Pozdrav a postřehy z koupě ojeté T25 D-CAT 130kW

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
Honza K.
Manager Týmu

Pozdrav a postřehy z koupě ojeté T25 D-CAT 130kW

Příspěvek od Honza K. »

V prvé řadě zdravím všechny na tomto fóru a chtěl bych poděkovat všem, kteří tu věcně přispívají, řadu věcí člověk zjistí až takto na základě zkušeností jiných. Právě si kupuju ojetou Avensisku, měl bych jí mít cca v úterý připravenou, přehlášenou atd. Šel jsem do ní navzdory častým varovánín před 130kW verzí možná je to i trochu takový hec z mé strany, nicméně jízda s ní mě naprosto přesvědčila, že tohle je prostě paráda.
Měl jsem předtím 2 toyoty, první jsem koupil někdy koncem 90 let Corollu 1.6 benzín, v bazaru, peněz nebylo nazbyt a na tohle ještě zbylo, cena trochu vyšší než koncern nebo francouz ale chtěl jsem si koupit spíše něco, co bude spolehlivé než "cool". A asi jsem udělal dobře, protože mi věrně sloužila přes 5 let, sjezdil jsem s ní řadu zemí a nikdy neodmlouvala. Prakticky jenom měnit olej, filtry a klasická běžná údržba.
Pak přišlo mimčo a najednou mi přestala stačit a tak jsem se rozhodl, že upgraduju na Avensisku :) Koncem roku 2003 jsem si tedy koupil v bazaru toyoty na Praze 5 opět ojetou Avensisku kombík 2.0 benzín ve výbavě Sol s klimatizací, najeto 120tisíc. A zase - ta "potvora" sloužila do dneška, kdy jsem jí střelil, najeto 320 tisíc a přestože silnice u nás jeden velký tankodrom, tak krom běžné údržby vydržela všechno a věrně sloužila a věřím, že ještě nějaký rok poslouží. Důvod, proč jsem jí prodal je, že přeci jenom je to starší dáma a měla před sebou technickou, u Toyoty mi řekli, že už by bylo třeba vyměnit přední kotouče, tyčku stabilizátoru a nedá se nic dělat, už začla trochu kvést. Nechtělo se mi do ní dál investovat a tak jsem jí prodal mechanikovi v toyotě, ten si jí dá do kupy a předpokládám prodá výhodně do Afriky :-) Ale to mě je už jedno, já jsem rád, že není sešrotovaná a žije :)
Shodou okolností mají v toyotě novější Avensisku po pánovi, který si koupil novou, RV 2006 takže taky už má něco za sebou, nicméně mám kompletní servisní historii, všechno dělané a servisované u nich, zkrátka hned přiznali barvu o co jde, nebyl ani problém mi vytisknout seznam položek z jejich systému. Po prostudování 9 stránek přišlo trochu rozčarování - nejdřív šťouchanec do zadku, muselo se vyrovnávat, měnily se lišty atd. a potom za rok už asi horší věc - náraz do levého boku u řidiče. To jsem si už říkal, že to hodím do koše a jdu rovnou hledat něco jiného. Jenomže mi furt vrtalo v hlavě, že na druhou stranu vidím, že ten toyoťácký servis nepoužívá moc kreativitu a pokud je nějaký díl už špatný, tak ho zkrátka vymění a dají nový a udělají kolem toho kompletní ověření funkčnosti atd. V servisovaných položkách je navíc - výměna xenonů (zřejmě zde popisovaný problém se svítivostí) za nové, servisky dělané u nich, takže olej OMV 5W-30, filtry, takové to adivitum na pročištění atd. teď na podzim nově vyměněný filtr pevných částic (po 138 tis km). Asi chápete jak mi to v hlavě šrotovalo. Je lepší vědět, že auto mělo bouračku, ale bylo dobře spraveno výměnou za nové originál díly v servisu toyoty nebo radši vzít něco jiného, co je sice deklarováno jako nebourané, ale známe to že... Podle bazarů jsou všechna auta nebouraná, zaručeně mají všechna najeto mezi 100 - 150 tisíci bez ohledu na stáří a všechny mají pravou servisní knížku... Asi už nebude moc lidí, co tomu věří. Takže loterie.
No abych to zkrátil - auto jsem dvakrát projížděl i s manželkou (bude ho taky používat a nehodlám mít denně na talíři, že nedokáže zmáčknout těžkou spojku), ochotně mi ho zvedli na zvedáku, koukal jsem s 2 mechanikama a oba mi řekli, že tohle je profi práce a že by se toho nebáli. Takže spolu s tím, že zdejší toyota má velmi dobrou pověst (i já, jezdil jsem k nim taky), to zkrátka rozhodlo - půjdu do ní, má najeto 147 tisíc a děj se vůle boží.
Je to pro mě trochu neznámá, přesedlat z benzínu na diesel, sice cca rok jezdím i Hondou Civic 1.7 diesel po tátovi, jezdíval jsem nějakou dobu i Passatovi 1.9 Tdi či kýho čerta, ale nemůžu si pomoct, tahle Avensiska 2.2 je prostě jinde, komfort, tichoučko a jestli to někomu přijde líný, tak mě tedy rozhodně ne :) Nehodlám s tím řezat všechny zatáčky co potkám, ale chci to, co mi poskytly obě předchozí Toyoty - spolehlivého přítele, který možná nenadchne ukrutnou dynamikou, ale který mi neukáže při první příležitosti prostředníček.
Jsem na to fakt zvědavý po tom, co si člověk přečte na webu 8) Zatím najeto nula nula nic, ale i po těch pár km zkušebních jízd mě překvapila - rozjedy naprosto v pohodě, spojka ideál, i manželka neměla problém, když prostě chcete mít krotkého beránka, tak poslouchá na slovo a když tomu chcete trochu naložit, tak není problém. Jestli má někdo problémy s trakcí, tuhostí spojky apod., tak já jsem si tedy ničeho takového nevšiml.
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Vyborne sis to pochvalil. Jsi tak sikovny.
Back in Czech.
Honza K.
Manager Týmu

Příspěvek od Honza K. »

aczasa píše:Vyborne sis to pochvalil. Jsi tak sikovny.
Aha to mě nenapadlo, že to tak vyzní. Jenom jsem se chtěl podělit, nic víc. Omlouvám se.
Maghreb
Věčnej rejpal

Příspěvek od Maghreb »

Nerob si z toho nic, aczasa sa drzi hesla, ktore ma pod menom "Vecnej rejpal". Ak precitas zopar topicov, dojdes na to :)
Avensis Kombi 6/2006 D-CAT 130kW facelift - ukradnuty
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

hi hi... a to jsem se dnes ani nechtel moc poustet do hlubsich temat.. ale.... procpak to hned berete jako utok? :-) :-) :-) Ja Honzika jen chvalil, jak je sikovny a pekne to napsal.. :-)
Rozhodne nic, za co by se musel stydet... nerku-li omlouvat...
Back in Czech.
Honza K.
Manager Týmu

Příspěvek od Honza K. »

Je fakt, že jsem čekal spíš příspěvky typu "ty seš ale debil, ty s tebou pěkně vypekli, vzít bouraný auto, to už neprodáš, i kdyby to stokrát dobře spravovali, už to není vono a začne se ti to sypat" :twisted:

No kdoví, třeba i jo, třeba vyjedu ze servisu a za hodinu budu volat z dálnice na Prahu celej nešťastnej, že mi to spadlo do nouzovky a co jako mám dělat. No ale jak říká klasik - aspoň si ušiju adrenalin
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Neboj...
Back in Czech.
Roman Jašek
Věčnej rejpal

Příspěvek od Roman Jašek »

Po dvou benzínových Toyotách, se kterýma si byl nadmíru spokojen jdeš do dieslu a ještě k té motorizaci, která je tady na fóru hodně oblíbená co se týče spolehlivosti....No, jak se říká "kdo chce kam, pomožme mu tam". Ale třeba chytneš dobrej kus a nafta co budeš tankovat bude v pořádku a obsahovat co nejméně biosložek :-) (Už to tady celkem usínalo, je potřeba to trochu rozproudit).
Toyota Avensis 1,8 VVti kombi, 95 kW, r.v. 2006
Honza K.
Manager Týmu

Příspěvek od Honza K. »

Roman Jašek píše:Po dvou benzínových Toyotách, se kterýma si byl nadmíru spokojen jdeš do dieslu a ještě k té motorizaci, která je tady na fóru hodně oblíbená co se týče spolehlivosti....No, jak se říká "kdo chce kam, pomožme mu tam". Ale třeba chytneš dobrej kus a nafta co budeš tankovat bude v pořádku a obsahovat co nejméně biosložek :-) (Už to tady celkem usínalo, je potřeba to trochu rozproudit).
No ano nakonec jsem do něj šel. Důvody?
1. Asi to bude tím, že zdá se stárnu :) No a taky občas vozím více věcí, komplet rodinu, občas i vozík a nedá se nic dělat, diesel táhne a táhne, nezná kopec...
2. Možná si řeknete že jsem divnej, ale zkrátka tahle toyota byla zrovna u nich v bazaru, v cenové relaci, kterou jsem chtěl, s výbavou, kterou beru a když jsem si jí vyzkoušel na dálnici (kde většinou jezdím), tak prakticky nebylo co řešit, to je úplně jiný svět jet 130 v tomhle a v mé bývalé benzínové verzi. Tam jsem točil na 5 kolem 4000 ot/m a hluk byl už znát, doteď jsem si myslel, že je tichá, ale proti tomuhle ropáku, který si na 6. prakticky neslyšitelně vrní někde kolem 2100 ot/m (jestli si to dobře pamatuju) a spotřebu to ukazovalo menší, tak to prostě nemělo chybu. Nemusím zvyšovat hlas, můžu si poslechnout kvalitně hudbu atd. Celkový dojem - skvělý komfort.
3. Ano, otázku co tankovat, kde, je na místě, rozhodně nehodlám tankovat vedle v JZD, teď u Hondy tankuju buď místní shellku (na dálnici u globusu, přijdem i nafta naprosto v pohodě - má někdo jinou zkušenost?) a u každého tankování používám aditivum VIF. Zatím jsem neměl jediný problém ani se startováním ani při provozu. Jezdím s ní za cca 5 - 5.5 litru a to jezdím dálniční rychlostí. Takže asi budu pokračovat, když budu mít cestu do Zittau, tak asi natankuju někde tam - opět máte někdo nějaké zkušenosti, tipy? Jinak Benzina nebo Agip či Shell + VIF. Souhlas, nesouhlas?
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Heh, tak ted uz se to ale hodne zvrhava v nepovedeny vymejvani mozku.. :-) vydrz do chvile az najedes treba 200k km a pak nam rekni jak to vidis... nezapomen,ze kazde nove auto jede jedna basen a je nejvic nejlepsi... prece by sis hned odzacatku nekoupil nejvetsi srac na svete, ne?
Back in Czech.
hudyss
Věčnej rejpal

Příspěvek od hudyss »

Vitam liberecaka :wink: At ti auto slouzi bez problemu. K tomu tankovani, kdyz pojedes do Zittau, tak hned za carou v polske casti je nova Aral, zavazena z Nemecka. Vzdy tam beru Ultimate. A u nas jsem jezdil na OMW.
T Avensis Wagon 2.0 D-4D /2004/ -Ex
Ford Grand C-max 1,6 EB /2012/
AVEADA
Člen Týmu

Příspěvek od AVEADA »

S D-CATem mám najeto 100tisíc a bez problémů. Celoroční průměr 7.0 l/100km. Tankuji Agip, Benzina, vždy VIF léto i zima. Nikdy jsem nemusel dolévat olej ani chladicí kapalinu, takže předpokládám, že vše drží. Denně dálnice, takže ani s DPF by neměl být problém. Co se nafty týče, mám kamarádku, co dělá na překladišti paliv. Přijede cisternový vlak a ze stejného vagonu zaváží všechny pumpy v Plzni, Benzina, OMV, Agip a dokonce i ONO. Takže základ je stejný, max. může být rozdíl v dodatečné aditivaci přímo na pumpě. Ale když máš VIF, může ti to být celkem jedno. O D-CATech se toho hodně napsalo, před lety byl v Světě motorů v rubrice bazar poměrně obsáhlý článek. Mimo jiné tak rozebírali chronické závady D4-D motorů. Ad vstřiky: problém především u starších motorů bez DPF - problém nebyl v mechanice vstřiků ale v elektro jednotce na vstřiku. Požadavky na emise si vyžádaly super přesné vstřikování s malými tolerancemi na chybu a jak se postupem času vstřik oběhal, jednotka už to nepobrala a vstřik se tvářil jako vadný i když mechanicky byl zcela v pohodě. U D-CATu emise pohlídá DPF a deNOx katalyzátor, takže vstřiky jsou nastaveny s mnohem většími tolerancemi. Takže problémy se vstřiky jsou, ale srovnatelné s ostatními značkami. jinak v posledním SM Diesel speciál je repotráž z TP Kladno, kde jako jediní v ČR zrovna rozběhly repase vstřiků DENSO včetně D4-D za cca 4500,- Kč. Ad kroucení hlavy a únik chladicí kapaliny: jedná se o celohliníkový motor s litinovými vložkami. Takže různé části mají různou tepelnou roztažnost. Takže se studeným motorem se musí OPATRNĚ! Pokud ráno v mrazu vlítnu na dálnici a začnu to smažit, tak si samozřejmě koleduji o malér. Což už ale neovlivním u auta např z Německa, kde lítalo 100.000 pod někým, kdo na to kašlal. Dle SM se tato závada vyskytuje, ale v porovnání s počty motorů v provozu po celé Evropě jich není tak moc. Ad DPF: problém všech moderních dieselů. Záleží, kde jezdíš. Ale tuto motorizaci si snad nikdo nepořizuje na poskakování po městě. Ad dvojhmota: problém všech moderních dieselů. Ale zase záleží, jak s tím zacházíš. A samozřejmě se vykašlat na servisní inteval 30.000 mk. Sice má D-CAT olejovou náplň tuším 6.2 litru což už musí něco vydržet, ale i tak je 15.000 akorát. Ale zase jsme u toho, že pokud kupuji auto se 150.000 km po někom, kdo otrocky dodržovat tovární doporučení servisu po 30.000, už s tím nic neudělám. A ještě radici cca ve 120.000 km sundat vanu a vyčistit síto sání oleje. Při prodloužených intervalech oleje se zanáší a pak to špatně maže.

Uf, to jsem serozjel. Ale jsem v práci a nudím se.
Avensis 2007 D-CAT kombi
dexter
Navigátor

Příspěvek od dexter »

Ahoj chápu tě správně, že v TP Kladno mi zrepasujou vstřik na 2.2 110kW ? Teda solenoid ? - jestli jo tak je to paráda ......
Avensis 2005, 2.2 d4d 110kw
AVEADA
Člen Týmu

Příspěvek od AVEADA »

Je to TP spol Kladno. Ale píšou tam, že repasují jen výrobu od 1/2008. Prý že ty vyrobené předtím se kazily tak, že byly prakticky všechny vyměněny v tovární záruce. Cenu za 2.0 a 2.2 D-4D uvádí 3630,- o DPH se nezmiňují, tak nevím. Pro zajímavost jsem koukal na Allegro, 4 vstřiky na D-CAT s udávaným nájezdem kolem 50.000 km za cca 6.000,- Kč. To by šlo, ale záruka žádná. Selenoidy na 110 kW budou asi o něco levnější. Určitě bys tam něco sehnal odhaduji včetně poštovného do 2000,- za kus.
Avensis 2007 D-CAT kombi
AVEADA
Člen Týmu

Příspěvek od AVEADA »

To dexter. Teď jsem si všimnul, že máš 2005, tak to tě to asi moc nepotěší.
Avensis 2007 D-CAT kombi
Odpovědět

Zpět na „Avensis“