repro
Tak jsem si udelal radost a nechal si provest kompletni vymenu repro. Predek http://www.ahifi.cz/reproduktory-rainbo ... model.html, do zadnich dveri http://www.ahifi.cz/reproduktory-kicker-ds650.html + vytlumeni prednich dveri. Vse na originalni radio bez zesilovace, o kterem jsem uvazoval taky, ale nakonec jsem se od toho nechal odradit. Originalni radio je docela brzda na druhou stranu ma sve vyhody (ovladani na volantu a v neposledni rade vzhled). V obchode mi rikali ze zesilovac v kombinaci s origo radiem velky zisk neprinese, naprotitomu v dilne, kde jsem montaz nechal provest mi bylo receno, ze by se touhle cestou jit dalo. Udajne by to prineslo vetsi dynamiku, ktera ted kvuli nedostatku vykonu chybi. Mate s timto nekdo prosim zkusenosti? Vyplati se nebo ne? Kazdopadne i pouha vymena reproduktoru prinesla vyrazne zlepseni.
- telleke
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Tak přínos by tam byl určitě. Přecijen zesilovač v rádiu není v žádném případě schopen dodat víc jak cca 28W na kanál, což je pro ideální dynamiku opravdu málo. Osazení dobrého, podotýkám dobrého, zesilovače bude hodně znát. Dobrým zesilovačem se myslí osvědčené značky a vyzkoušené modely zesilovačů.... McHammer, McFun, Peying, Raveland a podobné srágory tam nepatří.
Ovšem jak to půjde naroubovat na původní rádio netuším. Pokud origo rádio nemá alespoň základní linkové výstupy, pak je jakýkoliv zesilovač zbytečný, protože je zde možnost pouze vytvoření line-out pomocí výkonových výstupů rádia a tam jde veškerá kvalita do háje. I když šikovný bastlíř by zvládl linkový výstup z rádia vytáhnout.
Ovšem jak to půjde naroubovat na původní rádio netuším. Pokud origo rádio nemá alespoň základní linkové výstupy, pak je jakýkoliv zesilovač zbytečný, protože je zde možnost pouze vytvoření line-out pomocí výkonových výstupů rádia a tam jde veškerá kvalita do háje. I když šikovný bastlíř by zvládl linkový výstup z rádia vytáhnout.
Toyota Yaris Verso 1.3VVTi rv. 12/2000, Toyota Yaris 1.0VVTi rv. 11/2001
Jak to dela toyota s tou JBL premium sadou? Tam zesilovac je a podle vseho je vse napojeno na originalni radio. Pri posledni navsteve servisu jsem se na to ptal. Bohuzel mechanik si nebyl jisty jestli tam nedavaji nove i radio. Rikal ze moc casto to nedelaji. Podle prospektu to vypada pouze na zesilovac + repro za docela divokou cenu 25 000. No jeste necham reproduktory rozehrat a uvidime.
Toyota Auris 1.6 Valvematic Luna
Výměna reproduktorů.
Kluci neblázněte.Již mnoho let je mím koníčkem HiFi a proto si dovolím napsat mé doporučení,které je ověřeno lety praxe.Jedno z mnoha pravidel říká,že největší skok v kvalitě je změna kvality reproduktorů.Aby se dosáhlo srovnatelného zlepšení změnou zesilovače,musí být cena několikanásobná.Zesilovač radia v Aurisu není žádný zázrak,ale pokud nebudete používat 30cm subwoofer v kufru,ale jen 165cm repra ve dveřích,které stačí trochu zatlumit a hlavně sundat igelit a všechny otvory přelepit samolepícímy pásy.Musí se zabránit chvění tapecírunku a celých dveří,které funguje jako další membrána reproduktoru a zanáší do výsledné reprodukce pazvuky a zkreslení.Nikdy se to nedá úplně odstranit,ale pečlivost v této úpravě a výměna za repra kolem 3 tis.Kč s vysokou citlivostí přinese výborné výsledky i bez změny zesilovače.Korekce basů a výšek používejte minimálně a zjistíte,že výkon i na 50% bude dostatečný.( Ty Rainbow SAX je výborná volba,zadek měl být také komponentní,ne koaxiální.)
Zadni jsem daval pouze pro doplneni. Vetsinou jezdim sam nebo ve dvou. Puvodne mi bylo doporuceno zadek uplne vyhodit. To jsem nechtel, tak jsem vzal ty kicker DS650. Rozhodne spokojenost. Vytlumeni dveri je opravdu znat. Basy ale i vyšky jsou proti originalu neco neporovnatelneho. Clovek najednou slysi i to co nikdy driv neslysel:) Hlavnim dukazem o spravnosti tehle volby je ma pritelkyne. Puvodne se k tomu nestavela moc vstricne, ale kdyz to poprve slysela tak uznala ze teda jo:)
Toyota Auris 1.6 Valvematic Luna
Zadní repro.
Nejednodušší a dostatečné řešení vylepšení zadních repro je ponechat tu původní hrůzu tak,jak je.Vyhneš se odvrtání nýtů a pořízení nového mezikroužku pod nový reprák.Koupíš si nový výškáč,doporučuji vyzkoušený typ,který získal super hodnocení v časopisu Car & HiFi Carpower 284 S.Cena kolem 890Kč.Výškáč má na zadní části jemný závit,přes který ho uchytíš do tapecíru pod sklem.Dále zakoupíš vyhybku,která bude mít dělící kmitočet 2kHz.Je nutné,aby v ní byla tlumivka a kondík.Samotný kondenzátor by rozdělil frekvenci,ale nechal by hrát spodní reprák v celém rozsahu.Potřebujem tu hrůzu oříznout jen na nejnižší tony a většinu pásma,včetně lidského hlasu bude reprodukovat velmi dobrý výškáč.
Toto je nejméně pracné a nejlevnéjší řešení.Samozřejmostí je stržení celého igelitu a zalepení VŠECH otvorů tlumícím materiálem.Používám 3mm samolepící a na největším otvoru použiju druhou vrstvu pod kterou dávám duralové 5mm trubičky pro perfektní zpevnění.Polepení dveří nejen zlepší zvuk reproduktorů,které jsou uzavřeny jako v reprobedně,ale také znatelně sníží venkovní hluk v celém autě.Těmito pláty jsem polepil celý zadek od sedaček,pod rezervou a celý kufr.Konečně je radost si pustit dobrou muziku. Přeji mnoho zdaru.
Toto je nejméně pracné a nejlevnéjší řešení.Samozřejmostí je stržení celého igelitu a zalepení VŠECH otvorů tlumícím materiálem.Používám 3mm samolepící a na největším otvoru použiju druhou vrstvu pod kterou dávám duralové 5mm trubičky pro perfektní zpevnění.Polepení dveří nejen zlepší zvuk reproduktorů,které jsou uzavřeny jako v reprobedně,ale také znatelně sníží venkovní hluk v celém autě.Těmito pláty jsem polepil celý zadek od sedaček,pod rezervou a celý kufr.Konečně je radost si pustit dobrou muziku. Přeji mnoho zdaru.
Re: Zadní repro.
jaa tam zadny reprak nemam, potrebuju vedet zda tam dokazu nejakym zpusobem novy reprak prichytit , nez se do toho pustimruda píše:Nejednodušší a dostatečné řešení vylepšení zadních repro je ponechat tu původní hrůzu tak,jak je.Vyhneš se odvrtání nýtů a pořízení nového mezikroužku pod nový reprák.Koupíš si nový výškáč,doporučuji vyzkoušený typ,který získal super hodnocení v časopisu Car & HiFi Carpower 284 S.Cena kolem 890Kč.Výškáč má na zadní části jemný závit,přes který ho uchytíš do tapecíru pod sklem.Dále zakoupíš vyhybku,která bude mít dělící kmitočet 2kHz.Je nutné,aby v ní byla tlumivka a kondík.Samotný kondenzátor by rozdělil frekvenci,ale nechal by hrát spodní reprák v celém rozsahu.Potřebujem tu hrůzu oříznout jen na nejnižší tony a většinu pásma,včetně lidského hlasu bude reprodukovat velmi dobrý výškáč.
Toyota Auris 1,33 dual VVT-i 101k
Jsem překvapen,že existuje Auris,který nemá vzadu reproduktory,ještě tak u třídveřáku.Sundej tapec a kolem otvoru pro repro jsou tři dirky o průměru cca 5mm.Prodává se mezikroužek z MDF,který přišroubuješ na dveře a na tento kroužek přišroubuješ reproduktor.Výškáč se montuje těsně pod okno,protože vysoké frekvence jsou hodně směrové.Nedoporučuji koaxiální repro,které mají výškáč vsazen do středu basáku,ale samostatné basy a výšky.Pokud nejsi náročný na kvalitu reprodukce mohu Ti nabídnout originály,které jsem bez poškození zdemontovall z mého Aurise.Mají tu výhodu,že nemusíš shánět žádné mezikroužky a jen ho 3 šroubky prišroubuješ.Mohu poslat i oba orig.výškáče,které mají zabudovaný kondenzátor jako vyhybku.K těm by si musel sehnat okrasnou mřížku,což není problém.Repro můžeš mít za 100Kč/kus.
Re: repro
Neví náhodou někdo, jestli má třídveř Auris vzadu přípravu na reproduktory (myslím natažené dráty)? Díry v tapecu jsou,ale repro nikde.Asi nějaká sociální verze 

Ex Toyota Yaris r.v. 2000 1.0
Nyní Toyota Auris r.v. 2009 1,3 (3 dveř jako sporťák
Nyní Toyota Auris r.v. 2009 1,3 (3 dveř jako sporťák