Protažení DPF

vše ohledně modelové řady Avensis
ToG
Člen Týmu

Protažení DPF

Příspěvek od ToG »

Ahoj Toyoťáci, vím, že na toto téma už byly napsané stohy elektronického papíru, ale stále z toho nejsem moudrý a tak se obracím o radu.

Problém je následující- auto, které dříve naznalo jediný obláček dýmu, teď při zátěži kouří jako stará Avia. Trošku teda přeháním, ale při plné akceleraci se objeví obláček černého dýmu, stejně tak vypustí jednorázově obláček sazí po startu. Jedná se o Avensis T25 po FL s motorem 2,2 D4D 110 kW, najeto kolem 200 tis. Podle mých informací má DPF. Auto bylo kupované na dlouhé trasy, bohužel po pár letech se situace změnila a nyní jezdí většinou kratší popojížďky po městě, což není pro takovýto motor ideál :( . A tak podezírám DPF, že by potřeboval trochu protáhnout a vyčistit. Vím a četl jsem, že silnější 2,2 D-Cat spouští pravidelně regeneraci vstřikem nafty do filtru, jak to ale probíhá u tohoto slabšího motoru netuším.

Existuje nějaký postup (bez demontáže a dalších hrubých zásahů), kterým by šlo filtr pročistit? Třeba spuštění regenerace přes diagnostiku? Nějaký konkrétní jízdní režim? Je to vůbec možné u této motorizace? Nebo je problém jinde?

Předem děkuji za rady a tipy a ještě pro jistotu jednou upozorňuji, nejde o D-Cat, na který je spousta diskuzí, ale slabší D4D.
MatGO
Věčnej rejpal

Re: Protažení DPF

Příspěvek od MatGO »

Ahoj,
Problem bude inde. Zrejme turbo alebo odchadzajuce vstreky. Tvoja motorizacia Avensisu sa s DPF nerobila.
2.2 D-CAT 232HP / 544Nm
ECU Remap
ToG
Člen Týmu

Příspěvek od ToG »

MatGO píše:Tvoja motorizacia Avensisu sa s DPF nerobila.
Ahoj, děkuju za zprávu. No radost z toho nemám. Ale stejně si myslím, že tam filtr je. Auto je koupené jako předváděčka od Toyoty a bylo tam uvedeno, že má DPF. Taky podle zahraničních diskuzí se dělaly verze s i bez DPF. Hlavně u FL verzí. Jen je to jiný systém, než má D-Cat a není asi tak běžný.
MatGO
Věčnej rejpal

Příspěvek od MatGO »

Ak chces posli mi VIN, preverim. Ale 2AD-FTV sa v T25 s DPF skratka nerobili. Dalsia vec, ktora to potvrdzuje je, ze cez DPF dym neprejde, obzvlast ak to dymi na cierno.
2.2 D-CAT 232HP / 544Nm
ECU Remap
Romeo
Manager Týmu

Příspěvek od Romeo »

MatGO píše:Ak chces posli mi VIN, preverim. Ale 2AD-FTV sa v T25 s DPF skratka nerobili. Dalsia vec, ktora to potvrdzuje je, ze cez DPF dym neprejde, obzvlast ak to dymi na cierno.
To je zvláštní mám 2,2 po fl 110kw a DPF mám. Nedávno mi ho čistily. :-)
Dovoz Nizozemí.
ex - Yaris 1.0 2001, ex - corolla e11 1.3 1998, ex - corolla sedan e12 1,6 2002, ex - corolla sedan 1,6 e12 2004, ex - Avensis T25 2,2 110kw, ex Avensis T25 2,0 93 kw, nyní Rav4 2010 2,2 D4D 110kw
MatGO
Věčnej rejpal

Příspěvek od MatGO »

To je zvláštní mám 2,2 po fl 110kw a DPF mám. Nedávno mi ho čistily. :-)
Dovoz Nizozemí.
To by bolo skutocne velmi zvlastne, T25 2,2 110kw sa s DPF proste nerobila. Posli mi prosim VIN, nech to rozlustime

A obaja pozrite pod kapotu, ci mate za motorom senzor, ktory som zakruzkoval na foto
Obrázek
2.2 D-CAT 232HP / 544Nm
ECU Remap
MatGO
Věčnej rejpal

Příspěvek od MatGO »

Chalani, nie ze by som chcel rypat ale nasli ste pod kapotou spominany snimac diferencneho tlaku?
2.2 D-CAT 232HP / 544Nm
ECU Remap
ToG
Člen Týmu

Příspěvek od ToG »

Tak jsem konečně našel chvilku kouknout. Snímač jsem nenašel, ale celá ta část vypadá trochu jinak. Nádržka na brzdovku je na druhé straně a vede tam nějaká hliníková tyčka, asi tepelné krytí pro kabel. Výfuk pod autem vypadá takhle- http://www.evyfuk.cz/vyfuky/TOYOTA/Aven ... /08401340/ Další varianty z těch stránek neodpovídají počtem a tvarem "baněk". Našel jsem taky tento náhradní díl: http://www.primavyfuky.cz/doplnky/filtr ... 5201120-4/. Koukal jsem ještě do motoru a za turbem je svisle nějaký tepelně odstíněný válec, který by mohl být onen filtr, ale je to tak zakrytované, že těžko říct. Hledal jsem ještě na internetu a dočetl jsem se něco o katalyzátoru a cosi o bezúdržbovém, celoživotním DPNR filtru. A že snad to mělo být volitelné nebo za příplatek. Ale byly to jenom nejasné zmínky, tak stále tápu. Pokud pomůže nějak to VIN číslo, tak je tady: SB1EA56LX0E046766
Každopádně děkuji za pomoc při tomto detektivním pátrání :)
MatGO
Věčnej rejpal

Příspěvek od MatGO »

Na foto je Avensis T25 RHD s motorom 2AD-FHV D-CAT 130KW, preto to vyzera trochu inak ako tvoj motorovy priestor verzie LHD s motorom 2AD-FTV 110KW.
Ten snimac, ktory je zakruzkovany byva ale na rovnakom mieste pri vsetkych verziach T25, ktore maju filter pevnych castic. Je to snimac diferencneho tlaku pre DPF / DPNR.
Ty snimac nemas a nemas ani DPF / DPNR. Ako vravim tato motorizacia Avensis T25 (2AD-FTV 110kw) sa s filtrom pevnych vobec nerobila.
Vyjma nejakych pilotnych projektov, kde este na motoroch 1CD-FTV skusali vyvijat DPNR sa T25 robili s filtrom pevnych castic jedine s motorizaciou 1AD-FTV D4D 93KW a 2AD-FHV D-CAT 130KW.
Ta okrytovana zalezitost za turbom je prvy katalyzator ako uvadza aj katalog Bosal. Primavyfuky maju popisane totalne bludy, co zrejme vypoveda aj o ich kvalite.. Ceny, ktore uvadzaju su totiz prinajlepsom podozrive.
2.2 D-CAT 232HP / 544Nm
ECU Remap
ToG
Člen Týmu

Příspěvek od ToG »

Super, děkuji za informace. Alespoň vím, na čem jsem...
dodyjahody
Člen Týmu

Příspěvek od dodyjahody »

ahoj, tiež mame doma Avika 93 KW aj 110 KW po facelifte a obe maju DPF filter. NA 93 KW som daval teraz odstranit :bomb:
MatGO
Věčnej rejpal

Příspěvek od MatGO »

dodyjahody píše:ahoj, tiež mame doma Avika 93 KW aj 110 KW po facelifte a obe maju DPF filter. NA 93 KW som daval teraz odstranit :bomb:
Velmi pekne ta prosim, posli mi foto motoroveho priestoru a VIN T25 s motorom 2ad-ftv
2.2 D-CAT 232HP / 544Nm
ECU Remap
MatGO
Věčnej rejpal

Příspěvek od MatGO »

Zase nic? dodyjahody, Romeo, tvrdite ze DPF mate, mozete sa teda pozret pod kapotu, pripadne urobit foto? Alebo budeme len dalej mistifikovat fakty
2.2 D-CAT 232HP / 544Nm
ECU Remap
dodyjahody
Člen Týmu

Příspěvek od dodyjahody »

ahoj cez vikend pofotim. ok :wink:
MatGO
Věčnej rejpal

Příspěvek od MatGO »

dodyjahody píše:ahoj cez vikend pofotim. ok :wink: