Výměna výfuku Avensis wagon 98 1.6 4A-FE 81kW -Walker, Bosal

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
JRE2111
Člen Týmu

Výměna výfuku Avensis wagon 98 1.6 4A-FE 81kW -Walker, Bosal

Příspěvek od JRE2111 »

Zdravím všechny majitele toyot. Mám Avensis kombi rv98 1.6 81kW (motor 4A-FE) a na tachometru skoro 340tkm. V podstatě jsem první majitel a auto má veškerou péči. Minulé léto jsem s ním jel na dovolenou na Sicílii a před cestou jsem nechal servisovat palivové a brzdové rozvody, protože prý byly chycené... No budiž. Vše originální servis toyota. Zjistil jsem, že museli sestrojit celý výfuk za katalyzátorem, aby se dostali k trubkám. To je pochopitelné. Nicméně to byl původní výfuk, který měl za sebou 330tisíc km. Na jihu to byla relativně pohoda, auto celou cestu zvládlo levou zadní (ikdyž jižanská kvalita paliv je tristní a sem tam kontrolka motoru či auto jak dýmovnice) a během měsíce mi na taháči přibylo nějakých 7000km. Slušné. Po návratu a po zimě začly problémy. Motor začal škubat a auto začalo mít zvuk frézy. Na emisích jsem prošel s odřenýma ušima a bylo mi řečeno, že příště už nikoli. Takže jsem musel pro výfuk. Origo toyota mě měla přijít na zhruba 60 tisíc. Celé ústrojí od motoru ven. Včetně lambd. Poprvé jsem byl nalomený, jestli nejít do alternativního marketu. Doposud jsem vše řešil originály. Nakonec jsem se rozhodl pro aftermarket a celková cena spadla na 20. Bez lambd. Ty jsou prý v pořádku (wtf??? Po 340tisících km??? Z čeho se to vyrábí?) Měsíc jsem hromadil informace, která značka by měla být OK, ale nakonec mi to přišlo jako vabank. Tak jsem vlezl pod auto a zjistil, že originální výfuk má vyražený kód Walkeru. Vzal jsem tedy Walker. Bohužel díl mezi beranem a kaťákem i kaťák nebyl k sehnání od Walkeru, ale pouze od Bosalu, takže mám takový hybrid. Za týden jsem měl auto ready. Díly vypadají docela bytelně. Origoš to není, to je vidět, ale na polskou garážovou kopii to nevypadá. Sváry jsou ošetřené zinkem a motor se začal chovat opět normálně. Akorát brutálně zlenivěl:(. Doposud jsem neměl problém dosáhnout 190km/h a po dálnicích jsem držel 150km/h konstatně. Dlouhodobá spotřeba se držela na 7.21 (tankuju jen prémiové benzíny - vím, že mi to je k hovnu, ale chci motoru dopřát to nej:) ). Teď se to se sebou pere a nechce se tomu vůbec upalovat. Holt nový výfuk má asi větší odpor. Servis jsem nechal dělat v origo servise toyoservis na Frýdecké v Ostravě. K mému údivu se nakonec ukázalo, že původní výfuk je docela v pohodě a stačilo to jen přetěsnit. Vysypalo se pouze těsnění za beranem. OMG!!! Co mě dostalo byl stav původního ústrojí. Nikde neprorezlé, servisák se trubku snažil říznout flexkou a zničil na tom kotouč. Úplně zdravý kov jen rezavý na povrchu. Tlumiče naprosto v pořádku, i uvnitř. Pouze lokální rez na povrchu. Holt stará škola a kvalita toyoty.

Takto vypadá starý origo kus:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Po výměně alternativní trubky po kat Bosal, od katu Walker:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
-----------------
EDIT: Opraveny linky na fotky
Naposledy upravil(a) JRE2111 dne pon 24.06.2013, 21:31, celkem upraveno 1 x.
Toyota avensis kombi, 1.6 4A-FE
shediwey
Navigátor

Příspěvek od shediwey »

nějak mi uniká smysl příspěvku.....
proč se tedy výfuk nepřetěsnil? tohle mi připomíná onen 1000000x omýlaný přístup servisů - vyměnit a neopravovat.
jinak auto vypadá, aspoň dle toho mála co je na fotkách vidět, na 330+ kkm dost dobře
Avensis T25 2oo4, 2.o vvti combi
Corolla E12 2oo6, 1.6 vvti 5 door hatchback

už tam budem? jo, je to blízko!
JRE2111
Člen Týmu

Příspěvek od JRE2111 »

Zdar, vidím, že mám chybu v obrázcích nového ústrojí. Opravím. Šlo mi jen o to, kdyby náhodou někdo řešil výfuk na podobný vůz, ať vidí, jak to vypadá od tohoto výrobce, jak to probíhalo a na co dávat bacha. Google to prolinkuje :). Já tady výfuk na stejnou řadu avensisů předtím nenašel. Vláken walker vs bosal vs izavit atd je tady v celku dost, ale informaci jak zhodnotit stav jsem bohužel minul. V servisu byli slušní, komunikovali a zhruba 3x jsem s něma celou situaci konsolidoval. Kdybych to jen přetěsnil, tak to mám na půl roku a musel bych to bohužel celé stejně měnit kvůli emisím, takže se to vzalo jedním vrzem. Spíš jsem se pozastavil nad kvalitou, kterou původní díly očividně měly. By mne zajímalo, jestli tomu je tak i nyní v případě nových toyot. Jinak díky!
Mihal
Člen Týmu

Příspěvek od Mihal »

Já jsem měnil letos v dubnu zadní díl výfuku tedy na corolle rv98. Ale můj dotaz četl jsem, že píšeš že auto zlenivělo a jakou jsi měl spotřebu. Mi taky auto zlenivělo a spotřeba z původních kolem 7 mi stoupla o itr na nějakých 8,2. čím to může být??
Corolla E 11 liftback 1,6 4A-FE rv.98
JRE2111
Člen Týmu

Echo

Příspěvek od JRE2111 »

Měnil jsi původní originál za aftermarket? Co jsi zvolil?
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

beztak je to jen spatnou (odchazejici) lambda sondou....
Back in Czech.
Nohis
Řidič

Příspěvek od Nohis »

Možná je to blbost, ale nenastavuje se náhodou nějak lambda na výfuk? :D
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Ne. Je to opravdu blbost.
Back in Czech.
extremehany
Věčnej rejpal

Příspěvek od extremehany »

Nohis píše:Možná je to blbost, ale nenastavuje se náhodou nějak lambda na výfuk? :D
to určitě ne, proč by se nastavovala na výfuk, když lambda zjištuje složení směsi
Toyota Avensis Combi 2,2 D-4D 110 kW 2008
Toyota Auris TS 1,6 VVT-i M/T - 2018
RP
Řidič

Příspěvek od RP »

Nakonec jsem se rozhodl pro aftermarket a celková cena spadla na 20.
Uff 20 fíků za výfuk do 15 let starého auta....:shock: já mám stejný rok výroby akorát 1,8 koupeno v roce 2008 při 200tkm, v roce 2009 odešel origo zadní tlumič najeto cca 210 tis km zajel jsem na výměnu do Polska mám to kousek ceny i s prací (Polmostrow)
zadní díl: 1500 kč
v roce 2010 prostřední díl 1000Kč - několikrát se musel převařovat trubka u tlumiče protože praskala ve svaru - slabý materiál po zavaření doma Cočkem v pohodě drží do dnes
v roce 2011 díry v trubkách u katalyzátoru - kat je nedělitelný hoši to vyrobili na místě z trubek platba 2000 Kč katalyzátor původní - emise no problem
první díl odešel taky v roce 2011, v Polsku nebyl, koupen tady WALKER 1600Kč- byla s tím ale největší drbačka, protože se nedařilo utěsnit na svodech pořád to brblalo (nepřesná výroba) několikrát upravopváno hrdlo výfuku.
Nyní stav 262 tis km, koncový tlumič mám již 4 rokem. Důležité k životnosti výfuku na závěr jezdím min 30 km trasy, takže se výfuk vždy vysuší (jinak by uřčitě tak dlouho ta polská žďorba nevydržela)
:lol:
Avensis kombi 1,8 linea terra 98´
Corolla 1,3 E11 HB 97´social edition
Subaru Legacy kombi 2,5 GX 01´ 115 KW/223 Nm
pepa559
Člen Týmu

Příspěvek od pepa559 »

Na Carinu jsem koupil pred par lety taky Walker. Po dvou letech se uvolnily prepazky v obou tlumicich a jeste se ulomila u prostredniho tlumice trubka. Tak snad budes mit stesti na lepsi kus.
Odpovědět

Zpět na „Avensis“