Idaho píše:aczasa píše:Njn, ale Chrysler je netoyota..

)) hlavně dávat LPG do nizkoobjemovych Japonců není úplně produktivní.
Ale vubec ne

jezdím celem často s LPG 1,6VVti a musím říci že rozdíl ve výkonu není poznat a auto jezdí kolem 7l benálu nebo kolem 8,5LPG ( při +- steném režimu jízdy ). pro človeka co najede více jak 20tis ročne je to nemalá uspora..
Srovnám motorizaci 1.6 16V benzin s 1.6 HDi ve Focusu:
Nafta: 5l/100km * 36 = 1.80 Kč/km
LPG: 9 l/100km * 18 = 1.62 Kč/km
Úspora: 0.18 Kč/km * 20000 = 3.600 Kč
Takže při relativně vysokém nájezdu ušetřím 3600Kč, přičemž:
- každý rok bych měl jezdit na kontrolu zařízení LPG (samozřejmě za úplatu cca 300Kč) - mohu ošidit a jezdit jen jednou za dva roky kvůli STK, ale raději nedomýšlet co v případě havárie řekne pojišťovna
- krom výše uvedeného poplatku za prohlídku LPG zařízení nakonec platím i na STK o nějakou stokorunu (150?)víc.
- každých 10 let musím měnit nádrž LPG
- na pumpu musím jezdit každých 400km a ne 800-900km jako s konvenčním palivem
- tankuji dlouho, tak jako s konvenčním palivem na šup to není
- nemůžu do podzemních garáží
- přijdu o místo v kufru
A tak se ptám, stojí mi ta úspora za to? Stojí mi za to úspora v řádu 3000 Kč ročně, při celkem vysokém nájezdu 20.000km ročně, když za instalaci LPG zaplatím řádově 30.000Kč? Plus riziko, že se něco vysype z věcí, co jsou na autě navíc.
No a podle toho, jestli jo, nebo ne, se lidi doufám rozhodují. Za mne osobně NE.
Uvedený příklad mi sdělil kamarád, který takto porovnával výhodnost LPG na svém Focusu. Pro něj je to jednoznačně ANO. Mimochodem, dával LPG i na předchozím autě. Pro mně to ale atraktivní prostě není. To není demagogie. A kdyby bylo LPG tak super economy, tak celý, zejména český, národ, který si nechá pro korunu vrtat koleno, by na LPG dávno přešel. Distrubuční síť LPG je dostatečně hustá.
Já nemám nic proti LPG, je to zajímavá varianta pohonu. Ne však pro mne, a zdá se, zřejmě ne pro mnoho dalších. Já osobně vidím tuto variantu pro mne atraktivní v případě, že bych chtěl koupit nějakou ojetinu s 3.0 litrovým motorem. Cena ojetiny bude nízká, protože se každý orosí z toho objemu a očekávané spotřebě. Motor bude zřejmě v perfektní kondici, protože je morbidně naddimenzovaný. No a po instalaci LPG bude cena za provoz stejná, jako obyč auta s "trapným" 1.6 benzinem ... Proč ne jezdit s BMW s 6-ti válcem 3.0 za pár peněz...
Neříkám LPG ne, jen doporučuji každému udělat si rozvahu.