Motor za studena bežal na vyššie otáčky - okolo 1400 o/min, ale najmä otáčky pomaly klesali na normál. Postupne sa to zhoršovalo, takže v tohotoročných horúčavách trvalo aj 5 minút, kým sa to ustálilo. To už mala chladiaca kvapalina dávno nad 70 stupňov. Potom sa k tomu pridalo náhodné kolísanie na voľnobehu na neutrál za jazdy o 200 otáčok s periódou zhruba sekunda. Chybu auto nehlásilo, ani univerzálna diagnostika nič pomohla. Podľa webu mali motory tejto generácie najmä v Celicách vadu - nevhodný materiál tesnenia pod nasávacím potrubím vzduchu. Prejavovalo sa to za studena nepravidelným voľnobehom a nejakými chybami ECU. Vyzeralo to podobne, ako moj problém, tak si hovorím, že to skúsim vymeniť. Rozobral som nasávanie a založil nové tesnenie. Popri tom som vyčistil škrtiacu klapku a skontroloval hadice, či to niekde neprisáva falošný vzduch. Všetko vyzeralo OK. Po resete riadiacej jednotky skúšobná jazda - a všetko to bolo ešte horšie. Otáčky za studena stúpli na 1900 a občasné kolísanie voľnobehu sa teraz dialo vždy. Aj po najazdení nejakých 200km kým sa ECU naučí nové parametre. Zasa žiadne chyby v diagnostike. Mal som podozrenie na škrtiacu klapku, lebo keď som to rozoberal všimol som si, že pri pohybe má divný zvuk. Pri zapnutí zapaľovania, bez štartu je klapka v nejakej polohe po zošlapnutí plynového pedálu a a pustení pedálu sa vrátila, ale mierne vrčala, akoby kmital riadiaci systém. Po konzultácii a diagnostike v miestnom neznačkovom servise, sme sa zhodli na výmene. Nová stojí 1100€, takže mi ponúkli použitú za 90€. Po výmene sa otáčky vrátili do normálu, takže príčina bola v klapke. Čistením som jej nejako ešte pomohol, čo mi nejde do hlavy, pretože podľa popísanej technológie je klapka skoro nezničiteľná. Preto som tú starú rozobral. Musia sa odvŕtať nity držiace plastový kryt. Čakal som pod krytom tesnenie ale napodiv žiadne. Je tam drážka, kde by som čakal vloženú gumu, ale u mňa bola prázdna. Dosadacia plocha a steny hliníkového skeletu sú už zoxidované, podobne ako teleso klapky zvonka a bolo vidieť aj nejaký prach vnútri. Foto je priložené - je vybratý motor a plastový prevod. Vidieť stopy korózie aj na oceľovom pastorku motorčeka. Nechce sa mi veriť, že by to malo byť takto otvorené voči prípadnej vlhkosti a prachu v motorovom priestore. To musí zničiť ten jednosmerný motorček, ktorý je otvorený. Nevidel niekto ešte klapku otvorenú, či tam má byť tesnenie?
Chcel by som ešte poprosiť niekoho s takým istým motorom, či sú voľnobežné otáčky zohriateho motora na neutrál za jazdy rovnaké ako otáčky, keď auto stojí?