Pozdrav a postřehy z koupě ojeté T25 D-CAT 130kW
-
- Věčnej rejpal
ten "sytic" sa da vypnut vypnutim vetraku.Honza K. píše: a druhá věc, která ale asi bude souviset s tím, že se jezdí zatím na studeno po městě v zimě - i když to šetřím, tak mi to ukazuje průměr spotřebu cca 12 litrů. No doufám, že se to zlepšíVšiml jsem si, že motoru docela trvá, než se zahřeje a sníží otáčky na cca 800/min, což by podle výpisu z měření emisí měly být volnoběžné otáčky (750 - 850). Čili dávám tu spotřebu na vrub sytiči a ne mojí těžké noze
![]()
som to parkrat testoval a na mojej ceste do prace (10km, cca 20min) resp z prace, som si nevsimol v spotrebe rozdiel.
Neviem ci sa to tak moze pocitat, ale pri tych cca 800ot je spotreba na volnobehu cca 0.5l/h, takze pri 1200ot by to malo byt o cca 50% viac, cize zhruba 0,8l/h - aj z tohoto pohladu je jasne, ze podiel na spotrebe ma zvyseny volnobeh zanedbatelny.
Omnoho dolezitejsie pre nizku spotrebu je mat zohriaty motor - uz som sem pisal davnejsie, ze sa mi tiez podarilo urobit meranie a so zohriatym motorom pri 0st je rozdiel v spotrebe na mojej ceste do prace aj 2 litre. A zvyseny volnobeh zrychluje zohriatie motora, takze podla mna zvysena spotreba na volnobehu sa dorovna znizenim spotreby vdaka rychlejsiemu zahriatiu motora.
S tim vetrakem to tak je. Pokud se da klima na LOW, tak se otacky nezvednou, na ofuk oken to staci. A pokud uz je tak rucicka zhruba 2 policka v poli teploty, tak teplota 16C volnobeh taky nezvedne. Ja mam auto ze 70% predvyhrato uz tak na 50 ci 60C, takze me uz po vyjezdu z garaze fouka vlazny vzduch
T Avensis Wagon 2.0 D-4D /2004/ -Ex
Ford Grand C-max 1,6 EB /2012/
Ford Grand C-max 1,6 EB /2012/
moje meranie ukazalo o 2l nizsiu spotrebu pri zahriatom motore ako pri studenom.aczasa píše:Ahoj Matusko, to me docela zajima... Takze tvoje mereni ukazalo o 2L vyssi spotrebu pri zahratem motoru pri venkovni teplote 0st C oproti?
Chapu spravne, ze oproti nezahratemu motoru pri 0st C? Nebo oproti zahratemu motoru pri 20st C? Diky.
Co sa tyka podmienok - normalne rano, 0st, vyrazil som do prace, dosiel som do prace a zrazu sa bolo treba vratit domov, tak som siel domov, tam rychlo vybavil co bolo treba a zasa naspat do prace, t.j. ten isty den, to iste pocasie, ta ista trasa, vsetko to bolo v ramci jednej hodiny, akurat raz bol motor studeny a druhykrat v prevadzkovej teplote.
vzdialenost som pisal hore, aj s casom aby si mal predstavu akou premavkou chodim. Pri odchode z domu bola teplota chl.kvapaliny 0st, pri prichode cca 70.
Pri dalsom odchode z domu bola teplota chl.kvapaliny cca 85st.
Odpocet robeny z PP, ktory mam okontrolovany podla tankovani ze meria -0.2l az +0,2l v porovnani s tankovanim - t.j. niekedy mi pp pise vacsiu spotrebu ako je real a niekedy mensiu ako je real. Ak nekurim nezavislym kurenim, tak som este nedosiel na to, ako vznika takato odchylka.
Pri dalsom odchode z domu bola teplota chl.kvapaliny cca 85st.
Odpocet robeny z PP, ktory mam okontrolovany podla tankovani ze meria -0.2l az +0,2l v porovnani s tankovanim - t.j. niekedy mi pp pise vacsiu spotrebu ako je real a niekedy mensiu ako je real. Ak nekurim nezavislym kurenim, tak som este nedosiel na to, ako vznika takato odchylka.
Hm,tak ono to není divné jen mě 

Naposledy upravil(a) m5t dne úte 12.03.2013, 13:55, celkem upraveno 1 x.
T27 Avensis 1.8 Valvematic Multidrive S/2009/
když pijete se mnou pijete s Mírou

http://moje.auto.cz/m5t/avik.html
když pijete se mnou pijete s Mírou

http://moje.auto.cz/m5t/avik.html
No koukám, že se to tu rozproudilo, jenom stačí hodit téma "spotřeba"
Dneska mi volal tchán z kaufiku, že prý mají super akci na mlíko a že mu mám pomoct
Takže jsem si opět vyzkoušel jízdu na studeno po městě. Teplota -4C, mám schválně auto v nevyhřívané garáži, abych viděl, jak se chová startování po nulou, když už se tady všude píše, jaké jsou s tím problémy... Takže co jsem zpozoroval - auto malinko déle žhaví než u hondy, cca 1 - 2 sekundy, což mi vůbec nevadí, jsem radši když se to pořádně prožhaví
Motor naskočil ihned na brnknutí a ani nebyl nějak znát hrubší projev, prostě pohoda. Takže kombinace OMV Bixxol 5W-30, nafta od Shellu (ten jejich fuel save co nic neušetří) + aditivum VIF zřejmě bez problémů funguje. Uvidíme ve čtvrtek a pátek, to má být kolem -10C, a chci vyrazit večer fotit kometu (http://technet.idnes.cz/kometa-panstarr ... vesmir_rja).
Jinak díky za tipy - zkoušel jsem jaký bude mít vliv zapnutí/vypnutí klimošky, změna otáček větráků apod., ale přišlo mi to téměř neznatelné. U mojí benzínové Ave to při studeném motoru šlo někdy až ke 2000 ot! takže nějakých 1100 tady je úplně do pohody, jestli to šetří motor a přispívá k rychlejšímu prohřátí, tak proč bych se tím měl trápit. Spotřeba se postupně snižuje a přijde na dané auto naprosto normální, není to žádný lehkonohý drobeček přestože je hračka s ním jezdit.

Jinak díky za tipy - zkoušel jsem jaký bude mít vliv zapnutí/vypnutí klimošky, změna otáček větráků apod., ale přišlo mi to téměř neznatelné. U mojí benzínové Ave to při studeném motoru šlo někdy až ke 2000 ot! takže nějakých 1100 tady je úplně do pohody, jestli to šetří motor a přispívá k rychlejšímu prohřátí, tak proč bych se tím měl trápit. Spotřeba se postupně snižuje a přijde na dané auto naprosto normální, není to žádný lehkonohý drobeček přestože je hračka s ním jezdit.
Startování vzimě se neboj. Stačí VIF dle návodu a normální nafta. Mám původní baterku a nikdy jsem ji ani nedobíjel a vždy jsem nastartoval, i v -22°C. A parkuji venku, letos byly mrazy kolem -20 několik dní a pohoda. Jen jednou se mi stalo, že po 3 dnech stání v -20 jsem startoval až napodruhé, ale jinak nic. Palivový filtr má navíc vyhřívání.
Avensis 2007 D-CAT kombi
Ne ne.. sel jsem do sebe... Rozhodl jsem se, ze obcas budu vystupovat jako velky a dospely.
Ale stale vaham, jestli to vubec mam delat..
))))
A kdyz uz jsme u garfielda (obrazkoveho) tak na me spise sedi ten dil s pavoukem... Neboj, ja jsem pacifita, plac, me pripadas jako pavouk..
)))

A kdyz uz jsme u garfielda (obrazkoveho) tak na me spise sedi ten dil s pavoukem... Neboj, ja jsem pacifita, plac, me pripadas jako pavouk..

Back in Czech.