Rav4 II 2,0 VVTi LPG nejde na všechny- prosím pomoc

vše ohledně modelové řady Rav 4
Odpovědět
martinP
Člen Týmu

Rav4 II 2,0 VVTi LPG nejde na všechny- prosím pomoc

Příspěvek od martinP »

Zdar chlapi, prosím pomoc, už nevím kudy kam, mám Rav4 II generace, 2,0 VVTI s LPG s 204 000 km. Motor se hádá, nejde za plynem (v režimu benzín samozřejmě), šlápnu na plyn a motor chce zdechnout, povolim mu a vyběhne do otáček. Čim víc plynu, tim víc se dusí a je slyšet, že v tu chvíli nejde na všechny. Ale jakmile se dostanu přes 3500 otáček, tak jde (ale nesmim mu povolit) . Přepnu na plyn, hádá se stejně, ale funguje už třeba od 2500 otáček a jde mnohem volnějc za plynem.
Takže jsem vyměnil palivový filtr, byl špinavý až zahnojený uvnitř, v nádrži trocha bordelu, ale žádná tragedie. Beze změny. ŘJ ukazuje chybu vyhřívání 1 diagnostické lambády před katem a chybu P1115, což jsem vygooglil jako chybu čidla teploty nasávaného vzduchu, nebo čidlo na teplotu vody. Diagnostika ukázala při chodu motoru u 1,3,4 válce 0%, ale u druhého 18-20%! Jako by dvojka nezapalovala. Ještě jsem nechal změřit a vyčistit vstřikovače benzínu, které byly jako nové (hodnotami). Nic. Ve vstřikovací liště čisto a dostatek paliva. Poté výměna svíček NGK iridium za ty samé. Nic. Tak jsem vyměnil cívku na onom 2 válci. Nic. Tak jsem vyměnil váhu vzduchu, která je s čidlem nasávaného vzduchu a opět nečekaně Nic, ani kontrolka chyby motoru nezhasla ( asi to rozsvěcuje i ohřev tý lambády). Na teplotní čidlo vody ještě čekam, ale pochybuju že by tak moc ovlivnilo chod motoru... Má někdo prosím nějaký nápad nebo zkušenost??? :cry:
baghiras
Člen Týmu

Re: Rav4 II 2,0 VVTi LPG nejde na všechny- prosím pomoc

Příspěvek od baghiras »

martinP píše:Zdar chlapi, prosím pomoc, už nevím kudy kam, mám Rav4 II generace, 2,0 VVTI s LPG s 204 000 km. Motor se hádá, nejde za plynem (v režimu benzín samozřejmě), šlápnu na plyn a motor chce zdechnout, povolim mu a vyběhne do otáček. Čim víc plynu, tim víc se dusí a je slyšet, že v tu chvíli nejde na všechny. Ale jakmile se dostanu přes 3500 otáček, tak jde (ale nesmim mu povolit) . Přepnu na plyn, hádá se stejně, ale funguje už třeba od 2500 otáček a jde mnohem volnějc za plynem.
Takže jsem vyměnil palivový filtr, byl špinavý až zahnojený uvnitř, v nádrži trocha bordelu, ale žádná tragedie. Beze změny. ŘJ ukazuje chybu vyhřívání 1 diagnostické lambády před katem a chybu P1115, což jsem vygooglil jako chybu čidla teploty nasávaného vzduchu, nebo čidlo na teplotu vody. Diagnostika ukázala při chodu motoru u 1,3,4 válce 0%, ale u druhého 18-20%! Jako by dvojka nezapalovala. Ještě jsem nechal změřit a vyčistit vstřikovače benzínu, které byly jako nové (hodnotami). Nic. Ve vstřikovací liště čisto a dostatek paliva. Poté výměna svíček NGK iridium za ty samé. Nic. Tak jsem vyměnil cívku na onom 2 válci. Nic. Tak jsem vyměnil váhu vzduchu, která je s čidlem nasávaného vzduchu a opět nečekaně Nic, ani kontrolka chyby motoru nezhasla ( asi to rozsvěcuje i ohřev tý lambády). Na teplotní čidlo vody ještě čekam, ale pochybuju že by tak moc ovlivnilo chod motoru... Má někdo prosím nějaký nápad nebo zkušenost??? :cry:
Zdravím, nejsem teda žádnej profík na motory, ale pokud by mi to hlásilo chybu od lambdy, tak bych začal spíš s ní? Nevím co máš přesně za model, ale 2000-2003 měli 4 lambdy, taky už jsem 2 měnil. Pokud se motor hádá i na benzín i na LPG, bude chyba někde na jinde než v palivu, nebo jeho přívodu?
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

jo jo... lambdy jsou potvory u 1AZ-fe..... a kor ty od Bosche (nikdy nedavat) a ani univerzaly jine.... proste jen ty, co tam maji byt...
Back in Czech.
martinP
Člen Týmu

Příspěvek od martinP »

díky chlapi za reakce, lambádu jsem pro klid v duši vyměnil a už jen aby zhasla kontrolka motoru. Takže pamět závad nula a auto nejede. Lambáda je origo Denso podle čísla. Rok je to 2001 takže 4 sondy a 2 katy, oba katy průchozí ( sundal jsem svody a stejné), Zkusil jsem škrticí klapku, vyčistil, pro jistotu jsem vyměnil potenciometr, který bývá často závadou ( ikdyž ho nehlásí řj, tak může být vydřený). Lepší chod to má i díky doštelovanému lanku, ale hlavní problém zůstává... Prostě když šlápnu plynový pedál na zem z jakýchkoliv otáček, tak se motor dusí. Komprese změřena a cca 11 barů, takže krása. Sudnal jsem víko ventilů, kvůli rozvodum, vypadá že střihá v pohodě. Prostě to vypadá, jak kdyby byl řetěz poskočenej o zub, ale to by to hlásila řj jako chybu časování motoru a to nehlásí. Změřil jsem tlak benzínu před lištou a 1,2 Baru, což se mi zdá málo a nemůžu nikde vyčíst, kolik má být. Je divné, že motor skoro pokaždé nejde nastartovat, právě jak kdyby bylo málo tlaku benzínu, což chci ještě zkusit připojit bokem čerpadlo z celici, které dává 3 Bary. Má někdo ještě nějaký tip??? už jsem vyzkoušel všechno a furt stejné, asi to zapálim a bude o jeden srá... méně :bomb:
Čepo
Věčnej rejpal

Příspěvek od Čepo »

vzduchový filtr?
Toyota Corolla E 12, 1,6 VVTi, 5HB, 05/2006 ex
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
martinP
Člen Týmu

Příspěvek od martinP »

nene, taky nový a úplně bez filtru je to stejné.

Jenom pro shrnutí napíšu, co je odzkoušeno, aby se to nepletlo:
nový vzduchový filtr
nová váha vzduchu s teplotou nasávaného vzduchu
škrticí klapka proměřena, odzkoušena podle manuálu Toyoty, respektive její ansámbl k volnoběhu
nový potenciometr škrticí klapky
vstřikovací ventily odzkoušeny na stolici a vyčištěny
palivový filtr v nádrži nový (jiný to nemá) + 3x zkontrolována těsnost přívodu paliva do lišty
kompresní tlaky zkontrolovány
rozvod motoru zkontrolován ( nejspíše ok)
průchodnost katalyzátorů ověřena
lambda sonda před katem nová
svíčky iridiové nové
odzkoušeny i nové zapalovací cívky
Čepo
Věčnej rejpal

Příspěvek od Čepo »

Pak jedině palivo, ale předpokládám, že si ho řešil při výměně palivového filtru a nemáš tam nějaký "kentus"
Toyota Corolla E 12, 1,6 VVTi, 5HB, 05/2006 ex
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
baghiras
Člen Týmu

Příspěvek od baghiras »

Čepo píše:Pak jedině palivo, ale předpokládám, že si ho řešil při výměně palivového filtru a nemáš tam nějaký "kentus"
Palivo to podle mě nebude, pokud to dělá na benzín i LPG. Osobně bych to viděl na chybu v elektrice, nebo v rozvodech.
Asi dám blbej příklad, ale když mi totéž dělalo kdysi u škodovky 120 s el. zapalováním na LPG i benzín, byl v prdeli palec rozdělovače a komplet se rozhazoval předstih. Takže řetěz bych asi neměnil, ale jestli existuje možnost to nějak změřit, tak bych to nechal udělat, aspoň pro jistotu a vyloučení další možnosti.
Odpovědět

Zpět na „Rav 4“