automatická klimatizace - problém

vše ohledně modelové řady Avensis
MadButcher
Navigátor

Příspěvek od MadButcher »

Ja bych z toho vyvodil jedno shrnuti jak ty tlacitka v T25 funguji:

"AUTO" zapnuto - ridici jednotka klimatizace ridi teplotu v kabine automaticky podle toho jakou teplotu ja pozaduju, tedy jakou teplotu jsem si nastavil na displeji, k tomu pouziva ty cidla ktere jsou v kabine nainstalovany vcetne cidla slunecnich paprsku.

"AUTO" vypnuto - ridici jednotka kasle na cidla a jakou teplotu mam na displeji takovou teplotu dovnitr fouka at uz to v kabine udela cokoliv

"A/C" zapnuto - povoli ridici jednotce pouzit kompresor pokud jej potrebuje - tedy pokud nema dostatek chladneho vzduchu zvenku. Pokud zvenku ma chladnejsi vzduch - napr zminenych 20°C pozadavek a 10°C vzduch venku, v tomto pripade kompresor snad chladit nemusi? Napada me ale ze klima zaroven i odvlhcuje vzduch - je tam dokonce i samostatny cudlik na odmlzeni predniho okna pri kterem se A/C taky automaticky rozsviti - co pri tom dela kompresor, chladi nebo ne?

"A/C" vypnuto - zabrani zapnuti kompresoru pri jakemkoliv rezimu.

Podle me je rezim "AUTO vypnuto" a "A/C zapnuto" absolutne shodny s rezimem manualni klimatizace.

Nevedel jsem ze uz se delaji i manualni klimy s "chytrymi" kompresory ktere nemusi bezet furt naplno, to je dobre ze i tady jde vyvoj spravnym smerem.

Jeste jednu otazku - kdysi tady nekdo letmo zminil "hack ridici jednotky klimatizace v T25" ale uz to pak nevysvetlil. Nevite nekdo jestli existuje nejaky figl jak v te ridici jednotce neco prenastavit, myslim neco jako skryte servisni menu? Hodilo by se mi nastaveni citlivosti na slunecni paprsky.
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Myslím, že mi to dělali u Matejky v olmiku. Nějak nastavili max frekvenci sepnutí spojky na kompresoru.
Back in Czech.
mrazik
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mrazik »

aczasa píše:Kontrolka A/C indikuje prikaz velitele klimatizace, aby spinala kompresor tak, jak je nastaveno na ridici jednotce. :-D
Navic pri predpokladu, ze opravdu jde o klimu hnanou remenem (at jiz auto nebo manual), tak kompresor neni zapnut vzdy, ale kdyz je, tak na plny vykon, na kompresoru neni zadna regulace vykonu. :-)
Tak a co ted s tim udelate ? Co z toho vyvodite? :-)
Nemas pravdu, i kdyz je hnana remenem, umi regulaci vykonu. Uz to umel kompresor pro Yaris po prvnim faceliftu - osobni zkusenost, kdyz jsem ji dodelaval do yarise prvni generace. Co jsem se bavil s technikem, ktery ji plnil, tak je to regulovane nejak pres lamely a bylo videt na spojce kompresoru, ze vypada jinak nez ten co umi pouze plny vykon. Reguluje se to pres napeti, ktere jde do kompresoru od ridici jednotky.
Toyota Avensis Kombi 2.0 D-4D 93kW - bejvávalo
Honda Jazz 1.4 CVT
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

To je i mozne Mraziku, nejak jsem se koukal na yaris 2006 a tam stejne je jeste "stara" konstrukce, tedy kdyz jede, tak naplno... Holt asi uz pokrocila doba vpred... :-)
Back in Czech.
libor.u
Člen Týmu

automatická klimatizace - problém

Příspěvek od libor.u »

Mám naprosto stejný problém jako zadavatel.
Řekl bych, že u spolujezdce to funguje, ale u řidiče nikoliv. Změně teploty u spolujezdce o 2 stupně je poznat. U řidiče se taková změna moc neprojeví, tam funguje jen změna na zvýšení teploty. Při snížení to dojde na telotu vzduchu z venku a níže né. Když jsem auto kupoval, mám pocit že to fungovalo správně. Všiml jsem si toho až teď v srpnu.
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

A co zkusit prohlednout, doplnit a vycistit klimu? Preci jen snizena hladina a ucinnost muze zpusobit tohle chovani.. .Stale se bavime o tom, ze nez vzduch dojde k ridici, musi urazit o dost delsi trasu v teplem potrubi...
Back in Czech.
thomho
Člen Týmu

Příspěvek od thomho »

aczasa píše:A co zkusit prohlednout, doplnit a vycistit klimu? Preci jen snizena hladina a ucinnost muze zpusobit tohle chovani.. .Stale se bavime o tom, ze nez vzduch dojde k ridici, musi urazit o dost delsi trasu v teplem potrubi...
Ahoj, přesně to mám v plánu + ještě vyměnit filtr. Nechám to ale asi až na jaro.
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

U toho rozhodnuti se dej veliky pozor na to, ze pokud nechas klimu vic nez tri mesice bez zapnuti, tak ti muze unikat chladivo pres kompresor, protoze ten je mazany prave prubehem chlazeni.... uf.. .no, je to slozitejsi, ale asi tak...
Back in Czech.
mrazik
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mrazik »

aczasa vnitrek je mazany, ale kdyz neni sepnuta klima, pak se uvnitr nic nedeje, ta remenice se toci naprazdno. Az pri sepnuti sepne spojka a kompresor zacne tlacit.
Nicmene i tak je potreba zkontrolovat napln klimy.
Honda Jazz 1.4 CVT
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

No prave Mraziku, protoze se nic nedeje.. :-) Tesneni se musi mazat, jinak zpuchri a ty velke tlaky mohou zpusobit unik pres nenamazane tesneni kompresoru... :-(
Takze kdyz reagujes na mazani, tak to udelej poradne. :-)
Back in Czech.
mrazik
Věčnej rejpal
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mrazik »

V systemu je pretlak, takze neco stale tlaci na to tesneni, takze guma zestarne tak jako tak. Nicmene vymena tesneni nekdy pomuze a stoji par korun.
Honda Jazz 1.4 CVT
aczasa
Věčnej rejpal

Příspěvek od aczasa »

Jenze, pokud je tento tip gumy dostatecne mazan, nezpuchri tak rychle a vydrzi mnohem...... mnohem dele. :-) Takze rozhodne pustit minimalne 1x za tri mesice klimu na minimalne 5 minut.... :-) At je trochu mraziku v aute.. :-D
Back in Czech.
Gregor71
Člen Týmu

Re: automatická klimatizace - problém

Příspěvek od Gregor71 »

thomho píše:Ahoj, mám Avíka r.v. 2007, benzín - 1,8 s automatickou duální klimatizací. V těchto horkých dnech jsem zjistil, že klimatizace nefunguje patrně správně. Větrací otvory u spolujezdce foukají při spuštěné klimatizaci o něco chladnější vzduch, než ty u strany řidiče. Teplota je na display natavená stejná. Vozidlo se vychladí i tímto způsobem.

Nevíte někdo, co by to mohlo být za závadu ?

Díky za radu.
Mohu porovnávat auto klima od VW, citroena a avensise.. Řekl bych, že fungují asi stejně, obdivuji citroena, kdy u C4 Picasso ani v těch vedrech nebyl problém tu prosklenou věc vyfoukat.. U avensise jezdím s teplotou nastavenou 21,5 až 23° a v autě je ideálně. A zkusil bych u spolujezdce přivřít průduchy. Jinak bych se zkusil zastavit v klima servisu a nechal bych klimu profouknout, možná zkontrolovat, jestli není na výparníku voda (nebo jak mi to říkali..) Jednou mi klima až přestala fungovat a byla prý zavodněná.. Dochází k tomu, když běží klima i při otevřených oknech.. Většina lidí autoklimu nevypíná, když si občas vyvětrá auto a tak je tam pak mraky vlhkosti.
waterford26
Manager Týmu

Příspěvek od waterford26 »

ja som vcera zapol rano topenie na 27st .. nastavil som to na horizontalne ofuky a vsimol som si ze sa mi motor nezahrial tak ako bezne(asi o 1 a pol palicky to ukazovalo menej cely cas)..aj pri dlhsej jazde. Ked som topenie vypol tak sa motor zahrial tak ako ma byt. A druhy problem je ze s ofuku na pravej strane pri okne mi isiel aj pri zapnutom topeni furt len chladny vzduch. Co moze byt problem?
Avensis T25, r.v. 4/2003, 1,8 VVT-i (129hp), sedan.
Doteraz Ford maniak.. tak som skusil vsadit na spolahlivost ;)
kadel
Věčnej rejpal

Příspěvek od kadel »

waterford26 píše:ja som vcera zapol rano topenie na 27st .. nastavil som to na horizontalne ofuky a vsimol som si ze sa mi motor nezahrial tak ako bezne(asi o 1 a pol palicky to ukazovalo menej cely cas)..aj pri dlhsej jazde. Ked som topenie vypol tak sa motor zahrial tak ako ma byt. A druhy problem je ze s ofuku na pravej strane pri okne mi isiel aj pri zapnutom topeni furt len chladny vzduch. Co moze byt problem?
mas dost vody?
RAV4 HSD FWD
Odpovědět

Zpět na „Avensis“