T25: Range / dojezd

vše ohledně modelové řady Avensis
xtreo
Navigátor

T25: Range / dojezd

Příspěvek od xtreo »

Jaké máte zkušenosti s ukazatelem dojezdových km? Trochu mě dneska zaskočilo, když začalo svítit hladové oko a Range ukazoval pouhých 40 km, přičemž jsem najel (po městě) tak 34 km a už mi svítil Range 1 km a s tím jsem i dojel na benzínku, kde jsem natankoval 53 l. Přičemž podle manuálu by objem nádrže měl být 60 l. Tudíž jsem tam měl mít ještě 7 l, takže něco skoro ke 100 km.

Takže když budu mít Range na nule, tak s tím mohu klidně dalších 50 km pokračovat? :-)
DavidDDD
Věčnej rejpal

Re: T25: Range / dojezd

Příspěvek od DavidDDD »

Tak určitě.. :mrgreen:
Prius - ta obrazovka je droga :-)
EX : Prius, Lexus RX h, LC120, LC100, Previe,Camry...atd.
Nyní LC100 (nafurt) + Prius+ a Verso 1,8...
Milfi
Člen Týmu

Příspěvek od Milfi »

Mně to ukazuje úplně na prd. Několikrát se mi stalo, že dojezd ukazoval 0 a dotankoval jsem jen 56 litrů. Jak kdy. Každopádně vím, že když začne svítit rezerva, tak tam mám ještě cca 6 litrů.
Lišák
Řidič

Příspěvek od Lišák »

Ten RANGE ukazatel je velmi orientační. S plnou nádrží mi nikdy neukáže přes 500 km (a to na nádrž ujedu běžně přes 600 km). Spojitost mezi tímto ukazatelem a hladovým okem neexistuje vůbec, resp. (nemám to vypozorováno do detailu) řekl bych, že oko se rozsvítí, když RANGE ukazuje dojezd tak 10 - 50 km. A ano, i já někdy poprvé se zatajeným dechem dojel na benzínku, když RANGE ukazovalo "0" a povrch jsem natankoval 55 litrů.
Toyota Avensis T25, 2.4, 120 kW Obrázek
Lexus IS200, 2.0, 114 kW Obrázek
ex Toyota Corolla E12, 1.6, 81 kW
Citron
Řidič

Příspěvek od Citron »

Pokračovat můžeš, ale ten sajrajt co natáhne filtr bych neriskoval, jak je tam nula určo už tankovat. Já na plnou měl rekord 908km, ale to byla je dálnice a max 130 + nějaké město. Po dotankování mi palubák ukazuje jen 780cca, takže lehce mimo, ale stejnak po těch 800km už dotankovávám, protože ten pocit té nuly + varovná nádrž, to se člověku svírá kaďák akorád.
2005 - TOYOTA AVENSIS COMBI 2,2 D-CAT 130 kW
matus69
Věčnej rejpal

Příspěvek od matus69 »

preco by mal filter natiahnut nejaky sajrajt?
Citron
Řidič

Příspěvek od Citron »

matus69 píše:preco by mal filter natiahnut nejaky sajrajt?
Nevim jak ostatní, ale já nejsem optimista v tom co po těch letech se usadilo na dně nádrže a čím méně nafty, tím větší šance že to čerpadlo natáhne.
2005 - TOYOTA AVENSIS COMBI 2,2 D-CAT 130 kW
miroku
Člen Týmu

Příspěvek od miroku »

xtreo píše:Jaké máte zkušenosti s ukazatelem dojezdových km? Trochu mě dneska zaskočilo, když začalo svítit hladové oko a Range ukazoval pouhých 40 km, přičemž jsem najel (po městě) tak 34 km a už mi svítil Range 1 km a s tím jsem i dojel na benzínku, kde jsem natankoval 53 l. Přičemž podle manuálu by objem nádrže měl být 60 l. Tudíž jsem tam měl mít ještě 7 l, takže něco skoro ke 100 km.

Takže když budu mít Range na nule, tak s tím mohu klidně dalších 50 km pokračovat? :-)
Áno, je to tak. Predpokladám že to má chrániť zábudlivých vodičov pred tým, že ostanú vidieť na ceste mimo civilizácie resp. pred nasatím spodku nádrže do pal. systému. Keď som raz neplánovane vyjazdil "range" na nulu a ešte som išiel na rezerve cca 10 km, dotankoval som cca 55 litrov.
Takže tam tých 5 litrov ešte bolo.
T25 Avensis kombi 1,6VVti, 2008
N14 Almera 1,4 16V, 1997
office: Nissan Terrano 3.0 2003
DavidDDD
Věčnej rejpal

Příspěvek od DavidDDD »

Citron píše:
matus69 píše:preco by mal filter natiahnut nejaky sajrajt?
Nevim jak ostatní, ale já nejsem optimista v tom co po těch letech se usadilo na dně nádrže a čím méně nafty, tím větší šance že to čerpadlo natáhne.
Naprosto souhlas, dojíždění na doraz, obzvlášť u nafty, je zbytečný risk, ale každý ať si dělá co je libo. Proč by měl natáhnout bordel? No protože tam za ta léta nějaký nejspíš je..... :?
Prius - ta obrazovka je droga :-)
EX : Prius, Lexus RX h, LC120, LC100, Previe,Camry...atd.
Nyní LC100 (nafurt) + Prius+ a Verso 1,8...
awe_cz
Věčnej rejpal

Příspěvek od awe_cz »

Bordelu v nafte bych se nebal, od toho je tam filtr. Co muze byt ale docela problem je kdyz si natahnes vzduch.
Avensis T25, 2.2 DCAT, wagon, 2007 Obrázek
MatGO
Věčnej rejpal

Příspěvek od MatGO »

Pobavilo.
Neviem ako ty ale podla mna ten palubny PC nema krystalovu gulu na vestenie.. ked vyjazdis skoro celu nadrz v kombinovanom cykle s priemerom 6.5l/100km, odkial ma vediet, ze zbytok nadrze si sa rozhodol dojazdit uz v meste so spotrebou ~8l? Samozrejme, ze sa ten dojzd meni so stylom jazdy a cim menej v nadrzi, tym viac odhad skace.
Inak od momentu, ked sa rozhodnes tankovat do nadrze 60l, zacni sporit na repas common railu alebo benzinovej pumpy(v pripade dieslu skor vybavuj uver lebo to nabere rychle grady). To, ze ma nadrz kapacitu 60l, neznamena, ze 60l mozes prejazdit.
Na to, kedy by si mal tankovat ta upozornuje 1. Kontrolka, 2. Ukazovatel paliva, 3. Spominany palubny pocitac. Myslim, ze sa nam vyrobca snazi dat dostatocnym sposobom najavo, kedy je najvyssi cas natankovat.
2.2 D-CAT 232HP / 544Nm
ECU Remap
xtreo
Navigátor

Příspěvek od xtreo »

Ale ty tu gulu teda máš? Když víš kompletní historii jakým způsobem a s jakou spotřebou jsem vyjezdil celou nádrž? :-) A také víš, že chci tankovat 60l...? Právě, že nechci a proto jsem se bál té nuly. Nicméně v manuálu se píše, že "Displej jízdního dosahu ukazuje přibližnou vzdálenost, kterou můžete ujet, než palivoměr dosáhne polohy R.", což ovšem taky není pravda, protože při dosažení polohy R to ukazovalo ještě 40 km. Nevadí, prostě je evidentní, že ten Range je k ničemu a člověk se musí řídit zejména rozumem.
MatGO
Věčnej rejpal

Příspěvek od MatGO »

Na toto gulu fakt nepotrebujem :) Staci trocha logiky a mat predstavu aspon o zakladnom principe fungovania.
Vysvetlim zjednodusene. Aspon ku koncu sa dojazt musi ratat na zaklade kratkodobej priemernej spotreby, nazvyme ju "aktualna spotreba". Ak ti v nadrzi ostalo 10l paliva a tvoja "aktualna" spotreba skace v rozmedzi 5-10l / 100km, odhadovany dojazt moze tiez skakat v rozmedzi 100-200km. Ak si v momente rozsvietenia kontrolky zaznamenal dojazt 40km a uz po prejdeni 35km si sa dostal na nulu, nepotrebujem krystalovu gulu na to, aby som poznal, ze ti priemerna spotreba za posledne kilometre isla o 14% hore voci predoslemu cyklu merania.

"Takže když budu mít Range na nule, tak s tím mohu klidně dalších 50 km pokračovat? :-)"
..Prislo mi, ze chces tankovat do nadrze 60l, ked si sa divil, ze tam 7 este zvysilo a zaroven si sa pytal, ci mozes v jazde pokracovat dalsich 50km.. mozes pokracovat ale nemal by si.. aj mne sa stane, ze pokracujem este par km ale "kludny" pri tom nebyvam.
Indikovany dojazd 0km neoznamuje stav nadrze ale hranicu, pokial je bezpecne jazdit, resp. treba natankovat

Ale fakt je ten, ze range je nahovno. Na Aurise som mohol vyjazdit aj 3 nadrze na 800km a po dotankovani plnej mi aj tak ukazalo dojazd uplne iny. Toyota nieco musela posrat aby mohli nazyvat Lexus premiovou znackou. Lexus po dotankovani nastavi dojazd podla udajov z predosleho cyklu.
2.2 D-CAT 232HP / 544Nm
ECU Remap
Xfield
Věčnej rejpal

Příspěvek od Xfield »

MatGO píše:.... Lexus po dotankovani nastavi dojazd podla udajov z predosleho cyklu.
Stejně se chová i T25 ...aspoň ta moje 8)
Většinou tankuju, když je dojezd něco pod 100km...k 0 chodím nerad, i když mám vyzkoušeno, že i s 0 ujedu min. 50km a nejsem s nádrží na dně. Ujet na nádrž 1000 km není zas takový problém (max. se mi podařilo necelých 1200).
Mirek 53
Člen Týmu

Příspěvek od Mirek 53 »

Ahoj, třeba se mýlím, ale není odběr paliva vždy ze dna nádrže? Jinak by se nádrž nedala vyčerpat celá. Obava o vyjíždění nádrže je asi zbytečná.
Toyota Verso 1.8l Valvematic 2012
Ford Focus
Ford Mondeo
Citroen ZX, Favorit, Lada, Moskvič
Odpovědět

Zpět na „Avensis“