zakázková výroba olejové vany
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Re: zakázková výroba olejové vany
Nema jineho vubec nic. Jen dekl kde je napis Lotus.
...prezidentův poradce... měl z astrofyziky 3-
"Prezidentovi poradci se mýlí,já ne!"
válcová zkušebna 4x4 do 1200hp
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Mate oba dva ten plast dekl pod motorem?
Však to taky evans, stejně jako každá jiná chladící kapalina, dělá…aczasa píše:Jo jo. Protože ta chladicí kapalina má pravě mit jedinou funkci - držet teplotu co nejblíže designové teplotě celého motoru. Ale olej, ten má jen mazat...))
Ty si taky tak trochu nevíš, co chceš… Je špatné, když hlavně kolem mechanicky namáhaných částí proudí horké médium. Řešil by si ale až „následek“ a né příčinu…
Hřeje se ti olej a to jen v peakových situacích, tak prostě zajistím částečné zvýšení jeho přímého chlazení a hlavně jeho tepelnou kapacitu (v tomto případě cca o 35%)… Nebudu přeci složitě napočítávat a předimenzovávat okruh chlazení.. (tím spíše, když je z celkového pohledu dostačující…)
- Lihus
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
Nechápu jak je možné, že se kvůli vaně zvedne taková vlna euforie a řeší se i věci uplně né s tím zcela souvísející.
Vypadá to tu jako Liborova exhibice
Ta vana určitě autu neublíží, spíš naopak, tak proč tolik hejtu? Pokud je to pro někoho zbytečnost jednoduše si to nekoupí, nevidím důvod to tu rozvádět opět do extrémů.
Nicméně pokud chce dotyčný výjadřit svůj nesouhlas, stačí snad jen napsat je ta vana na nic proto a proto tečka konec.
Vypadá to tu jako Liborova exhibice

Ta vana určitě autu neublíží, spíš naopak, tak proč tolik hejtu? Pokud je to pro někoho zbytečnost jednoduše si to nekoupí, nevidím důvod to tu rozvádět opět do extrémů.
Nicméně pokud chce dotyčný výjadřit svůj nesouhlas, stačí snad jen napsat je ta vana na nic proto a proto tečka konec.
Ex: Corsa C 1,8 GSi
Ex: Celica t23 1zz-fe
Ex: Corolla T-Sport ZZE123, 2zz-ge
Lexus GS300 06
Lexus GS300 06
Já se taky, když už, tak dočetl k 5000km… Navíc je to stejně jen „pojem“ a bez analýzy o ničem a k ničemu.libor12 píše:A to neni prave moc dobre. Lotus doporucuje u 2zz vymenu po 2000km ale porad 5w30. Ono totiz design zubu samotneho cerpadla oleje muze pri 8000 zvysit teplotu oleje ne o 10 ale o nekolik desitek stupnu,ktere se odevzdaji ve vymeniku ale vodni chladic je uz nestaci odvest a tak teplota stoupa
A pokud se nepletu a to se nepletu.

Nehledě na to, že dynamická viskozita a s ní spojený pojem „čerpatelnost“, je přímo úměrný vzájemné kombinaci faktorů teploty a specifikace oleje!!!
Rozhodně nelze tvrdit, že určitá konkrétní specifikace je pro motor nejlepší v celém jeho spektru „použitelnosti“.

Tím ale nechci tvrdit, že je 10W60 správná volba… Jen bych ale rezolutně netvrdil, že je špatnou volbou…
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Tak si máme psát soukromé zprávy?Lihus píše: Vypadá to tu jako Liborova exhibice
Ta vana určitě autu neublíží, spíš naopak,svůj nesouhlas
za prvé Tě to nikdo nenutí číst a za druhé ta vana motoru ublížit může. Řeší se s ní totiž důsledek,ne příčina a může zůstat skrytý jiný závažný problém a jednoho dne zůstane cipajs koukat na nepojízdné auto.
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Na Lotus talk píšou o třech úrovních použití : race - 2000,sport - 5000,normal 10000 a k tomu definice co si pod kterou urovní představit. Jsem líný to hledat.cipajs píše: Navíc je to stejně jen „pojem“ a bez analýzy o ničem a k ničemu.
Ano,přesně tak. 5W a 0W30cipajs píše:A pokud se nepletu a to se nepletu.Tak původní předepsaná specifikace oleje byla 10W40… Až na základě mrzkého dimenzování některých částí systému byla zvolena „řidší“ specifikace
Do puntíku souhlasím.cipajs píše:Nehledě na to, že dynamická viskozita a s ní spojený pojem „čerpatelnost“, je přímo úměrný vzájemné kombinaci faktorů teploty a specifikace oleje!!!
Rozhodně nelze tvrdit, že určitá konkrétní specifikace je pro motor nejlepší v celém jeho spektru „použitelnosti“.
A to já zase ano. Zvláště když na styku některých komponent je vůle za studena .005mm (rocker arms/shaft) což je taky jeden z důvodů proč se ty šrouby držící vodící tyč trhaly, (stačí použít při skládání hustší assembly lube a máš problém vůbec dostat rocker arms na vodící tyč) uvnitř rocker arms je podobná vůle při posunu na zablokování vyššího profilu vačky. Georotor čerpadla taktéž. Ten olej může být důvodem toho,že když budeš motor převalovat v 3-5000rpm bude vše ok,ale v 7-8000 už design zubů olej čerpadla a skoro neexistující vůle může být zdroj peak teploty kterou systém nestačí odvést a motor se přehřívá,může zpusobit špatnou funkci rocker arms zůstat zablokované a ve chvíli kdy se otočí i vačka do původní polohy můžeš vyrobit "potkana" - ventil se seznámí z pístem a koná se svatba veselá a jiné. To utěsnění všech vůlí (všichni po nalití kvitují z povděkem,jak motor ztichl) může způsobit zvýšené opotřebení motoru a návrat ke kořenum - použití 5-0W30 nemusí už dopadnout dobře. Budu opět napadán z katastrofuckých scénářů,ale minimálně dva vlastníci 2zz co už mají za sebou GO mohli potvrdit moje slova.cipajs píše:10W60 správná volba… Jen bych ale rezolutně netvrdil, že je špatnou volbou…
Já si prostě ve srovnání s daty která mám k dispozici,myslím že někde problém je. At už ho způsobuje třeba ten pomalu fungující termostat. Když vedle sebe zaleješ origo termostat a ten trd tak ten origo působí funkcí jak splašený zajíc při změně teploty,kdežto ten trd je jak želva v zimním spánku. V kombinaci s olejem,filtrem,ecu to může dohromady dát vysoké limitní hodnoty. A kvůli tomu jak se auto snažíš používat bych hledal každý stupen navíc. Až polezou ze sériového motoru sériové hodnoty,pak si tam ty vany dej třeba dvě.

- Lihus
- Řidič
- Kontaktovat uživatele:
Tak jak mě to nikdo nenutil číst tebe nikdo nenutil na toto téma vůbec reagovat. Nebo si snad chceš vanu koupit?
No to by mě zajímalo jak motoru může ublížit. To zas bude elaborát plný odborných pojmů.

No to by mě zajímalo jak motoru může ublížit. To zas bude elaborát plný odborných pojmů.

Ex: Corsa C 1,8 GSi
Lexus GS300 06
Lexus GS300 06
- libor12
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Jak? Už jsem odpověděl já i cipajs v minulých příspěvcích. Výrobní a provozní vůle v motoru.Lihus píše:No to by mě zajímalo jak motoru může ublížit.
- Idaho
- Věčnej rejpal
- Kontaktovat uživatele:
Toyota SDS uvádí toto :
Olejová nápln uváděná v letech 99 -03 je 3,7/4,4litru ( 1zz/2zz verze s výměnou filtru ), specifikace SH nebo SJ, ale už dále neuvádí viskozní třídu.
( Zdroj : TMC SDS - publ.No. SDS418E )
Olejová nápń uváděná v letech 03+ je 3,7/4,4litru ( 1zz/2zz verze s výměnou filtru ), specifikace SJ nebo SL ( jediná ofiko změna proti preface ), ale už dále neuvádí viskozní třídu.
(Zdroj : TMC SDS - publ.No. SDS466E )
Souběžně s tímto byl vydán Service Bulletin EG-6020, který obsahuje řešení zvýšené spotřeby oleje výměnou za repasovaný blok optifit spolu s jinou měrkou oleje. SB zminuje že bylo provedeno : "Piston's cooling amnd lubrication performance" ( v reálu zastoupené zvetšním počtu otvoru v pístu - jinou změnu jsem nenašel ) a "lubrication oil quantity has been increased" - tady je právě ta zmínka o navýšení množství oleje. SB se týká ( krom jiných ) i Celicy / Corolly s 1ZZ motory ( a nijak neřeší 2ZZ ).
Finální olejová nápln stanovena na 4,7litru ale nevztahuje se na MR2 kde zustava u origo množství (4,2L ). Jako možný olej opet uvádí 5W30 nebo 10W40 přičemž v poznámce je uvedeno že doporučuje 5w30 kvuli "fuel economy".
(zdroj TMC - TSB EG-6020, vydáno 6/2006 ).
nehodlám se tu hádat o užitečnosti nebo neužitečnosti vany ale osoběn si mylsím že už jen to že toyota umožnuje oba oleje ještě v roce 2006, trošku mává s teorií o špatném oleji vzheldem k jeho čerpatelnosti atd co zde Libor uvádí. Zároveň bych rád poprosil Jakuba aby sem postnul informace které on získal testu olejů které mi postoval, když jsem se rozhodovali o použitelnosti olejů ( 20W60 si nevšímejte, to bylo na mou žádost abych měl info pro porvnání 10W60 a 20W60 pro vlastní aplikaci jinde.. )
Mam za sebou sice ZČU FS ale i tak, upřímně, respektuji doporučení výrobce vozu a případně ho poupravím na základě vlastních ověřených zkušeností, než se dopustím laboprace a testů na vozech zákazníků ( pokud si to oni sami nepřejí ).
Olejová nápln uváděná v letech 99 -03 je 3,7/4,4litru ( 1zz/2zz verze s výměnou filtru ), specifikace SH nebo SJ, ale už dále neuvádí viskozní třídu.
( Zdroj : TMC SDS - publ.No. SDS418E )
Olejová nápń uváděná v letech 03+ je 3,7/4,4litru ( 1zz/2zz verze s výměnou filtru ), specifikace SJ nebo SL ( jediná ofiko změna proti preface ), ale už dále neuvádí viskozní třídu.
(Zdroj : TMC SDS - publ.No. SDS466E )
Souběžně s tímto byl vydán Service Bulletin EG-6020, který obsahuje řešení zvýšené spotřeby oleje výměnou za repasovaný blok optifit spolu s jinou měrkou oleje. SB zminuje že bylo provedeno : "Piston's cooling amnd lubrication performance" ( v reálu zastoupené zvetšním počtu otvoru v pístu - jinou změnu jsem nenašel ) a "lubrication oil quantity has been increased" - tady je právě ta zmínka o navýšení množství oleje. SB se týká ( krom jiných ) i Celicy / Corolly s 1ZZ motory ( a nijak neřeší 2ZZ ).
Finální olejová nápln stanovena na 4,7litru ale nevztahuje se na MR2 kde zustava u origo množství (4,2L ). Jako možný olej opet uvádí 5W30 nebo 10W40 přičemž v poznámce je uvedeno že doporučuje 5w30 kvuli "fuel economy".
(zdroj TMC - TSB EG-6020, vydáno 6/2006 ).
nehodlám se tu hádat o užitečnosti nebo neužitečnosti vany ale osoběn si mylsím že už jen to že toyota umožnuje oba oleje ještě v roce 2006, trošku mává s teorií o špatném oleji vzheldem k jeho čerpatelnosti atd co zde Libor uvádí. Zároveň bych rád poprosil Jakuba aby sem postnul informace které on získal testu olejů které mi postoval, když jsem se rozhodovali o použitelnosti olejů ( 20W60 si nevšímejte, to bylo na mou žádost abych měl info pro porvnání 10W60 a 20W60 pro vlastní aplikaci jinde.. )
Mam za sebou sice ZČU FS ale i tak, upřímně, respektuji doporučení výrobce vozu a případně ho poupravím na základě vlastních ověřených zkušeností, než se dopustím laboprace a testů na vozech zákazníků ( pokud si to oni sami nepřejí ).
Uz som to raz postoval, no dam to aj sem.
Dostalo sa mi skutocne velmi zaujimaveho citania ohladom motorovych olejov (mozno by sa tym dalo vela vysvetlit okolo zodratych vaciek). Doporucoval by som do toho nazriet skutocne kazdemu, kto ma zaujem o nejake fakty.
http://540ratblog.wordpress.com/2013/06 ... t-ranking/
Dalej tento pan popisuje aj rozdiely vo viskozite a opisuje, co sa deje s olejom pri roznych teplotach
http://blog.speedtalk.com/
Sam som ostal velmi prekvapeny, ze prve miesta v ochrane voci opotrebeniu obsadili oleje viskozity xxW30 (5W30 a pod) a to i napriek tomu, ze medzi testovanymi boli aj specialne "zavodne" oleje viskozit xxW50, xxW60, ktore dosiahli len priemerne az podpriemerne vysledky. Nasledkom pouzivania tychto specialnych olejov boli napriklad aj pravidelne opotrebovane vacky v zavodnych motoroch.
Sam autor uviedol, ze nevidi dovod ani pri zavodnych aplikaciach pouzivat hustejsie oleje ako 5w30, 5w40, pokial si to kokretny pripad nevyzaduje.
Dalsim zaujimavym faktom bola informacia o idealnej prevadzkovej teplote oleja, ktora by mala byt v rozmedzi 100-120st. Je to aj koli kondenzatu vody, ktory sa v oleji nachadza a je lepsie ked sa rychlo vyvari ako keby sa mal pomaly odparovat. Pre zaujimavost uvadzam, ze novy VW Golf 1,6 TDI udrzuje pri dialnicnej jazde teplotu okolo oleja 110-115st
S pomedzi lepsich testovanych olejov, meral aj teplotu rozpadu, ktora zvycajne bola v rozmedzi 140-150st.
Zaujimavostou je, ze testovane oleje nestratili ani po prekoroceni maximalnej teploty svoje ochranne vlastnosti. Napriek tomu, ked sa olej raz prepali je nutna jeho vymena (rozumej po kazdom zavode)
Pre zaujimavost uvadzam, ze skutocne dobre zavodne oleje, napr typ Motul 300V, maju napriek svojim vylepsenym vlastnostiam a odolnosti, znizeny vymenny interval oproti beznym olejom.
Osobne sa mi zdaju tu popisane modelove situacie trocha vyhrotene do extremu, no niektore fakty su skutocne dane. Od cias Skody 120, ked clovek dostal do ruk len polotovar v podobe auta, sa situacia zmenila a auta su uz z vyroby takmer dokonale vyladene pre potreby priemerneho uzivatela / cielovej skupiny zakaznikov. Takmer kazda dalsia uprava je na ukor niecoho a znamena optimalizaciu pre konkretne potreby jednotlivca. (Zjednodusene, Uprava podvozku = strata komfortu ^ zlepsenie jazdnych vlastnosti, uprava vyfuku = vacsi hluk ^ vyssi vykon atd.. )
Tiez sa ale da predpokladat, ze priemerny uzivatel, nie je clovek, ktory pozuiva auto na okruhy. Vacsia vana by mohla napomoct stabilizovaniu teploty oleja a predlzit jeho zivotost pri nadmernom zatazovani, pripadne minimalizovat riziko odliatia oleja. Je to ale na ukor drahsich vymennych intevalov a na ukor dlhsieho ohrevu, ktory moze mat v extremnom pripade negativny dopad na ine veci. Prinos tejto veci je podmieneny jedine sposobom akym sa auto bude vyuzivat a je to vec, ktoru dokaze zvazit jedine uzivatel.
Jeden renomovany clen newcelica.org sa raz vyjadril, ze ani na silno preplnovanych motoroch nemal problem so seriovou vanou a odlevom oleja (boosted, smay? neviem, problematike som sa nevenoval)
Vzhladom na upravy motora a sposob vyuzitia, som zhodnotil, ze vana Moroso bude pre mna prinosom.
Trocha by som teraz zneuzil situaciu a vasu energiu, ktora sa v tomto vlakne bezvysledne straca, sustredil na vec, ktora by mohla byt uzitocna pre vsetkych. Ako stabilizovat vyslednu teplotu oleja a zabranit jeho zbytocnemu prechladzovaniu?
Podla pouzitych termostatov, mam taky dojem, ze to aj vyrobcovia nechavaju viacmenej na nahodu a rozsah teploty je dany zatazou motora, pocasim a vplyvom vyssej moci.
Libor navrhol Laminova / Mocal vymenniky tepla olej/voda namiesto chladica olej/vzduch. Okrem toho, ze su drahe jak prasa, oboznamil som sa zo skusenostou jedneho majitela GT86 @ Turbo 350HP, (co bude +/- moj pripad, akurat 2zz a 7. gen), ktory tento setup testoval. V jeho pripade bol neucinny, olej sa mu pri zvysenej zatazi prehrieval. Ostatny s NA motorom nemali problem a vymennik u nich fungoval ucebnicovo. Vanu, chladic a termostat mal ale seriovy, viskozita oleja neznama.
Na druhej strane su tu skusenosti ludi, s chladicom oleja - olej/vzduch, ktory napriek termostatu koncia s tym, ze mimo okruhu chladic prekryvaju.
Nejake navrhy?
Fakt nechcem skoncit s tym, ze za dalsi uspesny MOD budem povazovat snurku od zaluzii, natiahnutu az do interieru..!!
Dostalo sa mi skutocne velmi zaujimaveho citania ohladom motorovych olejov (mozno by sa tym dalo vela vysvetlit okolo zodratych vaciek). Doporucoval by som do toho nazriet skutocne kazdemu, kto ma zaujem o nejake fakty.
http://540ratblog.wordpress.com/2013/06 ... t-ranking/
Dalej tento pan popisuje aj rozdiely vo viskozite a opisuje, co sa deje s olejom pri roznych teplotach
http://blog.speedtalk.com/
Sam som ostal velmi prekvapeny, ze prve miesta v ochrane voci opotrebeniu obsadili oleje viskozity xxW30 (5W30 a pod) a to i napriek tomu, ze medzi testovanymi boli aj specialne "zavodne" oleje viskozit xxW50, xxW60, ktore dosiahli len priemerne az podpriemerne vysledky. Nasledkom pouzivania tychto specialnych olejov boli napriklad aj pravidelne opotrebovane vacky v zavodnych motoroch.
Sam autor uviedol, ze nevidi dovod ani pri zavodnych aplikaciach pouzivat hustejsie oleje ako 5w30, 5w40, pokial si to kokretny pripad nevyzaduje.
Dalsim zaujimavym faktom bola informacia o idealnej prevadzkovej teplote oleja, ktora by mala byt v rozmedzi 100-120st. Je to aj koli kondenzatu vody, ktory sa v oleji nachadza a je lepsie ked sa rychlo vyvari ako keby sa mal pomaly odparovat. Pre zaujimavost uvadzam, ze novy VW Golf 1,6 TDI udrzuje pri dialnicnej jazde teplotu okolo oleja 110-115st
S pomedzi lepsich testovanych olejov, meral aj teplotu rozpadu, ktora zvycajne bola v rozmedzi 140-150st.
Zaujimavostou je, ze testovane oleje nestratili ani po prekoroceni maximalnej teploty svoje ochranne vlastnosti. Napriek tomu, ked sa olej raz prepali je nutna jeho vymena (rozumej po kazdom zavode)
Pre zaujimavost uvadzam, ze skutocne dobre zavodne oleje, napr typ Motul 300V, maju napriek svojim vylepsenym vlastnostiam a odolnosti, znizeny vymenny interval oproti beznym olejom.
Osobne sa mi zdaju tu popisane modelove situacie trocha vyhrotene do extremu, no niektore fakty su skutocne dane. Od cias Skody 120, ked clovek dostal do ruk len polotovar v podobe auta, sa situacia zmenila a auta su uz z vyroby takmer dokonale vyladene pre potreby priemerneho uzivatela / cielovej skupiny zakaznikov. Takmer kazda dalsia uprava je na ukor niecoho a znamena optimalizaciu pre konkretne potreby jednotlivca. (Zjednodusene, Uprava podvozku = strata komfortu ^ zlepsenie jazdnych vlastnosti, uprava vyfuku = vacsi hluk ^ vyssi vykon atd.. )
Tiez sa ale da predpokladat, ze priemerny uzivatel, nie je clovek, ktory pozuiva auto na okruhy. Vacsia vana by mohla napomoct stabilizovaniu teploty oleja a predlzit jeho zivotost pri nadmernom zatazovani, pripadne minimalizovat riziko odliatia oleja. Je to ale na ukor drahsich vymennych intevalov a na ukor dlhsieho ohrevu, ktory moze mat v extremnom pripade negativny dopad na ine veci. Prinos tejto veci je podmieneny jedine sposobom akym sa auto bude vyuzivat a je to vec, ktoru dokaze zvazit jedine uzivatel.
Jeden renomovany clen newcelica.org sa raz vyjadril, ze ani na silno preplnovanych motoroch nemal problem so seriovou vanou a odlevom oleja (boosted, smay? neviem, problematike som sa nevenoval)
Vzhladom na upravy motora a sposob vyuzitia, som zhodnotil, ze vana Moroso bude pre mna prinosom.
Trocha by som teraz zneuzil situaciu a vasu energiu, ktora sa v tomto vlakne bezvysledne straca, sustredil na vec, ktora by mohla byt uzitocna pre vsetkych. Ako stabilizovat vyslednu teplotu oleja a zabranit jeho zbytocnemu prechladzovaniu?
Podla pouzitych termostatov, mam taky dojem, ze to aj vyrobcovia nechavaju viacmenej na nahodu a rozsah teploty je dany zatazou motora, pocasim a vplyvom vyssej moci.
Libor navrhol Laminova / Mocal vymenniky tepla olej/voda namiesto chladica olej/vzduch. Okrem toho, ze su drahe jak prasa, oboznamil som sa zo skusenostou jedneho majitela GT86 @ Turbo 350HP, (co bude +/- moj pripad, akurat 2zz a 7. gen), ktory tento setup testoval. V jeho pripade bol neucinny, olej sa mu pri zvysenej zatazi prehrieval. Ostatny s NA motorom nemali problem a vymennik u nich fungoval ucebnicovo. Vanu, chladic a termostat mal ale seriovy, viskozita oleja neznama.
Na druhej strane su tu skusenosti ludi, s chladicom oleja - olej/vzduch, ktory napriek termostatu koncia s tym, ze mimo okruhu chladic prekryvaju.
Nejake navrhy?
Fakt nechcem skoncit s tym, ze za dalsi uspesny MOD budem povazovat snurku od zaluzii, natiahnutu az do interieru..!!
Bohužel i tak je to naprosto nic neříkající "údaj". A to tím spíš, když vezmeš v potaz, do jakých podrobností už zacházíme.libor12 píše:Na Lotus talk píšou o třech úrovních použití : race - 2000,sport - 5000,normal 10000 a k tomu definice co si pod kterou urovní představit. Jsem líný to hledat.cipajs píše: Navíc je to stejně jen „pojem“ a bez analýzy o ničem a k ničemu.
Honza už osvětlil...libor12 píše:Ano,přesně tak. 5W a 0W30cipajs píše:A pokud se nepletu a to se nepletu.Tak původní předepsaná specifikace oleje byla 10W40… Až na základě mrzkého dimenzování některých částí systému byla zvolena „řidší“ specifikace

Asi to myslíš dobře, ale díváš se na to asi neúplně správně...libor12 píše:A to já zase ano. Zvláště když na styku některých komponent je vůle za studena .005mm (rocker arms/shaft) což je taky jeden z důvodů proč se ty šrouby držící vodící tyč trhaly, (stačí použít při skládání hustší assembly lube a máš problém vůbec dostat rocker arms na vodící tyč) uvnitř rocker arms je podobná vůle při posunu na zablokování vyššího profilu vačky. Georotor čerpadla taktéž. Ten olej může být důvodem toho,že když budeš motor převalovat v 3-5000rpm bude vše ok,ale v 7-8000 už design zubů olej čerpadla a skoro neexistující vůle může být zdroj peak teploty kterou systém nestačí odvést a motor se přehřívá,může zpusobit špatnou funkci rocker arms zůstat zablokované a ve chvíli kdy se otočí i vačka do původní polohy můžeš vyrobit "potkana" - ventil se seznámí z pístem a koná se svatba veselá a jiné. To utěsnění všech vůlí (všichni po nalití kvitují z povděkem,jak motor ztichl) může způsobit zvýšené opotřebení motoru a návrat ke kořenum - použití 5-0W30 nemusí už dopadnout dobře. Budu opět napadán z katastrofuckých scénářů,ale minimálně dva vlastníci 2zz co už mají za sebou GO mohli potvrdit moje slova.cipajs píše:10W60 správná volba… Jen bych ale rezolutně netvrdil, že je špatnou volbou…
Za moment se to pokusím vysvětlit.

Jestli Tě můžu poprosit, tak mi tedy poskytni ty oficiální data, které udávají optimální průběhy, ať se mám od čeho odrazit.libor12 píše:Já si prostě ve srovnání s daty která mám k dispozici,myslím že někde problém je.
Jinak je to totiž vesměs jen pouhopouhá spekulace nad možným a nemožným...
Honzo, ty mi dáváš...Idaho píše:Zároveň bych rád poprosil Jakuba aby sem postnul informace které on získal testu olejů které mi postoval, když jsem se rozhodovali o použitelnosti olejů ( 20W60 si nevšímejte, to bylo na mou žádost abych měl info pro porvnání 10W60 a 20W60 pro vlastní aplikaci jinde.. )

Našel jsem alespoň ty primární data, tak se to pokusím nějak ve zkratce shrnout...
Prvně bych se zastavil u hustoty. I pro mě samotného bylo překvapením, že prakticky napříč všemi viskozitními specifikacemi se samotná hustota liší jen zcela minimálně... (laicky řečeno, všechny specifikace budou do těsných míst natékat úplně stejně (při 15°C).
Hodnoty dynamické viskozity pak (obrazně řečeno) vyjadřují pevnost ("odpor") olejového filmu. Jinými slovy, bude-li "moc pevný", bude se trhat. A naopak, bude-li "málo pevný", bude se trhat též. (tyto vlastnosti samozřejmě úzce souvisí s teplotou)
Všechny hodnoty v tabulce by již při měřených 40°C neměly dělat u jakkoliv "běžně" dimenzovaného motoru jakýkoliv problém s nedostatečným mazáním. Pro nižší teploty nemám data, ale troufám si tvrdit, že dle průběhu bude i při 20°C vše v pořádku.

Pro letní měsíce tedy i 20W60 no problemo.

Pro můj motor a mé hodnoty si budu ideálně brouzdat mezi "lepší-(s vyššími max. hodnotami)" 5W40 a běžnou 10W50.
Toť mé poznatky

- Přílohy
-
- Bez názvu.jpg
- (52.71 KiB) Staženo 434 x
Já bych tam teda dal silikonovy olej. Mazat bude, stabilní je dlouhodobě přes 250°C. A pokud dojde na věc, dal bych ho i jako chladicí medium ze stejného důvodu. Abych měl jistotu, že to vydrží i ti tepelnou rezervu...
Back in Czech.