Zdar chlapi, prosím pomoc, už nevím kudy kam, mám Rav4 II generace, 2,0 VVTI s LPG s 204 000 km. Motor se hádá, nejde za plynem (v režimu benzín samozřejmě), šlápnu na plyn a motor chce zdechnout, povolim mu a vyběhne do otáček. Čim víc plynu, tim víc se dusí a je slyšet, že v tu chvíli nejde na všechny. Ale jakmile se dostanu přes 3500 otáček, tak jde (ale nesmim mu povolit) . Přepnu na plyn, hádá se stejně, ale funguje už třeba od 2500 otáček a jde mnohem volnějc za plynem.
Takže jsem vyměnil palivový filtr, byl špinavý až zahnojený uvnitř, v nádrži trocha bordelu, ale žádná tragedie. Beze změny. ŘJ ukazuje chybu vyhřívání 1 diagnostické lambády před katem a chybu P1115, což jsem vygooglil jako chybu čidla teploty nasávaného vzduchu, nebo čidlo na teplotu vody. Diagnostika ukázala při chodu motoru u 1,3,4 válce 0%, ale u druhého 18-20%! Jako by dvojka nezapalovala. Ještě jsem nechal změřit a vyčistit vstřikovače benzínu, které byly jako nové (hodnotami). Nic. Ve vstřikovací liště čisto a dostatek paliva. Poté výměna svíček NGK iridium za ty samé. Nic. Tak jsem vyměnil cívku na onom 2 válci. Nic. Tak jsem vyměnil váhu vzduchu, která je s čidlem nasávaného vzduchu a opět nečekaně Nic, ani kontrolka chyby motoru nezhasla ( asi to rozsvěcuje i ohřev tý lambády). Na teplotní čidlo vody ještě čekam, ale pochybuju že by tak moc ovlivnilo chod motoru... Má někdo prosím nějaký nápad nebo zkušenost???
Rav4 II 2,0 VVTi LPG nejde na všechny- prosím pomoc
Re: Rav4 II 2,0 VVTi LPG nejde na všechny- prosím pomoc
Zdravím, nejsem teda žádnej profík na motory, ale pokud by mi to hlásilo chybu od lambdy, tak bych začal spíš s ní? Nevím co máš přesně za model, ale 2000-2003 měli 4 lambdy, taky už jsem 2 měnil. Pokud se motor hádá i na benzín i na LPG, bude chyba někde na jinde než v palivu, nebo jeho přívodu?martinP píše:Zdar chlapi, prosím pomoc, už nevím kudy kam, mám Rav4 II generace, 2,0 VVTI s LPG s 204 000 km. Motor se hádá, nejde za plynem (v režimu benzín samozřejmě), šlápnu na plyn a motor chce zdechnout, povolim mu a vyběhne do otáček. Čim víc plynu, tim víc se dusí a je slyšet, že v tu chvíli nejde na všechny. Ale jakmile se dostanu přes 3500 otáček, tak jde (ale nesmim mu povolit) . Přepnu na plyn, hádá se stejně, ale funguje už třeba od 2500 otáček a jde mnohem volnějc za plynem.
Takže jsem vyměnil palivový filtr, byl špinavý až zahnojený uvnitř, v nádrži trocha bordelu, ale žádná tragedie. Beze změny. ŘJ ukazuje chybu vyhřívání 1 diagnostické lambády před katem a chybu P1115, což jsem vygooglil jako chybu čidla teploty nasávaného vzduchu, nebo čidlo na teplotu vody. Diagnostika ukázala při chodu motoru u 1,3,4 válce 0%, ale u druhého 18-20%! Jako by dvojka nezapalovala. Ještě jsem nechal změřit a vyčistit vstřikovače benzínu, které byly jako nové (hodnotami). Nic. Ve vstřikovací liště čisto a dostatek paliva. Poté výměna svíček NGK iridium za ty samé. Nic. Tak jsem vyměnil cívku na onom 2 válci. Nic. Tak jsem vyměnil váhu vzduchu, která je s čidlem nasávaného vzduchu a opět nečekaně Nic, ani kontrolka chyby motoru nezhasla ( asi to rozsvěcuje i ohřev tý lambády). Na teplotní čidlo vody ještě čekam, ale pochybuju že by tak moc ovlivnilo chod motoru... Má někdo prosím nějaký nápad nebo zkušenost???
jo jo... lambdy jsou potvory u 1AZ-fe..... a kor ty od Bosche (nikdy nedavat) a ani univerzaly jine.... proste jen ty, co tam maji byt...
Back in Czech.
díky chlapi za reakce, lambádu jsem pro klid v duši vyměnil a už jen aby zhasla kontrolka motoru. Takže pamět závad nula a auto nejede. Lambáda je origo Denso podle čísla. Rok je to 2001 takže 4 sondy a 2 katy, oba katy průchozí ( sundal jsem svody a stejné), Zkusil jsem škrticí klapku, vyčistil, pro jistotu jsem vyměnil potenciometr, který bývá často závadou ( ikdyž ho nehlásí řj, tak může být vydřený). Lepší chod to má i díky doštelovanému lanku, ale hlavní problém zůstává... Prostě když šlápnu plynový pedál na zem z jakýchkoliv otáček, tak se motor dusí. Komprese změřena a cca 11 barů, takže krása. Sudnal jsem víko ventilů, kvůli rozvodum, vypadá že střihá v pohodě. Prostě to vypadá, jak kdyby byl řetěz poskočenej o zub, ale to by to hlásila řj jako chybu časování motoru a to nehlásí. Změřil jsem tlak benzínu před lištou a 1,2 Baru, což se mi zdá málo a nemůžu nikde vyčíst, kolik má být. Je divné, že motor skoro pokaždé nejde nastartovat, právě jak kdyby bylo málo tlaku benzínu, což chci ještě zkusit připojit bokem čerpadlo z celici, které dává 3 Bary. Má někdo ještě nějaký tip??? už jsem vyzkoušel všechno a furt stejné, asi to zapálim a bude o jeden srá... méně
vzduchový filtr?
Toyota Corolla E 12, 1,6 VVTi, 5HB, 05/2006 ex
Toyota Auris 1,6 Valvematic Luna, VSC+TRC, 5HB, červená 3R3, 06/2010
Toyota Yaris III, 1,0 VVTi Active 5HB červená 3P0, 08/2012 "Mixérik"
nene, taky nový a úplně bez filtru je to stejné.
Jenom pro shrnutí napíšu, co je odzkoušeno, aby se to nepletlo:
nový vzduchový filtr
nová váha vzduchu s teplotou nasávaného vzduchu
škrticí klapka proměřena, odzkoušena podle manuálu Toyoty, respektive její ansámbl k volnoběhu
nový potenciometr škrticí klapky
vstřikovací ventily odzkoušeny na stolici a vyčištěny
palivový filtr v nádrži nový (jiný to nemá) + 3x zkontrolována těsnost přívodu paliva do lišty
kompresní tlaky zkontrolovány
rozvod motoru zkontrolován ( nejspíše ok)
průchodnost katalyzátorů ověřena
lambda sonda před katem nová
svíčky iridiové nové
odzkoušeny i nové zapalovací cívky
Jenom pro shrnutí napíšu, co je odzkoušeno, aby se to nepletlo:
nový vzduchový filtr
nová váha vzduchu s teplotou nasávaného vzduchu
škrticí klapka proměřena, odzkoušena podle manuálu Toyoty, respektive její ansámbl k volnoběhu
nový potenciometr škrticí klapky
vstřikovací ventily odzkoušeny na stolici a vyčištěny
palivový filtr v nádrži nový (jiný to nemá) + 3x zkontrolována těsnost přívodu paliva do lišty
kompresní tlaky zkontrolovány
rozvod motoru zkontrolován ( nejspíše ok)
průchodnost katalyzátorů ověřena
lambda sonda před katem nová
svíčky iridiové nové
odzkoušeny i nové zapalovací cívky
Pak jedině palivo, ale předpokládám, že si ho řešil při výměně palivového filtru a nemáš tam nějaký "kentus"
Toyota Corolla E 12, 1,6 VVTi, 5HB, 05/2006 ex
Palivo to podle mě nebude, pokud to dělá na benzín i LPG. Osobně bych to viděl na chybu v elektrice, nebo v rozvodech.Čepo píše:Pak jedině palivo, ale předpokládám, že si ho řešil při výměně palivového filtru a nemáš tam nějaký "kentus"
Asi dám blbej příklad, ale když mi totéž dělalo kdysi u škodovky 120 s el. zapalováním na LPG i benzín, byl v prdeli palec rozdělovače a komplet se rozhazoval předstih. Takže řetěz bych asi neměnil, ale jestli existuje možnost to nějak změřit, tak bych to nechal udělat, aspoň pro jistotu a vyloučení další možnosti.