Tiez mam podobny nazor. Je sice teoreticky mozne, ako pise extremehany, ze Toyota si dava robit oleje na mieru, ale myslim, ze vyroba oleja s vopred zadanymi parametrami nie je vobec trivialna vec, a tak o tom dost pochybujem. Viac svetla by do problematiky vniesli technicke listy danych olejov, ale tie som nikde nenasiel a zastupenie Toyoty zahmlieva.RIP píše:To je věc názoru. Já osobně raději produkt, u kterého znám původ, než toyotí x netoyotí kdovíco od kdovíkoho.

Mne osobne vadi prave absencia informacii, co za olej v tej "genuine" krabici je a dost vysoka cena oproti cenam na trhu. U prevodoveho oleja pre naftove motory sa prva vyhrada este da akceptovat (vid zvyraznena poznamka v navode k autu, ze treba pouzit prave Toyota prevodovy olej), ale pri motorovych olejoch len tazko. Duplom, ked aj samotne znackove servisy leju do aut kadeco (avsak splnajuce poziadavky vyrobcu).
Odporucam precitat toto vlakno http://www.oleje.cz/forum/post42115.html#p42115 a sledovat reakcie na uvedeny prispevok. V skratke: poziadavka Toyoty na nizkoviskozny olej (skratka LV v nazve) naznacuje, ze vdaka konstrukcii prevodovky v Toyota diesloch sa prevodovy olej prilis nezahrieva, a tak viacrozsahovy olej nie je potrebny. Naopak, prevodovka je zrejme citliva na studene podmienky, cize idealny olej je ten s velmi nizkou viskozitou pri nizkych teplotach (-40 °C). Na tejto hodnote to zrejme cele visi. Viacrozsahove oleje maju totiz tuto hodnotu vyrazne vyssiu nez jednorozsahove a v tom je pes zakopany.
Ja som zaciatkom roka menil prevodovy olej a dal som tam prave spominanu Tutelu. Zatial neregistrujem ziadne nezvycajne spravanie, akurat parkrat mi nesla zaradit dvojka z neutralu, ked ide auto uplne za studena z kopca (pri priamom preradeni z 1 na 2 ci medzi inymi stupnami vzdy bez problemov). Nemam este odsledovane, ci a kedy presne je to reprodukovatelny jav, ale chystam sa na to. Stalo sa mi to vsak uz aj s prvonaplnou, a tak to predbezne nepripisujem prevodovemu oleju.