny! To sa Tu hrame na SZ, alebo sa ostychas podelit sa s inými?!
Nechapem co ma tato tvoja hra na SZ znamenat?! Uz minule som Ti napisal ,ze ak mas dake informacie tak ich nezasielaj do SZ. Podel sa s inými o svoje poznatky.
Co na tom ,ze to uz bolo dakde spomenute. Navyse vela odkazov aj tu na fore je uz nefunkcnych takze rozhodne by o spam neslo.
Ospravedlnujem sa za OT ale v pripade tohto individua mi to jednoducho nedalo.
Toyota Corolla 1.8 TS Trek 2021
"Rozprávaj tak ako Ti zobák narástol"
MiBo
Věčnej rejpal

Příspěvek od MiBo »

farnell:
Urazat ..............
Bola to moja SLOBODNA VOLBA zaslat "SZ"

PRAJEM PEKNY 1.MAJ
farnell
Věčnej rejpal

Příspěvek od farnell »

Aha. No fajn. Aj to je postoj...
Toyota Corolla 1.8 TS Trek 2021
"Rozprávaj tak ako Ti zobák narástol"
Aley
Člen Týmu

Příspěvek od Aley »

Nohis píše:A kam to relé konkrétně zapojit?
Viz návod od Aleše Zíky: http://uloz.to/xuoowSnR/denni-sviceni-zip
(Pár hodin jsem na to civěl, než jsem pochopil ty nákresy, ale možná budete rychlejší. :wink:)
Odpovědět

Zpět na „Auris“