Olejová loterie

vše ohledně modelové řady Avensis
Odpovědět
modus ponens
Řidič

Příspěvek od modus ponens »

toto je debata niekam do krcmy, zial...

Ked uz fakt ideme riesit nejaku anomaliu typu "konkretny olej splna vyssiu specifikaciu, ale z nejakeho dovodu ma vyrobca zaujem deklarovat ho ako 'slabsi'", tak treba uviest konkretny priklad aj s nejakymi relevantnymi argumentami. Su take pripady, ale su to ojedinele vynimky a tym padom to je mierne mimo temu.

Viskozita 5W-40 je pre caste studene starty vhodnejsia ako viskozita 10W-40. Rec je o viskozite, nie o dalsich kvalitativnych parametroch oleja. Pri porovnavani dvoch konkretnych olejov OK, ale vseobecne povedat, ze je to jedno...? Tak si potom tankuj benzin/naftu z JRD, ved predpisane normy v technicaku splna. A mozno chlapci z JRD dovazaju premiove paliva z Nemecka a nechcu budit pozornost, tak ich predavaju na dvore ako noname a za cenu, ktora sa neodmieta... :wink:

Zakaznik sa moze orientovat len na zaklade dostupnych udajov. Bud si teda povieme, ze olej 10W-40 je naozaj 10W-40, alebo verme tomu, ze prave nami vybrany olej je ten pripad, kedy sa vyrobca rozhodol predavat 'lepsi' olej s oznacenim 'slabsieho'.
Toyota Avensis Wagon T25 2.0 D4D 93kW 2008
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Ne, povime si akorat toto,:
Pro nase podnebne pasmo je uplne jedno, jestli do motoru, ktery ma oba oleje doporucene vyrobcem, nalejes 5W-40 nebo 10W-40. Jejich rozdil pro dany motor neni znatelny a nikdy ani jeden z oleju nezpusobi v motoru nic, co by melo mit za nasledek poskozeni motoru, proto je taky vyrobce motoru doporucil....
Vse ostatni jsou sracky, marketing, dezinformace, umeni prodejcu, stare tlachy...
Back in Czech.
Jimmi
Věčnej rejpal

Příspěvek od Jimmi »

ztnext píše: ...že všechny oleje stejné výkonnostní specifikace nejsou v žádném případě stejné...
Já mám pořád pocit, že tady všichni mícháte tu výkonnostní a viskozitní specifikaci. Takové to 5W-40 apod. je ta viskozitní (vlastně teplotní, tedy rozsah teploty, za níž má olej použitelnou viskozitu), a o výkonnové tady nikdo neřekl ani slovo. S výjimkou Aczasy, který zmínil prastaré výkonové specifikace typu M7AD nebo tak.

Třeba oleje 10W-40, zvané občas polosyntetické, se vyrábějí již delší dobu se stejným označením. Ovšem třeba specifikace dle API pro benzínové motory se přitom vyvinula od nějakého SH až po SL, ne-li více. A právě toto označení mi říká, jak moc olej degraduje a jak moc rozpouští (vytváří) usazeniny.
LB hyaku ichi 百一 4E-FE 1332/65kW modrá o->
HB 4E-FE 1332/55kW červená o+
VAZ 2103 1500/49kW bílá
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

:-) A to uz ani nemluve, ze napriklad viskozitni specifikace byla "vyvinuta na miru" velkoobemovym nepreplnovanym a preplnovanym vznetovym motorum, takze by se za opravdu striktnich situaci nemela vubec v kombinaci s malym atmosferickym benzinem vyskytovat.. :-) At tedy ziji API a firemni specifikace.. tedy ty VW, MB, ............ Divne male cisilka nekde na obalu...
Jen treba pro trochu zamlzeni jasneho a primeho vyberu oleje.. :-))))
http://www.petroleum.cz/vyrobky/oleje-m ... ikace.aspx
A pro nektere mistni.. hlavne bod 4. :-)))
Back in Czech.
ztnext
Řidič

Příspěvek od ztnext »

Tak já to ještě malinko zahustím.
Víte někdo proč je na určitých olejích napsáno splňuje APIxx a
jiných je napsáno odpovídá APIxx

PS: zase to není totéž :lol: :lol: :lol:
Avensis T-25 1.8VVTi 95kW
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Tak tady je to naprosto jasne... Splnuje API xxx znamena, ze na to byl presne testovan, zatimco odpovida API xxx muze znamet bud podobnost s produktem, ktery tak byl testovane nebo ciste prohlaseni vyrobce o tom, ze kdyz si to otestujete, tak to splni nebo prekona.. :-)
Back in Czech.
extremehany
Věčnej rejpal

Příspěvek od extremehany »

ztnext píše:
aczasa píše:......... specifikace ma povolene rozsahy a mezi nimi je vse co tam ma byt... (a specifikace navic dava minimalni hodnoty a ne maxima, takze .........
aczasa tady napsal (mimo jiné) jednu moc důležitou větu a z toho plyne, že všechny oleje stejné výkonnostní specifikace nejsou v žádném případě stejné :!: . Plní sice stejnou API (ACEA) - to je ta minimální předepsaná, ale mnoho olejů jí výrazně překračuje a přesto tyto oleje nejsou řazeny do vyšší API. Tady pak vzniká prostor pro rozdíly v mazacích a čistících vlastnostech a nestejné odolnosti proti degradaci a nestejné odolnosti tvořit úsady atd....u olejů různých značek. A teď babo raď, který je ten nej. :lol: :lol: :lol:

PS: Když dva dělají totéž, není to totéž :wink:
dle toho co jsem četl, tak dnešní MO už netvoří usazeniny vůbec, nebo tak v miniámlním množství že je to zanedbatelné...
Toyota Avensis Combi 2,2 D-4D 110 kW 2008
Toyota Auris TS 1,6 VVT-i M/T - 2018
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

A mas pravdu.. .Dnesni oleje netvori nic.. .A dokkonce ani dnesni motory netvori nic..
Tento nesvar byl prave u oleju M5AD, API SB, SC.... a podobnych... Proto neni treba se dnesnich oleju bat... A navic i toto je duvod, proc se smi michat mezi sebou temer vsechny oleje, ale clovek musi kurva dobre vedet co a jak dela..
Back in Czech.
ztnext
Řidič

Příspěvek od ztnext »

aczasa píše:Tak tady je to naprosto jasne... Splnuje API xxx znamena, ze na to byl presne testovan, zatimco odpovida API xxx muze znamet bud podobnost s produktem, ktery tak byl testovane nebo ciste prohlaseni vyrobce o tom, ze kdyz si to otestujete, tak to splni nebo prekona.. :-)
Ano.
Splňuje, byl testován a splnil nornu.
Odpovídá, nebyl testován, tedy :? nemusí při testu splnit :? :?:
Avensis T-25 1.8VVTi 95kW
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Ono... nesplnil by... Myslim si, ze vyrobce si je sakra jist, ze to splni, az to napise na obal.... Treba jen nema k dispozici vybaveni, kterym se to dle te ci one spec. testuje... A jinak autorita mu to otestovala a rekla, ano splnuje... Ale to on nemuze pouzit, takze da prohlaseni o to, ze odpovida...
Back in Czech.
RUMCAJS
Člen Týmu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RUMCAJS »

Koukám, že nám tady pomaloučku vzniká "olejové" náboženství :twisted:
- jsem ateista :P
Toyota Avensis 2.2 D-CAT, 130 kW
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Neeeeeee...... zadne olejove nabozanstvi...... :-) Jen proste ke me vzhlizejte a modlete se ke me..... A kdyz mi obcas prinesete dary, tak se taky zlobit nebudu. :-D
Back in Czech.
modus ponens
Řidič

Příspěvek od modus ponens »

aczasa píše:Ono... nesplnil by... Myslim si, ze vyrobce si je sakra jist, ze to splni, az to napise na obal.... Treba jen nema k dispozici vybaveni, kterym se to dle te ci one spec. testuje... A jinak autorita mu to otestovala a rekla, ano splnuje... Ale to on nemuze pouzit, takze da prohlaseni o to, ze odpovida...
Mozno nema zariadenie, mozno je problem v neefektivite vynalozenych prostriedkov... Kazdopadne aj ked si je neviemako isty, naklady na pripadnu neuznanu zaruku vyrobcom auta za zakaznika niest nebude. :wink: Takze ako zakaznik presvedceny o svojej viere prenasas riziko na seba.
Toyota Avensis Wagon T25 2.0 D4D 93kW 2008
Kontasek
Člen Týmu

Re: Olejová loterie

Příspěvek od Kontasek »

Karel Danda píše:Zajímalo by mne, co dáváte za mot. olej do svých Avošů, konkrétně mi jde o 1,8 VVT-i. Teď jsem měl nečekané problémy při výměně oleje po 75 tis. km. Auto mám od prosince, dovoz z D , s tím, že se bohužel neví, co tam bylo původně za olej. Sázel jsem na to, že tam dávali přednostně doporučovaný 5W30 (40) a tak jsem tam dal Shell helix ultra 5W40. Po pár desítkách ujetých kilometrů jsem však začal pozorovat temné zahučení při prudší akceleraci (jako když podtáčíte motor) a v kopcích v zátahu cvrlikání ventilů, což dříve nebylo. Z toho jsem usoudil, že tam zřejmě byl hustší olej a po 1 500 km, ujetých na tento olej, jsem se s krvácejícím srdcem rozhodl přejít na 10W40 Agip SINT 2000, taky plná syntetika(prý). Je ale pravda, že ke konci těch 1 500 km si motor už začal na ten řidší olej zvykat, takže jsem to možná mohl nechat, ale pro jistotu... S tím Agipem to vypadá v pohodě,jako dřív. Navíc se mi po jízdě objevuje kapka oleje na filtru(utažen je dobře-těsnění? )PUROLATOR(USA), takže jsem zakoupil další filtr(NIPPARTS)a čeká mě výměna filtru. To se mi od r. 1988,odkdy si měním oleje sám, ještě nestalo,trochu moc problémů, co ?
co sem se tak docetl tak pry tyhle motory VVTI od nejakeho roku byli vyzivany na vymenu do servisu pry tam je neco spatne a proto to zralo tolik oleje nevim co je na tom pravdy ale asik jo
toyota avensis liftback T220 1.6 81kw/110hp 4A-FE LPG
stani
Věčnej rejpal

Příspěvek od stani »

Já tam dávám na radu svého mechanika, respektive on tam dává ENEOS.

Říkal mi, že u těchto motorů od Toyoty se musí měnit olej každý rok, ale že nebudu nic dolívat, ani se prý o to nemusím moc starat.
A opravdu, po cca 3/4 roce jsem se podíval na měrku a olej byl pořád na horní rysce, jako na začátku. :shock: A navíc byl olej poměrně čistý.
Avensis T25 FL kombi 1.8 VVTi automat(HDM)
Nejsem natolik bohatý, abych si kupoval předražené věci.
stani.1blog.cz
Odpovědět

Zpět na „Avensis“