Měl jsem předtím 2 toyoty, první jsem koupil někdy koncem 90 let Corollu 1.6 benzín, v bazaru, peněz nebylo nazbyt a na tohle ještě zbylo, cena trochu vyšší než koncern nebo francouz ale chtěl jsem si koupit spíše něco, co bude spolehlivé než "cool". A asi jsem udělal dobře, protože mi věrně sloužila přes 5 let, sjezdil jsem s ní řadu zemí a nikdy neodmlouvala. Prakticky jenom měnit olej, filtry a klasická běžná údržba.
Pak přišlo mimčo a najednou mi přestala stačit a tak jsem se rozhodl, že upgraduju na Avensisku

Shodou okolností mají v toyotě novější Avensisku po pánovi, který si koupil novou, RV 2006 takže taky už má něco za sebou, nicméně mám kompletní servisní historii, všechno dělané a servisované u nich, zkrátka hned přiznali barvu o co jde, nebyl ani problém mi vytisknout seznam položek z jejich systému. Po prostudování 9 stránek přišlo trochu rozčarování - nejdřív šťouchanec do zadku, muselo se vyrovnávat, měnily se lišty atd. a potom za rok už asi horší věc - náraz do levého boku u řidiče. To jsem si už říkal, že to hodím do koše a jdu rovnou hledat něco jiného. Jenomže mi furt vrtalo v hlavě, že na druhou stranu vidím, že ten toyoťácký servis nepoužívá moc kreativitu a pokud je nějaký díl už špatný, tak ho zkrátka vymění a dají nový a udělají kolem toho kompletní ověření funkčnosti atd. V servisovaných položkách je navíc - výměna xenonů (zřejmě zde popisovaný problém se svítivostí) za nové, servisky dělané u nich, takže olej OMV 5W-30, filtry, takové to adivitum na pročištění atd. teď na podzim nově vyměněný filtr pevných částic (po 138 tis km). Asi chápete jak mi to v hlavě šrotovalo. Je lepší vědět, že auto mělo bouračku, ale bylo dobře spraveno výměnou za nové originál díly v servisu toyoty nebo radši vzít něco jiného, co je sice deklarováno jako nebourané, ale známe to že... Podle bazarů jsou všechna auta nebouraná, zaručeně mají všechna najeto mezi 100 - 150 tisíci bez ohledu na stáří a všechny mají pravou servisní knížku... Asi už nebude moc lidí, co tomu věří. Takže loterie.
No abych to zkrátil - auto jsem dvakrát projížděl i s manželkou (bude ho taky používat a nehodlám mít denně na talíři, že nedokáže zmáčknout těžkou spojku), ochotně mi ho zvedli na zvedáku, koukal jsem s 2 mechanikama a oba mi řekli, že tohle je profi práce a že by se toho nebáli. Takže spolu s tím, že zdejší toyota má velmi dobrou pověst (i já, jezdil jsem k nim taky), to zkrátka rozhodlo - půjdu do ní, má najeto 147 tisíc a děj se vůle boží.
Je to pro mě trochu neznámá, přesedlat z benzínu na diesel, sice cca rok jezdím i Hondou Civic 1.7 diesel po tátovi, jezdíval jsem nějakou dobu i Passatovi 1.9 Tdi či kýho čerta, ale nemůžu si pomoct, tahle Avensiska 2.2 je prostě jinde, komfort, tichoučko a jestli to někomu přijde líný, tak mě tedy rozhodně ne

Jsem na to fakt zvědavý po tom, co si člověk přečte na webu