Zdravím všechny majitele toyot. Mám Avensis kombi rv98 1.6 81kW (motor 4A-FE) a na tachometru skoro 340tkm. V podstatě jsem první majitel a auto má veškerou péči. Minulé léto jsem s ním jel na dovolenou na Sicílii a před cestou jsem nechal servisovat palivové a brzdové rozvody, protože prý byly chycené... No budiž. Vše originální servis toyota. Zjistil jsem, že museli sestrojit celý výfuk za katalyzátorem, aby se dostali k trubkám. To je pochopitelné. Nicméně to byl původní výfuk, který měl za sebou 330tisíc km. Na jihu to byla relativně pohoda, auto celou cestu zvládlo levou zadní (ikdyž jižanská kvalita paliv je tristní a sem tam kontrolka motoru či auto jak dýmovnice) a během měsíce mi na taháči přibylo nějakých 7000km. Slušné. Po návratu a po zimě začly problémy. Motor začal škubat a auto začalo mít zvuk frézy. Na emisích jsem prošel s odřenýma ušima a bylo mi řečeno, že příště už nikoli. Takže jsem musel pro výfuk. Origo toyota mě měla přijít na zhruba 60 tisíc. Celé ústrojí od motoru ven. Včetně lambd. Poprvé jsem byl nalomený, jestli nejít do alternativního marketu. Doposud jsem vše řešil originály. Nakonec jsem se rozhodl pro aftermarket a celková cena spadla na 20. Bez lambd. Ty jsou prý v pořádku (wtf??? Po 340tisících km??? Z čeho se to vyrábí?) Měsíc jsem hromadil informace, která značka by měla být OK, ale nakonec mi to přišlo jako vabank. Tak jsem vlezl pod auto a zjistil, že originální výfuk má vyražený kód Walkeru. Vzal jsem tedy Walker. Bohužel díl mezi beranem a kaťákem i kaťák nebyl k sehnání od Walkeru, ale pouze od Bosalu, takže mám takový hybrid. Za týden jsem měl auto ready. Díly vypadají docela bytelně. Origoš to není, to je vidět, ale na polskou garážovou kopii to nevypadá. Sváry jsou ošetřené zinkem a motor se začal chovat opět normálně. Akorát brutálně zlenivěl:(. Doposud jsem neměl problém dosáhnout 190km/h a po dálnicích jsem držel 150km/h konstatně. Dlouhodobá spotřeba se držela na 7.21 (tankuju jen prémiové benzíny - vím, že mi to je k hovnu, ale chci motoru dopřát to nej:) ). Teď se to se sebou pere a nechce se tomu vůbec upalovat. Holt nový výfuk má asi větší odpor. Servis jsem nechal dělat v origo servise toyoservis na Frýdecké v Ostravě. K mému údivu se nakonec ukázalo, že původní výfuk je docela v pohodě a stačilo to jen přetěsnit. Vysypalo se pouze těsnění za beranem. OMG!!! Co mě dostalo byl stav původního ústrojí. Nikde neprorezlé, servisák se trubku snažil říznout flexkou a zničil na tom kotouč. Úplně zdravý kov jen rezavý na povrchu. Tlumiče naprosto v pořádku, i uvnitř. Pouze lokální rez na povrchu. Holt stará škola a kvalita toyoty.
Takto vypadá starý origo kus:
Po výměně alternativní trubky po kat Bosal, od katu Walker:

-----------------
EDIT: Opraveny linky na fotky