Olej v převodovce

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
modus ponens
Řidič

Re: Olej v převodovce

Příspěvek od modus ponens »

RIP píše:To je věc názoru. Já osobně raději produkt, u kterého znám původ, než toyotí x netoyotí kdovíco od kdovíkoho.
Tiez mam podobny nazor. Je sice teoreticky mozne, ako pise extremehany, ze Toyota si dava robit oleje na mieru, ale myslim, ze vyroba oleja s vopred zadanymi parametrami nie je vobec trivialna vec, a tak o tom dost pochybujem. Viac svetla by do problematiky vniesli technicke listy danych olejov, ale tie som nikde nenasiel a zastupenie Toyoty zahmlieva. :?
Mne osobne vadi prave absencia informacii, co za olej v tej "genuine" krabici je a dost vysoka cena oproti cenam na trhu. U prevodoveho oleja pre naftove motory sa prva vyhrada este da akceptovat (vid zvyraznena poznamka v navode k autu, ze treba pouzit prave Toyota prevodovy olej), ale pri motorovych olejoch len tazko. Duplom, ked aj samotne znackove servisy leju do aut kadeco (avsak splnajuce poziadavky vyrobcu).

Odporucam precitat toto vlakno http://www.oleje.cz/forum/post42115.html#p42115 a sledovat reakcie na uvedeny prispevok. V skratke: poziadavka Toyoty na nizkoviskozny olej (skratka LV v nazve) naznacuje, ze vdaka konstrukcii prevodovky v Toyota diesloch sa prevodovy olej prilis nezahrieva, a tak viacrozsahovy olej nie je potrebny. Naopak, prevodovka je zrejme citliva na studene podmienky, cize idealny olej je ten s velmi nizkou viskozitou pri nizkych teplotach (-40 °C). Na tejto hodnote to zrejme cele visi. Viacrozsahove oleje maju totiz tuto hodnotu vyrazne vyssiu nez jednorozsahove a v tom je pes zakopany.

Ja som zaciatkom roka menil prevodovy olej a dal som tam prave spominanu Tutelu. Zatial neregistrujem ziadne nezvycajne spravanie, akurat parkrat mi nesla zaradit dvojka z neutralu, ked ide auto uplne za studena z kopca (pri priamom preradeni z 1 na 2 ci medzi inymi stupnami vzdy bez problemov). Nemam este odsledovane, ci a kedy presne je to reprodukovatelny jav, ale chystam sa na to. Stalo sa mi to vsak uz aj s prvonaplnou, a tak to predbezne nepripisujem prevodovemu oleju.
Toyota Avensis Wagon T25 2.0 D4D 93kW 2008
RIP
Řidič

Příspěvek od RIP »

Díky modus ponens. Konečně někdo, kdo o této problematice něco ví (na rozdíl ode mne). Pokud by jsi napsal dříve, s velkou pravděpodobností bych popřemýšlel, zda do převodovky přece jenom nenalít něco jiného s nižší viskozitou. Takto budu spoléhat na reference dvou majitelů Toyot - Corolla a Auris, kteří mnou použitý olej mají v převodovkách od loňského roku, tedy i přes zimu (i když mírnou) a údajně žádné problémy neměli. Pokud bych problémy měl já, budu samozřejmě informovat. Jo, a tu Tutelu, co jsi použil, tak asi opravdu dobrá volba, protože před lety mi ji doporučoval člověk, který autům opravdu rozumněl, bohužel není již mezi námi a já na to s odstupem času prostě zapomněl. Převodový olej se nemění každý den...
Toyota Avensis T27 combi 2.0 D-4D 93 kW, 2011
Toyota Avensis T25 combi 2.0 D-4D 93 kW, 2006 ex
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Je zajímavé jak většina ráda a rychle přijme za odborníka kohokoliv, kdo vyhovuje aktuálnímu naladění jedince...
Back in Czech.
modus ponens
Řidič

:)
Ak som sa mojim prispevkom stal nahodou odbornikom, tak sa rad priznam, ze nim nie som. Napokon, uviedol som zdroj, kde som dospel k svojmu nazoru a v skratke zhrnul dovody, ktore ma k nemu vedu. Dovody povazujem za tazisko rozhodovania sa. :wink: Zial, Toyota nezverejnila TL svojich "genuine" olejov (ani sa zrejme nechysta), a tak asi treba citat medzi riadkami. S pristupom "genuine je to jedine dobre" by sme polahky skoncili pri postoji, ze nase Toyoty treba servisovat vylucne v autorizakoch. :wink:

Pokial boli pod odbornikmi mysleni chalani z uvedeneho fora, tak ti tam maju viac nez dost prispevkov podporenych relevantnym datami a vlastnymi skusenostami, ktore nevyhovovali a nevyhovuju (nielen mojmu) aktualnemu naladeniu, takze tymto sposobom by sa nimi stat nemohli. :wink:
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Hmmm... Ale Toyota na vyžádání TL a MSDS vydá. Jen jsem to zatím k ničemu nepotřeboval.
Naopak jsem to chtěl po Tsusho drum oil 5W-40 a to byl boj, ale ve finále taky... Takže není se čeho bát. ;-)
Back in Czech.
modus ponens
Řidič

Ja som od nich kedysi nieco podobne chcel (nepamatam si, ci prave ohladne prevodoveho oleja) + na tom fore chalan dostal od Toyoty odpoved len to, co ma v navode. :? Alebo treba napisat priamo do Bruselu ci Japonska?

Ked ma niekto TL k Toyota olejom (najma k tomu ich LV 75W prevodaku), tak uvitam ich zverejnenie. Aspon porovnam s tym, ktory som pouzil. A ostatni budu vediet, ci stoji za to priplatit si takmer 100%.
RIP
Řidič

Příspěvek od RIP »

Již více jak dvě desítky let (můžeš tomu říkat aktuálně) :lol: jsem naladěn tak, že nemíním dělat blbce různým dárečkům, kteří výrobek, který nabízí opatří různými mašličkami, zvonečky, vznostnými názvy atd. a rovněž patřičně mastnou cenou, ačkoliv se jedná o něco, co jinde koupíš zcela běžně, většinou za nižší cenu, nebo dokonce o nějaký póvlový shit (český název by mi tu asi neprošel). :oops: Vůbec tady nechci tvrdit, že ten Toyota genuine …… zkrátka převoďák je špatný, ale pokud si myslíte, že to je NĚCO, co Toyotě NĚKDO EXTRA míchá, tak jste prostě naivní. Jedná se o zcela běžný převodový olej, který splňuje klasifikace Toyoty a který ten někdo, kdo to vyrábí dodává Toyotě, nebo distributorům na základě nějaké smlouvy. A samozřejmě se na tom vydělává. Z lásky k majitelům toyotích aut to určitě nebude. A ano, znám případy, kdy to s cenovou politikou je i naopak, to znamená, že se nějaký výrobek prodává pod značkou třeba obchodní organizace, výrobce jiného zboží apod., ale jeho skutečný výrobce ze ten identický výrobek pod svojí značkou požaduje více, mnohdy i velmi výrazně. No, a to je také skutečný důvod, proč se k informacím o výrobci, parametrech toho převoďáku běžně nedostanete. Jinak by to prostě zveřejnili a neopomenuli tam uvést, že to někdo Toyotě EXTRA míchá.... :mrgreen: a tím pádem je to SUPEREXTRA.....
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Nesouhlasím. ;-) Existuje domněnka, že pro Toyotu míchají: Eneos, Mobil 1 alias exxon a také pro ně mícha jejich vlastni divize Toyota industrial - lubrication. ;-) Své zkusenosti maji i z těch šicích strojů. ;-)
Back in Czech.
modus ponens
Řidič

RIP: az teraz som si vsimol, ze mas T27 (D-4D). Tam je rovnaka poziadavka vyrobcu na prevodak - LV 75W?

Inak, pozrel som viskozitu pri -40 °C toho prevodaku, co si pouzil a je dost nizko (48 000 cP). +/- ako ta Tutela.
RIP
Řidič

Příspěvek od RIP »

modus ponens píše: RIP: az teraz som si vsimol, ze mas T27 (D-4D). Tam je rovnaka poziadavka vyrobcu na prevodak - LV 75W?
Přesně tak…
modus ponens píše: Inak, pozrel som viskozitu pri -40 °C toho prevodaku, co si pouzil a je dost nizko (48 000 cP). +/- ako ta Tutela.
Alespoň nějaká dobrá zpráva. Díky. 8) Přiznám se, že jsem konzultoval použití toho “mého” oleje se zastoupením firmy Millers Oils zde v tuzemsku a bylo mi potvrzeno, že použití je možné, dokonce bylo doporučeno navíc s tím, že to již dobře “šlape” v několika Toyotách, kam to dodali. Dokonce údajně spolupracují s místním servisem Toyoty. Tak snad bude vše v pořádku. Zatím snazší řazení, opravdu tichý chod a nižší spotřeba. Počkáme ale, co to bude dělat v zimě. :roll: Pokud by byl nějaký problém, jsem rozhodnut tam dát toto: http://www.ravenol.cz/katalog/13-ravenol-mtf-3-sae-75w
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

LoL. By mě zajímalo kolik výhradních dovozců a výrobců olejů by řeklo, že nemají vhodný produkt pro nějakou značku automobilů. ;-)))))(
Back in Czech.
modus ponens
Řidič

aczasa píše:LoL. By mě zajímalo kolik výhradních dovozců a výrobců olejů by řeklo, že nemají vhodný produkt pro nějakou značku automobilů. ;-)))))(
No skus si nechat vybrat maziva od zavedenych vyrobcov pre taky Fiat ci Alfu. :wink:
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

V pohodě. Ve většině konfiguratoru je. ;-))
Back in Czech.
modus ponens
Řidič

Tak ale konfigurator nie je odpoved vyrobcu oleja na priamu otazku. :wink:
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Aha. OK. ;-))) Jinak ten nemecky olej výše je super (Ravenol). Pletou na těch českých stránkách Toyota specifikace za Toyota OEM čísla. ;-) Jsem se četbou docela zabavil. ;-)
Back in Czech.
Odpovědět

Zpět na „Avensis“